Linkuri accesibilitate

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vizitează o zonă afectată de loviturile militare rusești în Harkov, Ucraina, 29 mai 2022.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vizitează o zonă afectată de loviturile militare rusești în Harkov, Ucraina, 29 mai 2022.

Războiul din Ucraina | Bătălia din Luhansk a „escaladat extrem de mult”. Zelenski a mers pe frontul de la Harkov

Ziua 95 a invaziei ruse: Forțele Moscovei încearcă să-și consolideze poziția în estul Ucrainei, prin bombardamente continue asupra „buzunarului” ucrainean.

Principalele informații ale zilei

19:18 29.5.2022

Ucraina: O victorie a Rusiei „ar împinge omenirea înapoi în Evul Mediu”

O victorie a Rusiei ar „împinge omenirea înapoi în Evul Mediu”, a declarat duminică Mikhailo Podolyak, un consilier prezidențial ucrainean.

De ce lumea acordă mai multă atenție Ucrainei decât Africii sau Estului? - o astfel de narațiune este promovată de agenții de influență ruși”, a scris el pe Twitter.

„Războiul din Ucraina nu este un conflict local - este vorba despre cum va fi lumea mâine. Orice autocrat ar fi capabil să provoace conflicte teritoriale și să acapareze țări”, a adăugat el, precizând că oprirea Rusiei este misiunea tuturor țărilor civilizate.

„A-i permite Rusiei să câștige înseamnă să deschidem cutia Pandorei & să împingem omenirea înapoi în Evul Mediu”, a spus mai spus Podoliak.

19:09 29.5.2022

Mineri blocați în subteran, în Donețk

115 mineri sunt blocați în subteran din cauza penei de curent în regiunea Donețk, relatează Kyiv Independent. Mai multe orașe din partea controlată de guvern a regiunii Donețk au rămas fără electricitate din cauza unei linii electrice rupte.

Deocamdată sunt puține informații disponibile, iar autoritățile locale au anunțat că lucrează pentru a-i scoate pe mineri la suprafață, potrivit primarului din Kramatorsk.

17:13 29.5.2022

Planul UE ca pachetul 6 de sancțiuni să fie adoptat

UE discută dacă să atenueze interdicția totală privind importurile de petrol rusesc, pentru a-l mulțumi pe liderul Ungariei, Viktor Orbán, care blochează cele mai recente sancțiuni europene împotriva Rusiei.

Potrivit Bloomberg, Comisia Europeană a trimis guvernelor naționale, pe 28 mai, o propunere revizuită de interzicere a petrolului transportat pe mare din Rusia, fiind amânată impunerea de restricții asupra importurilor din conducta cheie Druzhba, principala sursă de importuri de țiței a Ungariei.

16:28 29.5.2022

Zelenski i-a vizitat pe soldații din regiunea Harkov

Președintele Ucrainei a efectuat o călătorie rară în afara capitalei, Kiev. Volodimir Zelenski a vizitat pozițiile de pe linia frontului din regiunea Harkov, a precizat biroul prezidențial ucrainean.

„Vreau să vă mulțumesc fiecăruia dintre voi. Vă riscați viața pentru noi toți și pentru statul nostru”, le-a spus Zelenski soldaților ucraineni.

Orașul din nord-estul țării a cunoscut unele dintre cele mai grave lupte de când Rusia și-a lansat invazia în Ucraina la 24 februarie.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG