Linkuri accesibilitate

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vizitează o zonă afectată de loviturile militare rusești în Harkov, Ucraina, 29 mai 2022.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vizitează o zonă afectată de loviturile militare rusești în Harkov, Ucraina, 29 mai 2022.

Războiul din Ucraina | Bătălia din Luhansk a „escaladat extrem de mult”. Zelenski a mers pe frontul de la Harkov

Ziua 95 a invaziei ruse: Forțele Moscovei încearcă să-și consolideze poziția în estul Ucrainei, prin bombardamente continue asupra „buzunarului” ucrainean.

Principalele informații ale zilei

08:55 29.5.2022

Ucraina cere arme urgent

Președintele Ucrainei a declarat într-un discurs televizat sâmbătă seara că condițiile din Donbas sunt „indescriptibil de dificile”.

Volodimir Zelenski a pledat ca armamentul greu să ajungă de urgență, pentru a respinge forțele rusești din regiunea Donbas din estul țării.

Artileria și loviturile aeriene rusești necruțătoare amenință să schimbe cursul războiului, iar sprijinul pentru sfidarea continuă a Kievului în rândul unor aliați vest-europeni pare să scadă, scrie The Guardian.

De asemenea, Zelenski a recunoscut că nu toate terenurile pe care Rusia le-a confiscat de când a anexat Crimeea în 2014 pot fi recucerite militar.

Deși este sigur că țara sa va recupera teritoriul pe care Rusia îl revendică de la invazia sa din 24 februarie, el a declarat că alte teritorii nu pot fi recuperate prin forță.

08:57 29.5.2022

Armata ucraineană: Civilii nu au fost primiți în spitalele din Crimeea pentru a face loc militarilor ruși

Forțele armate ucrainene au acuzat autoritățile ruse din Crimeea că au ordonat spitalelor să refuze pacienții civili pentru a elibera paturi pentru soldații ruși.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat duminică dimineață că donațiile de sânge sunt, de asemenea, colectate într-un ritm tot mai alert în Crimeea ocupată de Rusia.

09:22 29.5.2022

Rușii le interzic ucrainenilor din Herson să plece în regiunile pro-Kiev

Panou publicitar din Herson pe care scrie: „Herson este Ucraina. Ucraina este Europa”, în aprilie 2022.
Panou publicitar din Herson pe care scrie: „Herson este Ucraina. Ucraina este Europa”, în aprilie 2022.

Locuitorii din Herson, o regiune din sudul Ucrainei capturată de trupele rusești, au confirmat pentru RFE/RL informațiile potrivit cărora comandantul militar însărcinat cu zona a interzis ucrainenilor să plece în regiunile controlate de Ucraina.

Sub protecția anonimatului, oamenii au declarat că civililor li se permite să meargă doar în Crimeea ocupată de Rusia sau în partea din regiunea Zaporojie controlată de trupele rusești.

RIA Novosti atribuia interdicția lui Kirill Stremousov, supraveghetorul desemnat de armata rusă în zonă.

Stremousov a declarat că decizia de a interzice călătoriile în regiunile învecinate Nikolaev și Dnipro s-a bazat pe pericolul datorat bombardamentelor constante, pe care le-a pus pe seama forțelor ucrainene, deși nu exista nicio modalitate de a confirma această acuzație.

09:32 29.5.2022

Ucraina primește rachete și obuziere. Zelenski se așteaptă la vești bune cu privire la livrarea de noi arme

Ucraina a început să primească rachete anti-navă Harpoon din Danemarca și obuziere autopropulsate din Statele Unite, arme care vor consolida forțele care luptă împotriva invaziei Rusiei, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov.

„Apărarea de coastă a țării noastre nu va fi întărită doar de rachetele Harpoon - acestea vor fi folosite de echipe ucrainene antrenate”, a anunțat Reznikov, citat de Reuters.

El a precizat că rachetele Harpoon vor fi utilizate alături de rachetele ucrainene Neptune pentru a apăra coasta, inclusiv portul sudic Odesa.

Serhii Bratciuk, un purtător de cuvânt al administrației militare regionale Odesa din sudul Ucrainei, a declarat că „atât de multe Harpoon ne-au fost predate încât putem scufunda întreaga flotă rusă din Marea Neagră. De ce nu?”

Luna trecută, nava Moskva, nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră, s-a scufundat în urma unui atac cu rachete anti-navă revendicat de Ucraina. Moscova spune că un incendiu a provocat o explozie de muniție.

După ce și-a lansat invazia în Ucraina pe 24 februarie, Rusia a impus o blocadă navală asupra porturilor ucrainene, împiedicând exporturile de cereale. De asemenea, a folosit flota sa din Marea Neagră pentru a lansa atacuri cu rachete.

Reznikov a declarat că Ucraina a primit, de asemenea, o serie de piese de artilerie grea, inclusiv obuziere autopropulsate M109 modificate, fabricate în SUA, care vor permite armatei ucrainene să lovească ținte de la distanțe mai mari.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina, care lucrează pentru a spori livrările de arme, se apropie de punctul în care îi va depăși pe ruși din punct de vedere tehnologic și în ceea ce privește capacitatea sa de atac.

„Desigur, multe depind de partenerii noștri și de disponibilitatea lor de a furniza Ucrainei tot ce este necesar pentru a proteja libertatea. Și mă aștept la vești bune în acest sens săptămâna viitoare”, a declarat el într-o înregistrare video difuzată sâmbătă seară.

Consilierul acestuia, Oleksii Arestovici, a declarat sâmbătă seara că „armele de care avem nevoie atât de disperată vor fi livrate cel mai probabil în curând”.

Concediați și acuzați: mărturia profesorilor ruși care se opun războiului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:22 0:00

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG