Linkuri accesibilitate

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vizitează o zonă afectată de loviturile militare rusești în Harkov, Ucraina, 29 mai 2022.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vizitează o zonă afectată de loviturile militare rusești în Harkov, Ucraina, 29 mai 2022.

Războiul din Ucraina | Bătălia din Luhansk a „escaladat extrem de mult”. Zelenski a mers pe frontul de la Harkov

Ziua 95 a invaziei ruse: Forțele Moscovei încearcă să-și consolideze poziția în estul Ucrainei, prin bombardamente continue asupra „buzunarului” ucrainean.

Principalele informații ale zilei

09:54 29.5.2022

Institutul pentru Studiul Războiului: Capturarea orașului Severodonețk nu va aduce beneficii semnificative Rusiei

O clădire rezidențială puternic avariată de un bombardament rusesc în Bakhmut, sâmbătă, 28 mai 2022. Luptele au făcut ravagii în jurul orașelor Lîsceansk și Severodonețk, ultimele orașe importante aflate sub control ucrainean în regiunea Luhansk.
O clădire rezidențială puternic avariată de un bombardament rusesc în Bakhmut, sâmbătă, 28 mai 2022. Luptele au făcut ravagii în jurul orașelor Lîsceansk și Severodonețk, ultimele orașe importante aflate sub control ucrainean în regiunea Luhansk.

Think-thank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului arată, în analiza sa zilnică, că, în cazul în care Rusia ar captura Severodonețk, acest lucru nu ar aduce Rusiei niciun „beneficiu militar sau economic semnificativ”, cu excepția faptului că i-ar permite să spună că a securizat complet regiunea Luhansk.

În schimb, bătălia de la Severodonețk va „împiedica probabil continuarea operațiunilor ofensive rusești pe scară largă”.

Forțele ucrainene se află într-o „poziție defensivă dură” în Severodonețk

Șeful administrației militare civile din Severodonețk, Oleksandr Striuk, a declarat pentru CNN că cele mai intense lupte sunt concentrate la periferia orașului.

Striuk a declarat că Severodonețk se află sub focuri de armă constante, că sediile umanitare sunt „practic imobilizate” din cauza luptelor, iar electricitatea și rețelele de telefonie mobilă sunt întrerupte.

Însă, potrivit acestuia, este încă posibil transportul de ajutoare în oraș.

10:50 29.5.2022

Ambasador rus: Nu vom folosi arme nucleare tactice în Ucraina

Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie a declarat pentru BBC că nu crede că țara sa va folosi arme nucleare tactice în războiul împotriva Ucrainei.

Andrei Kelin a declarat că, potrivit regulilor militare rusești, astfel de arme nu sunt folosite în conflicte ca acesta.

Rusia are prevederi foarte stricte pentru utilizarea lor, a spus el, în principal atunci când existența statului este amenințată: „Nu are nimic de-a face cu operațiunea actuală”.

Mai mulți oficiali ruși au făcut astfel de declarații, în condițiile în care Vladimir Putin a pus forțele nucleare în stare de alertă maximă la sfârșitul lunii februarie, la scurt timp după invazie, acest lucru fiind perceput pe scară largă ca un avertisment.

11:44 29.5.2022

Welt: Germania nu a livrat aproape nicio armă Ucrainei, în ciuda promisiunilor făcute

Cotidianul german Die Welt relatează că Germania nu a livrat aproape nicio armă Ucrainei în ultimele nouă săptămâni, în ciuda promisiunilor făcute.

Ziarul a relatat, citând o sursă, că guvernul federal nu a dat curs cererilor de arme mai ușoare.

Ucraina a primit doar două livrări de arme din partea Germaniei din martie, iar cancelarul Olaf Scholz a refuzat până acum să furnizeze tancuri de luptă și transportoare blindate germane, invocând acordurile cu aliații din NATO.

Recent, președintele Poloniei a criticat Germania, după ce Berlinul nu a reușit să livreze Varșoviei tancuri moderne Leopard, în schimbul tancurilor poloneze trimise în Ucraina.

12:39 29.5.2022

Rusia dă vina pe Occident pentru amenințarea globală la adresa securității alimentare

Occidentul a acuzat armata rusă că blochează livrările de alimente pentru milioane de oameni din întreaga lume. Însă, Rusia a respins acuzațiile potrivit cărora invazia sa în Ucraina a creat amenințări grave la adresa securității alimentare globale și a dat vina pe sancțiunile occidentale.

Războiul din Ucraina a blocat principalele porturi ale țării de la Marea Neagră, afectând grav lanțurile de aprovizionare cu alimente din întreaga lume. Ucraina este un exportator major de grâu, dar acum milioane de tone de cereale sunt blocate.

„Încercările Occidentului de a atribui toate necazurile operațiunii militare speciale și de a acuza Rusia că blochează navele străine în porturile din Marea Neagră și Marea Azov sunt absolut nefondate”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, potrivit BBC.

„Principalul catalizator al tendințelor negative existente a fost reprezentat de sancțiunile antirusești ale Occidentului, care au dus la ruperea legăturilor în domeniul logisticii globale și al infrastructurii de transport”, a spus ea.

Creșterea prețurilor la produsele agricole a început în 2020 „și nu este în niciun caz un rezultat al operațiunii militare speciale” din Ucraina.

Pandemia „a perturbat grav lanțurile și a crescut semnificativ costul serviciilor de transport al alimentelor”, a adăugat ea.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG