Linkuri accesibilitate

Centrala Nucleară de la Zaporojie a fost lovită de forțele rusești, acuză Ucraina.

Războiul din Ucraina | Atacul de la Zaporojie: „risc foarte real de dezastru nuclear”

16:02 6.8.2022

Efectele bombardării centralei nucleare de la Zaporojie

Stația de azot-oxigen și o clădire auxiliată de la unul dintre reactoarele centralei nucleare de la Zaporojie au fost afectat în urma bombardamentului de pe 5 august.

„Ca urmare a atacului asupra CNE Zaporojie, protecția de urgență a funcționat la una dintre unitățile de alimentare”, se arată într-un raport al companiei nucleare de stat a Ucrainei.

Compania a numit incidentul „terorism nuclear din partea Rusiei”.

Deși „cu riscul încălcării standardelor de siguranță împotriva radiațiilor și la incendiu”, centrala nucleară continuă să funcționeze.

CNE Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa și este controlată în prezent de forțele ruse.

Părțile ucrainene și cele ruse se învinuiesc reciproc pentru atacul din 5 august.

13:13 6.8.2022

361 de copii uciși în război

Parchetul Generală a Ucrainei a actualizat datele privind copiii uciși în timpul războiului.

Potrivit instituției, până în dimineața zilei de 6 august, 361 de copii au murit și mai mult de 702 au fost răniți.

Copiii au suferit cel mai mult sunt din regiunea Donețk — 371. Urmează Harkov — 197, Kiev — 116, Cernigău — 68, Lugansk — 61, Nikolaev — 58, Herson — 55, Zaporojie — 40.

Jucăria unui copil, printre ruinele unui bloc bombardat din regiunea Borodianka.
Jucăria unui copil, printre ruinele unui bloc bombardat din regiunea Borodianka.

09:53 6.8.2022

Forțele rusești se îndreaptă înspre sudul Ucrainei

Ministerul Apărării din Marea Britanie a dezvăluit că în sudul Ucrainei a fost masat un număr semnificativ de forțe rusești, scrie The Guardian.

Ministerul a arătat că nu este clar dacă aceste forțe suplimentare sunt pentru un nou asalt pe teritoriul ucrainean sau în așteptarea unei contraofensive ucrainene.

„Convoaie lungi de camioane militare ruse, tancuri, artilerie remorcată și alte arme continuă să se îndepărteze din regiunea Donbas a Ucrainei și se îndreaptă spre sud-vest. De asemenea, s-a raportat că echipamentele se deplasează din Melitopol, Berdiansk, Mariupol și din Rusia continentală prin Podul Kerci în Crimeea, ocupate de ruși.

Grupările tactice de batalion (BTG), care cuprind între 800 și 1.000 de militari, au fost desfășurate în Crimeea și aproape sigur vor fi folosite pentru a sprijini trupele ruse din regiunea Herson”, a precizat Ministerul.

Ucrainenii recuperează unele zone ocupate de ruși în Donbas. Corespondență din tranșeele recucerite
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:08 0:00

09:29 6.8.2022

SUA pregătesc un nou ajutor pentru Ucraina

Următorul pachet de asistență de securitate al administrației Biden pentru Ucraina este de așteptat să fie de 1 miliard de dolari, unul dintre cele mai mari de până acum, și să includă muniții pentru arme cu rază lungă de acțiune și vehicule de transport medical blindate, au declarat trei surse pentru Reuters.

Se așteaptă ca pachetul să fie anunțat chiar luni și s-ar adăuga la aproximativ 8,8 miliarde de dolari ajutor pe care Statele Unite l-au acordat Ucrainei de la invazia Rusiei din 24 februarie.

Dacă ar fi semnat în forma sa actuală, pachetul de 1 miliard de dolari ar include muniții pentru HIMARS, muniția pentru sistemul de rachete sol-aer NASAMS și până la 50 de transporturi medicale blindate M113.

Noul pachet vine după o decizie recentă a Pentagonului de a le permite ucrainenilor să primească tratament medical la un spital militar american din Germania, lângă baza aeriană Ramstein.

Luni, Pentagonul a anunțat un pachet separat de asistență de securitate pentru Ucraina, în valoare de până la 550 de milioane de dolari, inclusiv muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS).

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG