Linkuri accesibilitate

Cadavrul unui civil zace pe stradă în Bucea, regiunea Kiev, 2 aprilie 2022. Localnicii au povestit reporterilor că a fost ucis de soldații armatei ruse.
Cadavrul unui civil zace pe stradă în Bucea, regiunea Kiev, 2 aprilie 2022. Localnicii au povestit reporterilor că a fost ucis de soldații armatei ruse.

Războiul lui Putin în Ucraina | Execuții sumare, gropi comune și femei violate. Lideri SUA și UE: Rusia trebuie să fie trasă la răspundere

Întreaga regiune Kiev a fost recucerită de către armata ucraineană, în timp ce invazia rusă a intrat în cea de-a 39-a zi. Cu fiecare stradă, soldații ucraineni descoperă atrocitățile ocupației ruse: de la civili executați, la gropi comune.

Forțele ucrainene au recucerit întreaga regiune din jurul Kievului, afirmă ministrul adjunct al apărării, în timp ce forțele rusești se retrag din orașe cheie.

Trupele rusești au abandonat aeroportul Hostomel din apropierea capitalei, lăsând în urmă epava celui mai mare avion din lume.

Pe măsură ce soldații ruși se retrag, dovezile privind uciderea civililor se înmulțesc. În orașul Bucea, de lângă Kiev, au fost găsite cel puțin 20 de cadavre împrăștiate pe străzi.

Primarul orașului a spus că toate victimele au fost „împușcate în ceafă” și că alte 280 de cadavre au fost îngropate într-o groapă comună.

Lideri și oficiali din SUA, UE NATO și UK au condamnat crimele și au spus că Rusia trebuie să plătească pentru faptele groaznice.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a respins acuzațiile și a spus că imaginile reprezintă „ultimul fals al regimului de la Kiev”.

Dimineață, mai mult explozii au fost auzite în orașul portuar Odesa din sudul țării, situat pe coasta Mării Negre, în apropiere de România.

Într-o alocuțiune video, președintele Ucrainei afirmă că forțele rusești vor să cucerească estul și sudul țării și îi laudă pe cei care apără portul asediat Mariupol.

Peste 4.200 de civili ucraineni au reușit să fugă sâmbătă din Mariupol, prin mai multe coridoare de evacuare. Se estimează că peste 100.000 de oameni se află în continuare în orașul asediat.

22:06 3.4.2022

Boris Johnson promite să sporească sancțiunile împotriva Rusiei și sprijinul pentru Ucraina

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că țara sa va crește sancțiunile impuse Moscovei și va consolida ajutorul militar acordat Ucrainei, în urma „atacurilor josnice împotriva civililor” comise de Rusia la Bucea și Irpin.

„Voi face tot ce-mi stă în putere pentru a înfometa mașina de război a (președintelui rus Vladimir) Putin. Ne intensificăm sancțiunile și sprijinul militar, precum și consolidarea pachetului nostru de sprijin umanitar pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie pe teren”, a declarat Boris Johnson, citat de RFE/RL.

„Atacurile josnice ale Rusiei împotriva civililor nevinovați din Irpin și Bucea sunt încă o dovadă că Putin și armata sa comit crime de război în Ucraina”, a declarat premierul Marii Britanii.

21:56 3.4.2022

Patriarhul Kirill îi îndeamnă pe soldați să apere Rusia „iubitoare de pace”

Vladimir Putin și Patriarhul Kirill al Moscovei.
Vladimir Putin și Patriarhul Kirill al Moscovei.

Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse a ținut duminică o slujbă pentru soldații ruși, în care i-a îndemnat să-și apere țara „așa cum numai rușii o pot face”. Mai mult, el a susținut că simte îngrijorare pentru oamenii afectați de conflictul armat: „Toți aceștia sunt oameni din Sfânta Rusie. Ei sunt frații și surorile noastre”.

La catedrala principală a forțelor armate, inaugurată în urmă cu doi ani la Kubinka, în afara Moscovei, Patriarhul Kirill a spus unui grup de militari că Rusia este o țară „iubitoare de pace” care a suferit mult din cauza războiului.

„Nu ne străduim absolut deloc să ne luptăm pentru război sau să facem ceva care ar putea să le facă rău altora”, a spus patriarhul, un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin.

„Dar am fost educați de-a lungul istoriei noastre să ne iubim patria. Și vom fi gata să o apărăm, așa cum numai rușii își pot apăra țara”, a mai spus el, potrivit Reuters.

Kirill, în vârstă de 75 de ani, a făcut anterior declarații în care a apărat acțiunile Moscovei în Ucraina și vede războiul ca pe un bastion împotriva unei culturi liberale occidentale pe care o consideră decadentă, în special în ceea ce privește acceptarea homosexualității.

Sprijinul său pentru intervenția militară, în care au fost uciși mii de soldați și civili ucraineni, a stârnit furia unora din cadrul bisericii ortodoxe de acasă, precum și în bisericile din străinătate legate de Patriarhia Moscovei.

21:48 3.4.2022

Procurorul general al Ucrainei: Peste 400 de cadavre au fost găsite în orașele din apropierea Kievului

Procurorii ucraineni care investighează posibile crime de război comise de Rusia spun că au găsit 410 cadavre în orașele din apropierea Kievului, transmite BBC.

După ce Ucraina a declarat că a recucerit regiunea din jurul capitalei, procurorul general Irina Venediktova a declarat că 140 dintre cadavrele identificate au fost examinate.

19:38 3.4.2022

Ministrul german al Apărării: UE trebuie să discute interzicerea importurilor de gaze rusești

Christine Lambrecht a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare interzicerea importurilor de gaz rusesc, având în vedere dovezile privind atrocitățile rusești care au apărut în orașul ucrainean Bucea, relatează Reuters.

„Trebuie să existe un răspuns. Astfel de crime nu trebuie să rămână fără răspuns”, a declarat Christine Lambrecht, citată de ministerul apărării, într-un interviu acordat postului public de televiziune ARD.

Ministrul de externe Annalena Baerbock a cerut, de asemenea, sancțiuni mai dure împotriva Moscovei, dar nu a menționat sectorul energetic.

Berlinul a rezistat până acum apelurilor tot mai numeroase de a impune un embargo asupra importurilor de energie din Rusia, afirmând că economia sa și a altor țări europene sunt prea dependente de acestea.

UE lucrează de ceva timp la sancțiuni suplimentare, dar comisarul economic Paolo Gentiloni a declarat, sâmbătă, că orice măsuri suplimentare nu vor afecta sectorul energetic. Rusia furnizează 40% din necesarul de gaze al Europei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG