Linkuri accesibilitate

Transportoare blindate distruse de armata ucraineană lângă Kiev.
Transportoare blindate distruse de armata ucraineană lângă Kiev.

Războiul lui Putin în Ucraina | Mercenari sirieni vor lupta de partea Moscovei. Forțele ruse au bombardat spitalul de oncologie din Cernigău

Invazia rusă în Ucraina a ajuns în cea de-a 37-a zi, luptele continuă în special în zona Donbas și în sud. Putin amenință cu închiderea robinetului de gaze și cere „țărilor neprietene” să plătească în ruble.

Germania aprobă livrarea de tancuri în Ucraina.

UE și China au convenit, la primul lor summit din decembrie 2020 încoace, că războiul Rusiei în Ucraina amenință securitatea globală și economia mondială.

Șeful agenției atomice a ONU va conduce misiunea de asistență a centralei de la Cernobîl.

Un convoi de autobuze cu 500 de persoane pleacă din Melitopol către Zaporojie. Alte 1000 de persoane s-au adunat la un punct de trecere pentru a fi evacuați.

La Kiev se duc bătății „uriașe”, în nordul și estul orașului. Guvernatorul regional al Kievului a declarat că forțele ruse se retrag în unele zone din jurul capitalei, dar își întăresc pozițiile în altele.

Autoritățile locale din Rusia afirmă că elicopterele ucrainene au atacat un depozit de petrol din Belgorod, un oraș rusesc situat la nord de Ucraina. Kievul nu a revendicat responsabilitatea atacului.

Primarul din Cernigău acuză Rusia că a bombardat o secție de oncologie.

O nouă rundă de negocieri are loc astăzi, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că presupusele atacuri ucrainene nu creează „condiții confortabile” pentru de pace.

Autoritățile ucrainene și ruse la cel mai înalt nivel au aprobat un plan pentru noi evacuări din Mariupol, anunță Crucea Roșie.

Organizația umanitară ar urma să conducă vineri un convoi de 54 de autobuze ucrainene și mașini private ca să scoată civili din orașul bombardat săptămâni întregi.

NATO spune că forțele ruse „încearcă să se regrupeze, să se reaprovizioneze și să consolideze” pentru a dubla atacurile lor din estul Ucrainei.

Aflat în India, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, încearcă să consolideze legăturile cu Delhi.

Începând de vineri au intrat în vigoare noile reguli impuse de Rusia privind obligația plăților în ruble pentru gazul rusesc cumpărat de țările „neprietene”, adică cele care au impus sancțiuni.

Mai multe stat europene au respins ultimatumul lui Putin, printre care Germania, Franța și Marea Britanie. Guvernul german chiar a amenințat cu naționalizarea Gazprom și Rosneft.

Președintele american Joe Biden a ordonat o eliberare majoră de petrol din rezervele Americii - până la 180 de milioane de barili în șase luni - într-un efort de a stopa creșterea prețurilor la carburanți.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că a concediat doi membri de rang înalt ai serviciului de securitate națională ucraineană pe motiv că sunt „trădători”.

Liderii UE și cei ai Chinei se întâlnesc vineri pentru un prim summit în ultimii doi ani, iar Bruxelles-ul dorește asigurări de la Beijing că nu va furniza arme Rusiei și nici nu va ajuta Moscova să eludeze sancțiunile occidentale impuse în urma invaziei Ucrainei.

12:38 1.4.2022

Lavrov: „India ia această situație în ansamblul faptelor și nu doar într-o manieră unilaterală”

„Apreciem faptul că India ia această situație în ansamblul faptelor și nu doar într-o manieră unilaterală”, a declarat Lavrov la întâlnirea cu omologul său, Subrahmanyam Jaishankar, potrivit Reuters.

„Continuăm să implementăm proiecte în domeniile energiei, științei și tehnologiei, spațiului cosmic, industriei farmaceutice”, a continuat ministrul rus de Externe.

Jaishankar a declarat că relațiile bilaterale au fost extinse, dar că vor avea discuții detaliate cu privire la „mediul internațional dificil” din prezent.

„India, după cum știți, a fost întotdeauna în favoarea rezolvării diferendelor și disputelor prin dialog și diplomație”, a spus el.

De ce vrea Rusia să atragă India de partea ei

India este a treia economie ca mărime din Asia și membru nepermanent al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, ceea ce îi conferă o greutate diplomatică suplimentară., mai transmite Reuters.

De la izbucnirea războiului, India a cumpărat milioane de barili de țiței de la Rusia la preț redus, justificând achizițiile ca fiind benefice pentru cetățenii săi și ca fiind ceva ce fac chiar și țările europene.

De asemenea, India a încheiat un contract pentru a cumpăra ulei de floarea-soarelui din Rusia la un preț record, după ce livrările din Ucraina au încetat din cauza războiului.

Analiștii din domeniul apărării spun că New Delhi nu-și poate permite să se înstrăineze de Rusia, care a fost cel mai mare furnizor de arme al său timp de decenii.

India și China sunt singurele țări importante care nu au condamnat acțiunile Rusiei. După ce Lavrov a vizitat China săptămâna aceasta, Beijingul a declarat că este „mai hotărât” să dezvolte legături bilaterale cu Rusia.

13:00 1.4.2022

Parlamentul Rusiei nu știe planul lui Putin în privința Ucrainei, spune un deputat rus

Maria Butina a fost condamnată în 2018 pentru că a acționat ca agent străin neînregistrat al Rusiei pe teritoriul Statelor Unite. În fotografie apare alături de tatăl ei, Valeri Butin, și purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, pe aeroportul Sheremetyevo, 26 octombrie 2019.
Maria Butina a fost condamnată în 2018 pentru că a acționat ca agent străin neînregistrat al Rusiei pe teritoriul Statelor Unite. În fotografie apare alături de tatăl ei, Valeri Butin, și purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, pe aeroportul Sheremetyevo, 26 octombrie 2019.

Un politician din partea Partidului Rusia Unită al președintelui rus a declaratla BBC că războiul din Ucraina se desfășoară „absolut” conform planului, înainte de a adăuga că planul nu a fost împărtășit parlamentului lor.

Maria Butina, membră a Dumei de Stat a Rusiei, a declarat că „operațiunea specială” ar putea merge mai repede dacă Moscova ar dori acest lucru, dar că forțele au grijă să evite vătămarea civililor.

Biroul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite a declarat marți că 1.179 de civili au fost uciși și 1.860 răniți de când Rusia a început atacul asupra Ucrainei.

13:32 1.4.2022

OMV s-a interesat la Gazprom pentru achitarea gazelor cu ruble

Gazul rusesc a ajuns vineri în Europa, chiar dacă Vladimir Putin a amenințat cu întreruperea sistării lor dacă plata nu este efectuată în ruble, scrie Reuters citând un anunț al Gazprom.

OMV a luat un prim contact cu Gazprom în ceea ce privește plata gazului în ruble, așa cum a cerut Rusia, a declarat vineri un purtător de cuvânt al companiei austriece, adăugând că societatea așteaptă încă informații scrise.

Conform decretului semnat de președintele rus, cumpărătorii străini de gaz rusesc trebuie să deschidă conturi în ruble la Gazprombank, controlată de stat, începând de vineri, pentru a permite convertirea valutei străine în ruble.

Analiștii au declarat că planul are mai degrabă scopul de a proteja Gazprom de viitoarele sancțiuni decât de a priva Europa de gaz.

„Este mai puțin un impas și mai mult o respingere. Se rezumă la un avertisment din partea lui Putin de a nu înăspri și mai mult sancțiunile financiare”, a declarat Jeffrey Schott de la think tank-ul Peterson Institute of International Economics.

Până în prezent, Gazprombank a fost scutită de interdicția impusă băncilor rusești de a efectua tranzacții prin intermediul sistemului de mesagerie de plăți SWIFT, deși Marea Britanie i-a înghețat activele săptămâna trecută. Cu toate acestea, Marea Britanie primește doar aproximativ 4% din gazul său din Rusia, comparativ cu aproximativ 40% pentru Germania și o treime pentru întreaga regiune.

Prețurile europene la gaze au crescut ca urmare a incertitudinii care a urmat, iar prețurile gazelor din Marea Britanie și Olanda au crescut între 7% și peste 10% de la anunțul lui Putin. Cu toate acestea, prețurile sunt departe de maximele record înregistrate la începutul acestui an.

Grecia a precizat că următoarea sa plată pentru gazul rusesc ar trebui efectuată în jurul datei de 20 aprilie, dar nu vede nicio problemă de securitate a aprovizionării chiar dacă Moscova oprește fluxurile, deoarece poate activa un plan de urgență.

13:48 1.4.2022

Rusia: Concertul unei cântărețe de operă a fost anulat după ce a condamnat războiul din Ucraina

Concertul susținut de Anna Netrebko în orașul siberian Novosibirsk a fost anulat după ce soprana rusă a condamnat invazia Moscovei în Ucraina, relatează RFE/RL.

Teatrul de Operă și Balet din Novosibirsk a anunțat joi că concertul programat pentru 2 iunie a fost anulat din cauza unei declarații făcute de soprană, miercuri, pe Facebook.

„Condamn în mod expres războiul împotriva Ucrainei și gândurile mele sunt alături de victimele acestui război și de familiile lor”, a scris Anna Netrebko.

Teatrul a acuzat-o pe aceasta că, prin declarația făcută, a ales scenele europene în detrimentul „soartei patriei sale”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG