Linkuri accesibilitate

Transportoare blindate distruse de armata ucraineană lângă Kiev.
Transportoare blindate distruse de armata ucraineană lângă Kiev.

Războiul lui Putin în Ucraina | Mercenari sirieni vor lupta de partea Moscovei. Forțele ruse au bombardat spitalul de oncologie din Cernigău

Invazia rusă în Ucraina a ajuns în cea de-a 37-a zi, luptele continuă în special în zona Donbas și în sud. Putin amenință cu închiderea robinetului de gaze și cere „țărilor neprietene” să plătească în ruble.

Germania aprobă livrarea de tancuri în Ucraina.

UE și China au convenit, la primul lor summit din decembrie 2020 încoace, că războiul Rusiei în Ucraina amenință securitatea globală și economia mondială.

Șeful agenției atomice a ONU va conduce misiunea de asistență a centralei de la Cernobîl.

Un convoi de autobuze cu 500 de persoane pleacă din Melitopol către Zaporojie. Alte 1000 de persoane s-au adunat la un punct de trecere pentru a fi evacuați.

La Kiev se duc bătății „uriașe”, în nordul și estul orașului. Guvernatorul regional al Kievului a declarat că forțele ruse se retrag în unele zone din jurul capitalei, dar își întăresc pozițiile în altele.

Autoritățile locale din Rusia afirmă că elicopterele ucrainene au atacat un depozit de petrol din Belgorod, un oraș rusesc situat la nord de Ucraina. Kievul nu a revendicat responsabilitatea atacului.

Primarul din Cernigău acuză Rusia că a bombardat o secție de oncologie.

O nouă rundă de negocieri are loc astăzi, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că presupusele atacuri ucrainene nu creează „condiții confortabile” pentru de pace.

Autoritățile ucrainene și ruse la cel mai înalt nivel au aprobat un plan pentru noi evacuări din Mariupol, anunță Crucea Roșie.

Organizația umanitară ar urma să conducă vineri un convoi de 54 de autobuze ucrainene și mașini private ca să scoată civili din orașul bombardat săptămâni întregi.

NATO spune că forțele ruse „încearcă să se regrupeze, să se reaprovizioneze și să consolideze” pentru a dubla atacurile lor din estul Ucrainei.

Aflat în India, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, încearcă să consolideze legăturile cu Delhi.

Începând de vineri au intrat în vigoare noile reguli impuse de Rusia privind obligația plăților în ruble pentru gazul rusesc cumpărat de țările „neprietene”, adică cele care au impus sancțiuni.

Mai multe stat europene au respins ultimatumul lui Putin, printre care Germania, Franța și Marea Britanie. Guvernul german chiar a amenințat cu naționalizarea Gazprom și Rosneft.

Președintele american Joe Biden a ordonat o eliberare majoră de petrol din rezervele Americii - până la 180 de milioane de barili în șase luni - într-un efort de a stopa creșterea prețurilor la carburanți.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că a concediat doi membri de rang înalt ai serviciului de securitate națională ucraineană pe motiv că sunt „trădători”.

Liderii UE și cei ai Chinei se întâlnesc vineri pentru un prim summit în ultimii doi ani, iar Bruxelles-ul dorește asigurări de la Beijing că nu va furniza arme Rusiei și nici nu va ajuta Moscova să eludeze sancțiunile occidentale impuse în urma invaziei Ucrainei.

14:04 1.4.2022

Kremlin: Informațiile privind loviturile ucrainene asupra depozitului rusesc nu vor ajuta la discuții

Informațiile privind elicopterele militare ucrainene care au vizat un depozit de petrol din Rusia nu creează condiții favorabile continuării negocierilor de pace, a susținut vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit BBC.

Peskov a fost întrebat, în cadrul conferinței zilnice de presă, dacă atacul pe care îl atribuie Ucrainei reprezintă o escaladare a conflictului.

„Bineînțeles, nu este ceva ce poate fi perceput ca fiind crearea unor condiții confortabile pentru continuarea negocierilor”, a răspuns el.

Rusia și Ucraina au reluat discuțiile de pace prin videoconferință în jurul orei 14:00.

14:20 1.4.2022

Mercenari sirieni în drum spre Ucraina. Vor lupta de partea Rusiei

Sute de luptători sirieni sunt în drum spre Ucraina, întorcând favoarea Moscovei pentru că l-a ajutat pe președintele Bashar al-Assad să zdrobească rebelii, scrie NYT în baza informațiilor primite de la două persoane care monitorizează fluxul de mercenari.

Un prim contingent de 300 de soldați sirieni se află deja în Rusia pentru pregătire militară înainte de a se îndrepta spre Ucraina, potrivit unui diplomat occidental și unui aliat al guvernului sirian. Soldații sirieni din divizia „Forțele Trigrului” au lucrat îndeaproape cu ofițeri ruși care au mers în Siria pentru a-l sprijini pe al-Assad în timpul războiului.

Potrivit cotidianului american, rușii le-au oferit 1.200 de dolari pe lună timp de șase luni, cu un bonus de 3.000 de dolari când se vor întoarce în Siria.

Familiilor lor li s-a promis 2.800 de dolari, plus 600 de dolari pe lună timp de un an, dacă cei dragi lor sunt uciși în luptă. În Siria, acești soldați câștigă aproximativ 100 de dolari pe lună, în timp ce soldații din unitățile mai puțin pregătite câștigă mai puțin de 50 de dolari pe lună.

Un bărbat din sudul Siriei a spus pentru NYT că a recrutat mai multe grupuri pentru a merge în Libia și că recent a aflat că rușii vor ca până la 16.000 de sirieni să lupte în Ucraina.

El și partenerul său cer solicitanților aproximativ 7 dolari pentru a aplica și câștigă 25 de dolari pentru fiecare dintre cei care sunt acceptați. Lipsa altor locuri de muncă și prăbușirea monedei, care a făcut ca produsele de bază să fie exorbitant de scumpe în Siria, au sporit interesul pentru Ucraina, cu promisiunea de a câștiga între 1.000 și 2.000 de dolari pe lună.

Morminte lângă un bloc din orașul asediat Mariupol, Ucraina, 31 martie 2022.
Morminte lângă un bloc din orașul asediat Mariupol, Ucraina, 31 martie 2022.

14:58 1.4.2022

Se conturează o întâlnire Putin-Zelenski?

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, va discuta vineri la telefon cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat Kremlinul, potrivit agenției de presă Reuters.

Discuție dintre cei doi vine după ce Istanbulul a găzduit marți discuții de pace ruso-ucrainene.

Erdogan a declarat că Turcia este pregătită, în principiu, să acționeze ca țară garantă a securității Ucrainei, dar detaliile unui astfel de format ar trebui să fie stabilite.

Ucraina a propus să adopte un statut neutru - adică să nu adere la alianțe militare precum NATO sau să nu găzduiască baze militare - în schimbul țărilor care se oferă să fie garanți ai securității sale.

Cu o zi înainte, Recep Tayyip Erdogan a vorbit prin telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, acesta mulțumind Turciei pentru organizarea negocierilor de pace și pentru garanțiile de securitate oferite.

15:22 1.4.2022

Primarul din Cernigău acuză Rusia că a bombardat o secție de oncologie

Primarul Cernigăului, Vladislav Atroșenko, a acuzat Rusia că a bombardat o secție de oncologie a unui spital din orașul aflat în la doar câteva zile după ce Rusia a promis că va „reduce drastic” asaltul militar asupra Kievului și Cernihivului.

Unele obuze au lovit direct spitalul regional, iar una dintre clădirile spitalului, de fapt unitatea oncologică, a fost complet distrusă. Trei persoane au suferit răni grave, transmite CNN, preluat de The Guardian.

Atroșenko a mai spus că nu există apă sau electricitate, iar orașul ar putea rămâne fără alimente și medicamente într-o săptămână. „În acest moment, trecem printr-o catastrofă umanitară completă”, a spus primarul.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG