Refugiații ucraineni care intră în România ar putea schimba banii în lei
Refugiații din Ucraina care ajung în Uniunea Europeană ar putea schimba grivnele în monedele țării în care se află, după ce Comisia Europeană a adoptat o propunere făcută de Consiliu.
„Această propunere completează asistența umanitară oferită de UE celor care fug din Ucraina, în special atunci când călătoresc pe teritoriul Uniunii, și este în deplină concordanță cu acquis-ul UE în materie de azil și cu acțiunea externă a Uniunii”, a transmis CE.
Peste 4,1 milioane de ucraineni au fugit de invazia rusă, majoritatea în țări UE precum Polonia (peste 2,3 milioane) și România (peste 623.000).
Comisia Europeană mai spune că a fost de acord cu propunerea și pentru că Banca Națională a Ucrainei a trebuit să suspende schimbul de numerar în valută pentru a proteja rezervele de bani.
„Acest sistem ar trebui să prevadă limite maxime de 10.000 de grivne (aproximativ 1.500 de lei) de persoană, fără taxe, la cursul de schimb oficial publicat de Banca Națională a Ucrainei. Durata lui ar trebui să fie de cel puțin trei luni”, precizează CE.
Bătălii lângă Kiev
Primarul Kievului, Vitali Klitciko, a declarat că se duc bătălii „uriașe” în nordul și estul capitalei Ucrainei, relatează Reuters.
Klitciko a emis un avertisment pentru locuitorii care au fugit din oraș/
„Riscul de a muri (la Kiev) este destul de mare și de aceea sfatul meu pentru oricine dorește să se întoarcă este: Vă rog, acordați-vă puțin mai mult timp”.
Guvernatorul regional al Kievului a declarat că forțele ruse se retrag în unele zone din jurul capitalei, dar își întăresc pozițiile în altele.
Autobuze de evacuare pleacă de la Melitopol
O coloană de autobuze care evacuează civili din orașul Melitopol, pleacă spre Zaporojie, a declarat Kirilo Timoșenko, adjunct al șefului de birou al președintelui ucrainean.
„Aproximativ 500 de persoane se află în autobuzele care pleacă de la Melitopol la Zaporojie”, a spus Timoșenko. „Aproximativ 300 de mașini private s-au alăturat coloanei de evacuare”.
Într-o postare pe Facebook, primarul Melitopol Ivan Fedorov a spus „Locuitorii Melitopolului, care își iubesc sincer țara natală, așteptau cu nerăbdare oportunitatea de a-l părăsi. Se datorează faptului că ocupanții ruși au transformat viața oamenilor pașnici în iad. Timp de câteva zile, armata rusă a blocat sfidător coridorul „verde” [umanitar] și nu a permis intrarea autobuzelor în Melitopol”.
Fedorov a spus că peste 1.000 de oameni s-au adunat lângă un punct de ieșire pentru a aștepta evacuarea.
„Le asigur pe acele mii de locuitori din Melitopol care au vrut, dar din diverse motive nu au putut evacua astăzi, că echipa noastră nu se va opri!”, a spus el. „Formăm deja un alt convoi umanitar, care va livra în curând ajutorul necesar către Melitopol și va ridica oameni din oraș pe drumul de întoarcere”.
Șeful agenției atomice a ONU va conduce misiunea de la centrala nucleară de la Cernobîl „cât mai curând posibil”
Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi (foto), a declarat vineri că va conduce o misiune la centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina.
„Voi conduce cât mai curând posibil o misiune de asistență și sprijin a AIEA către centrala nucleară de la Cernobîl. Va fi prima dintr-o serie de astfel de misiuni de securitate și securitate nucleară în Ucraina”, a spus Grossi pe Twitter.
Grossi a spus că AIEA a convenit cu Ucraina și Rusia pentru a ajuta la siguranța și securitatea centralelor nucleare din Ucraina.
Grossi a declarat reporterilor vineri la Viena că AIEA a livrat unele echipamente Ucrainei și a discutat despre trimiterea de personal pentru a ajuta autoritățile ucrainene.