Linkuri accesibilitate

Forțele ruse pe un tanc cu însemnul „operațiunii speciale”- foto Reuters
Forțele ruse pe un tanc cu însemnul „operațiunii speciale”- foto Reuters

Războiul lui Putin | Rusia nu a încetat focul la evacuarea civililor de la Azovstal. Zelenski: 500.000 de ucraineni, deportați în Rusia

O a treia încercare de evacuare a civililor blocați în Mariupol este în curs de desfășurare, dar asaltul Rusiei asupra uzinei Azovstal „nu se oprește”, spune președintele Volodimir Zelenski.

Forțele ucrainene acuză Rusia că nu a încetat focul nici măcar în timpul evacuării civile de la Azovstal, în ciuda declarațiilor oficiale privind încetarea focului până sâmbătă și crearea de coridoare umanitare. O mașină a fost lovită de ruși folosind o armă ghidată antitanc, spun reprezentanții Batalionului Azov pe Telegram.

Prima doamnă a SUA, Jill Biden, a ajuns în România. Ea a fost la Baza Mihail Kogălniceanu, unde, în buna tradiție a familiilor șefilor de stat americani, i-a servit pe soldații americani cu mâncare. După ora 20.00 a ajuns la București.

Peste „500.000 de ucraineni au fost deportați în Rusia” de la începutul războiului Rusiei în Ucraina, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul unui discurs în parlamentul Islandei.

Comisia Europeană a modificat o propunere de embargo asupra petrolului rusesc, pentru a prelungi perioada înainte ca acesta să intre în vigoare, pentru Ungaria, Slovacia și Republica Cehă.

Banca Națională a Ucrainei consideră că acțiunile Federației Ruse de a limita circulația hrivnei ucrainene și de a introduce rubla rusească, în teritoriile care au fost temporar luate cu forța de sub controlul Kievului, sunt „acte de terorism financiar”, se arată într-un răspuns al instituției la solicitarea Europei Libere România.

09:29 6.5.2022

Țările UE sunt „aproape de un acord” cu privire la noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Țările Uniunii Europene sunt „aproape de a ajunge la un acord” cu privire la noul pachet de sancțiuni propus de blocul comunitar împotriva Rusiei, inclusiv un embargo petrolier, a declarat Josep Borrell, șeful politicii externe a blocului comunitar.

„Sper că vor ajunge la un acord. Sunt aproape de a ajunge la un acord. Și avem nevoie de acest acord pentru că trebuie să intensificăm și mai mult presiunea economică și financiară asupra Rusiei”, a declarat Borrell, aflat în Italia, citat de The Guardian.

08:45 6.5.2022

Prima doamnă a SUA a transmis un mesaj pe Twitter înainte de vizita în România

„În drum spre România și Slovacia pentru a petrece Ziua Mamei (8 mai, n.red.) cu mamele și copiii ucraineni care au fost forțați să își părăsească casele din cauza războiului lui Putin. De asemenea, voi vizita trupele americane și îmi voi exprima recunoștința pentru eforturile de ajutorare ale țărilor vecine și ale lucrătorilor umanitari”, a scris Jill Biden, vineri dimineață, pe Twitter.

08:37 6.5.2022

Pentagon: SUA nu au furnizat Ucrainei „informații specifice” ca să țintească nava rusească

Crucișătorul Moskva al marinei rusești navighează spre portul Sevastopol, din Crimeea, după ce a urmărit navele de război ale NATO în Marea Neagră, în 16 noiembrie 2021.
Crucișătorul Moskva al marinei rusești navighează spre portul Sevastopol, din Crimeea, după ce a urmărit navele de război ale NATO în Marea Neagră, în 16 noiembrie 2021.

Pentagonul a negat că a furnizat Ucrainei „informații specifice” pentru ca Ucraina să scufunde Moskva, un crucișător rusesc cu rachete ghidate și care era nava amiral a flotei Moscovei din Marea Neagră.

„Nu am furnizat Ucrainei informații specifice de țintire pentru Moskva”, a declarat joi seară secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, potrivit CNN.

„Nu am fost implicați în decizia ucrainenilor de a lovi nava sau în operațiunea pe care au efectuat-o. Nu am avut cunoștință în prealabil de intenția Ucrainei de a ținti nava”, a completat el.

„Ucrainenii au propriile capacități de informații pentru a urmări și ținti navele militare rusești, așa cum au făcut în acest caz”, a adăugat Kirby.

Ucraina a susținut că a lovit nava cu două rachete anti-navă Neptun, la mijlocul lunii aprilie. Nava s-a scufundat apoi în timp ce era remorcată înapoi în port pentru reparații. Rusia a declarat că avariile suferite de navă au fost rezultatul detonării muniției.

07:56 6.5.2022

Războiul Rusiei în Ucraina a provocat până acum pagube de 600 de miliarde de dolari

Un militar ucrainean priveșt o clădire avariată în timpul luptelor din Mariupol, Ucraina, 13 aprilie 2022.
Un militar ucrainean priveșt o clădire avariată în timpul luptelor din Mariupol, Ucraina, 13 aprilie 2022.

Prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal a declarat joi, într-o conferință de presă, că pierderile economice preliminare cauzate de războiul Rusiei pe teritoriul său sunt estimate la aproximativ 600 de miliarde de dolari, adăugând că majoritatea pierderilor ar trebui acoperite cu „bani de la agresor”.

De asemenea, Ucraina are nevoie de 4 până la 5 miliarde de dolari pe lună doar pentru a acoperi deficitul bugetar, a spus el, adăugând că importantele exporturi de cereale ale Ucrainei au fost afectate după ce șase dintre cele mai mari facilități de depozitare ale sale au fost lovite de rachete.

„Rusia provoacă o criză de securitate alimentară. Acum, milioane de tone de cereale sunt blocate în porturile noastre”, a spus el, îndemnând comunitatea internațională să facă presiuni asupra Rusiei „pentru a organiza coridoare pentru a transporta cereale către țările care au mare nevoie de ele”, relatează The Guardian.

România s-a oferit să ajute Ucraina la exportul cerealelor, însă până să ajungă în portul Constanţa, cerealele din Ucraina au de parcurs un lung drum: mai întâi sunt încărcate în trenuri, camioane sau barje în micile porturi dunărene Reni şi Izmail, de la frontiera Ucrainei cu România.

Pentru a umple o navă cu o capacitate de 70.000 de tone, cum este cea care a plecat săptămâna trecută pentru prima dată din Constanţa încărcată cu porumb din Ucraina, este nevoie de 49 de trenuri şi tot atâtea barje sau câteva mii de camioane, cu riscul de a crea un enorm ambuteiaj pe drumurile din Constanţa, scrie Agerpres.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG