Istanbul: Negociatorii au discutat despre garanțiile de securitate și potențialul încetare a focului
Mihail Podoliak, consilierul prezidențial ucrainean care a participat la negocierile de la Istanbul, a spus că în cadrul întâlnirii au fost avut loc „consultări intensive” pe câteva dintre problemele dintre Rusia și Ucraina, precum garanțiile de securitate pentru Ucraina și un acord de încetare a focului, potrivit CNN.
„Primul set cheie este acordul privind garanțiile internaționale de securitate pentru Ucraina. Numai cu acest acord putem pune capăt războiului așa cum are nevoie Ucraina", a spus Mihail Podoliak, care s-a referit la garanțiile de securitate cerute de Ucraina în cazul în care ar adopta statutul neutru.
Al doilea set de probleme „este problema unui acord de încetare a focului, astfel încât toate problemele umanitare să poată fi rezolvate”, a mai spus Podoliak.
Evacuările civililor din Lugansk continuă, în ciuda bombardamentelor
Autoritățile locale lucrează pentru a evacua oamenii care locuiesc în orașele bombardamente puternic de trupele rusești, a spus Serhii Haidai, guvernatorul regional al orașului Lugansk, potrivit CNN.
Evacuările au loc cu toate că părțile rusă și ucraineană nu au ajuns la un acord privind coridoarele pentru evacuarea civililor.
Marți dimineață, 30 de persoane au fost evacuate din Rubijne. Guvernatorul din Lugansk a pus pe contul său de Telegram mai multe fotografii care arată că oamenii erau adunați în jurul unui autobuz mic gata să se îmbarce. El a spus că oamenii urmează să fie duși în Vestul Ucrainei.
Anterior, Haidai a spus că aproximativ 20 de clădiri rezidențiale au fost avariate focul deschis recent de ruși.
„Fiecare clădire distrusă ar putea însemna să lasă fără adăpost între 30 și 100 de familii. O persoană a fost ucisă de bombardamente în Nîjnie, în timp ce salvatorii au reușit să scoată 20 de oameni vii din dărâmăturile unei lovituri de clădire din Sieverodonețk”, a spus guvernatorul.
Kremlinul neagă otrăvirea lui Abramovici
Kremlin respinge informațiile potrivit cărora oligarhul rus Roman Abramovici a fost otrăvit în timpul discuțiilor de pace de la începutul lunii martie.
„Aceasta face parte din războiul informațional”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un briefing de presă, potrivit agenției Ria Novosti citată de BBC.
Peskov a mai spus că Abramovici nu a fost membru oficial al delegației ruse, ci a fost implicat în asigurarea „anumitor contacte” între Moscova și Kiev.
Luni, Wall Street Journal a scris că după o rundă de negocieri de la începutul lunii martie, Abramovici ar fi prezentat simptome specifice otrăvirii.
Serghei Şoigu anunță că armata rusă se va concentra pentru eliberarea Donbasului
În ziua în care au loc negocieri de pace la Istanbul, ministrul apărării rus Serghei Şoigu a reapărut la televizor și a spus că forța militară a Ucrainei a fost avariată grav.
Într-o întâlnire televizată, Şoigu a spus că Rusia va răspunde pe măsură dacă NATO îi va furniza Ucrainei avioane şi sisteme de apărare aeriană.
„Suntem atenţi la declaraţiile liderilor ţărilor din NATO cu privire la intenţia de a oferi avioane şi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei. În cazul în care vor face acest lucru, vom răspunde în consecinţă", a transmis Şoigu, citat de EFE și preluat de Agerpres.
Ministrul rus a afirmat din nou că furnizarea de arme letale Ucrainei de către Occident este „iresponsabilă". „Înarmarea incontrolabilă a populaţiei şi a mercenarilor exacerbează situaţia şi în cele din urmă poate crea o ameninţare chiar pentru europeni", susţine el.
Şoigu a anunţat că, în ultimele două săptămâni, Rusia a ucis „în campania militară din Ucraina circa 600 de mercenari străini şi peste 500 au părăsit ţara".
Ministrul rus, care a lăudat „marele profesionism, curaj şi dezinteres" al militarilor ruşi în Ucraina, a spus din nou că „s-au încheiat obiectivele principale ale primei etape a operaţiunii militare speciale" din Ucraina.
„Acest lucru ne permite să ne concentrăm atenţia şi principalele eforturi în vederea obţinerii obiectivului principal: eliberarea Donbasului", a insistat Şoigu.
Ministrul rus a mai spus că, din cele 152 de avioane cu care erau dotate forţele armate ucrainene înainte de începerea războiului, 123 au fost distruse, din cele 149 de elicoptere, 77 au fost distruse, şi din cele 180 de sisteme de apărare antiaeriană cu rază lungă şi medie de acţiune, 152 au fost anihilate.
Totodată, Şoigu a susţinut din nou că „forţele navale ale ţării (Ucrainei) au încetat să mai existe" şi că „toate formaţiunile forţelor de asalt terestre şi aeropurtate au suferit pagube importante".
În fine, Şoigu a mai spus că noii recruţi care se vor fi încorporaţi pentru a efectua serviciul militar obligatoriu în această primăvară nu vor fi trimişi în zone de conflict.