Linkuri accesibilitate

Un localnic trece prin fața unei clădiri avariate în orașul Trosteaneț, la aproximativ 400 km est de Kiev, 28 martie 2022.
Un localnic trece prin fața unei clădiri avariate în orașul Trosteaneț, la aproximativ 400 km est de Kiev, 28 martie 2022.

Războiul lui Putin în Ucraina | Rusia anunță reducerea trupelor în jurul Kievului. SUA și aliații primesc anunțul cu scepticism

Invazia rusă în Ucraina a ajuns în cea de-a 34-a zi. Marți, oficialii ucraineni și cei ruși s-au așezat din nou la masa negocierilor pentru pace. Întâlnirea aa avut loc la Istanbul, în Turcia, unde delegațiile celor două țări au sosit încă de luni seara.

Președintele SUA privește cu neîncredere anunțul Moscovei privind reducerea trupelor rusești din jurul capitalei ucrainene. „Vom vedea. Nu cred nimic până nu văd”, a spus Joe Biden. „Între timp, vom continua să menținem sancțiunile puternice. Vom continua să oferim armatei ucrainene capacitatea de a se apăra și vom continua să urmărim cu atenție ceea ce se întâmplă”, a adăugat Biden.

Mai multe țări membre ale Uniunii Europene au anunțat că au expulzat ofițeri și diplomați ruși. Olanda, Belgia, Irlanda și Republica Cehă au expulzat între unul și 21 de ofițeri sau diplomați din Federația Rusă.

SUA nu văd semne de „seriozitate reală” din partea Rusiei în obținerea păcii. „Există ceea ce spune Rusia și există ceea ce face Rusia. Ne concentrăm pe acest ultim lucru”, a spus secretarul de stat al SUA, Antony Blinken după ce Rusia a anunțat că va reduce trupele din jurul Kievului și Cernigăului. De altfel, un negociator rus a atras atenția că detensionarea trupelor din jurul celor două orașe nu înseamnă și încetarea focului.

Și premierul britanic este sceptic cu privire la promisiunile Moscovei. „Îl vom judeca pe Putin și regimul său după acțiunile sale, nu după cuvintele sale”.​ Boris Johnson spune că presiunea asupra Kievului ar trebui menținută în continuare și că numai de la o retragere completă a forțelor rusești din Ucraina se poate vorbi de un „bun început”.

Cel puțin șapte persoane au murit în atacul cu rachetă asupra unei clădiri administrative din Nicolaev, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în fața parlamentului danez.

Kremlinul spune că dialogul între Rusia și SUA este încă necesar și că sunt „probleme” pe care doar Rusia și SUA le pot discuta, în special cele de stabilitate strategică și securitate.

Moscova a decis să „reducă în mod fundamental activitatea militară în direcția Kiev și Cernigău” pentru a „crește încrederea reciprocă, pentru ca la negocierile viitoare să fie semnat un acord de pace cu Ucraina”, a declarat adjunctul ministrului rus al Apărării. La scurt timp de la anunțul Moscovei au putut fi văzute vehicule militare cu steaguri rusești retrăgându-se din direcția Kievului.

Sirenele au sunat din nou marți dimineață în orașele ucrainene, oficialii spun că rutele de ieșire din unele orașe sunt blocate de atacurile rusești și zeci mii de oameni au rămas fără curent, alimente și medicamente. Cu toate acestea, în Lugank, autoritățile locale au reușit să evacueze 30 de oameni.

După două săptămâni de pauză, discuţiile despre oprirea focului din Ucraina au avut din nou faţă în faţă, la Istanbul, fiind găzduite de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Delegaţia din Ucraina a fost condusă de ministrul apărării al Ucrainei, Olexei Reznikov, precum şi de Mihail Podoliak, şeful biroului preşedintelui.

Podoliak a spus că au fost „consultări intensive” pentru garanțiile de securitate pentru Ucraina, în cazul în care ar adopta un statut de țară neutră și ar renunța la aderarea la NATO, și pentru un acord de încetare a focului.

La consultări a participat și miliardarul rus Roman Abramovici, despre care Kremlinul a spus că nu a fost otrăvit la o negociere de pace care ar fi avut loc la începutul lunii martie.

Marți noapte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat din nou ca puterile mondiale ar trebui să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei, inclusiv un embargo petrolier.

12:06 29.3.2022

Clădire administrativă, lovită în Nikolaev

O rachetă a lovit o clădire administrativă din orașul Nikolaev, situat în sudul Ucrainei, spune guvernatorul acesteia. Vitali Kim a spus că majoritatea oamenilor din interiorul clădirii „au scăpat în mod miraculos”, dar mai mulți civili și soldați nu au fost găsiți, potrivit BBC.

12:30 29.3.2022

Roman Abramovici, prezent la negocierile de pace de la Istanbul

Agenția de presă rusă RIA Novosti a distribuit pe canalul său Telegram o poză cu Roman Abramovici care este prezent la discuțiile de la Istanbul.

Luni, Wall Street Journal a scris că fostul proprietar de la Chelsea a fost otrăvit în timpul unei runde de negocieri de la începutul lunii martie. Informațiile otrăvirii au fost infirmate ulterior de partea ucraineană.

BBC scrie că o sursă apropiată lui Abramovici a declarat că oligarhul și-a revenit acum și că era concentrat pe negocieri pentru a încerca să pună capăt războiului.

13:04 29.3.2022

Fost șef CIA: De cucerirea Mariupolului poate depinde soarta războiului

Războiul a intrat într-o fază „extrem de imprevizibilă", cu „multe scenarii posibile" şi, deşi „Ucraina poate învinge dacă este bine înarmată", „cucerirea Mariupolului ar putea schimba datele problemei", a spus generalul american David Petraeus, fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), într-un interviu publicat marţi de cotidianul italian Corriere della Sera, potrivit Agerpres.

„Sunt multe scenarii posibile, în funcţie de care dintre cele două tabere este capabilă să se reaprovizioneze, să se reînarmeze, să înlocuiască pierderile şi să incorporeze noi capacităţi", a subliniat Petraeus care nu exclude că războiul s-ar putea prelungi timp de „câteva săptămâni, poate chiar luni".

În opinia sa, „este ceva mai probabil ca Ucraina să capete un avantaj, date fiind hotărârea, ingeniozitatea şi creativitatea pe care le-a demonstrat, precum şi pentru faptul că 'joacă pe teren propriu''', dar „este imprudent să excludem posibilitatea ca Rusia să înveţe din nenumăratele erori pe care le-a comis şi, cu noi şi teribile pierderi de vieţi omeneşti şi de mijloace, să fie capabilă să epuizeze cu timpul apărarea aeriană şi resursele ucrainene".

Generalul american spune că Mariupolul este un punct important pentru ruși.

„Când Mariupol va cădea, aşa cum din nefericire pare că se va întâmpla în ciuda apărării sale eroice, Rusia va dispune de un port excelent pentru aprovizionarea trupelor în sud-est", spune el.

O astfel de evoluţie ar permite deblocarea batalioanelor care participă în această luptă şi „ar ajuta (trupele ruse) în avansarea lor epuizantă către provincia Lugansk şi, cine ştie, către Doneţk", în estul Ucrainei, adaugă Petraeus.

13:43 29.3.2022

Șeful AIEA se află în Ucraina

Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) se află în Ucraina pentru discuții cu înalți oficiali guvernamentali despre asigurarea siguranței și securității centralelor nucleare ale țării.

Rafael Mariano Grossi va oferi asistență tehnică urgentă - inclusiv trimiterea de experți în locuri cheie - în încercarea de a preveni riscul oricărui accident nuclear.

„Conflictul militar pune centralele nucleare din Ucraina și alte instalații cu material radioactiv într-un pericol fără precedent. Trebuie să luăm măsuri urgente pentru a ne asigura că pot continua să opereze în siguranță și să reducă riscul unui accident nuclear”, a spus Grossi, citat de BBC.

Vizita lui Grossi vine după ce au rușii au bombardat o clădire adminsitrativă de la Zaporojie, unde se alfă cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG