Klaus Iohannis a vorbit din nou cu Volodimir Zelenski
Președintele Klaus Iohannis a scris pe Twitter că a discutat din nou cu presedintele Volodimir Zelenski despre situația critică din Ucraina.
„România va continua să aibă grijă de fiecare cetățean ucrainean care sosește în România. Peste 125 de camioane cu ajutoare, ambulanțe și mașini de pompieri din România și altele din Uniunea Europeană au ajuns în Ucraina prin hubul umanitar din Suceava”, a scris Iohannis.
Dmitri Peskov: Putin are sprijinul absolut al populației
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că Vladimir Putin are „sprijinul absolut” al populației, cu o creștere „destul de fără precedent” după cum arată sondajele de opinie.
Potrivit BBC, Peskov a mai spus că rapoartele conform cărora Rusia deportează oamenii din Mariupol sunt „o minciună” care nu corespunde realității.
Despre relația dintre SUA și Rusia, Peskov susține că un dialog va fi necesar, dar relațiile ar fi inevitabil afectate de „insulte personale” din partea președintelui Joe Biden.
Serghei Şoigu anunță că armata rusă se va concentra pentru eliberarea Donbasului
În ziua în care au loc negocieri de pace la Istanbul, ministrul apărării rus Serghei Şoigu a reapărut la televizor și a spus că forța militară a Ucrainei a fost avariată grav.
Într-o întâlnire televizată, Şoigu a spus că Rusia va răspunde pe măsură dacă NATO îi va furniza Ucrainei avioane şi sisteme de apărare aeriană.
„Suntem atenţi la declaraţiile liderilor ţărilor din NATO cu privire la intenţia de a oferi avioane şi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei. În cazul în care vor face acest lucru, vom răspunde în consecinţă", a transmis Şoigu, citat de EFE și preluat de Agerpres.
Ministrul rus a afirmat din nou că furnizarea de arme letale Ucrainei de către Occident este „iresponsabilă". „Înarmarea incontrolabilă a populaţiei şi a mercenarilor exacerbează situaţia şi în cele din urmă poate crea o ameninţare chiar pentru europeni", susţine el.
Şoigu a anunţat că, în ultimele două săptămâni, Rusia a ucis „în campania militară din Ucraina circa 600 de mercenari străini şi peste 500 au părăsit ţara".
Ministrul rus, care a lăudat „marele profesionism, curaj şi dezinteres" al militarilor ruşi în Ucraina, a spus din nou că „s-au încheiat obiectivele principale ale primei etape a operaţiunii militare speciale" din Ucraina.
„Acest lucru ne permite să ne concentrăm atenţia şi principalele eforturi în vederea obţinerii obiectivului principal: eliberarea Donbasului", a insistat Şoigu.
Ministrul rus a mai spus că, din cele 152 de avioane cu care erau dotate forţele armate ucrainene înainte de începerea războiului, 123 au fost distruse, din cele 149 de elicoptere, 77 au fost distruse, şi din cele 180 de sisteme de apărare antiaeriană cu rază lungă şi medie de acţiune, 152 au fost anihilate.
Totodată, Şoigu a susţinut din nou că „forţele navale ale ţării (Ucrainei) au încetat să mai existe" şi că „toate formaţiunile forţelor de asalt terestre şi aeropurtate au suferit pagube importante".
În fine, Şoigu a mai spus că noii recruţi care se vor fi încorporaţi pentru a efectua serviciul militar obligatoriu în această primăvară nu vor fi trimişi în zone de conflict.
Kremlinul neagă otrăvirea lui Abramovici
Kremlin respinge informațiile potrivit cărora oligarhul rus Roman Abramovici a fost otrăvit în timpul discuțiilor de pace de la începutul lunii martie.
„Aceasta face parte din războiul informațional”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un briefing de presă, potrivit agenției Ria Novosti citată de BBC.
Peskov a mai spus că Abramovici nu a fost membru oficial al delegației ruse, ci a fost implicat în asigurarea „anumitor contacte” între Moscova și Kiev.
Luni, Wall Street Journal a scris că după o rundă de negocieri de la începutul lunii martie, Abramovici ar fi prezentat simptome specifice otrăvirii.