Boris Johnson, artizanul creșterii ajutorului acordat de NATO Ucrainei
Boris Johnson le-a spus liderilor mondiali prezenți la summitul NATO că trebuie să existe o creștere semnificativă a ajutorului acordat Ucrainei. El a spus că „noi avem mijloacele și ei au nevoie”, transmite corespondentul The Guardian.
Într-o întâlnire privată a liderilor NATO, Johnson a spus că Occidentul nu poate conta pe o posibilă retragere a Rusiei și că istoria îi va judeca dacă nu ar face suficient pentru a ajuta.
Johnson le-ar fi spus liderilor adunați la summitul NATO că toți doresc ca Putin „să-și vină în fire și să-și pună tancurile pe invers”, dar că asta nu se va întâmpla niciodată. „Va măcina mai departe, are doar viteze pe înainte”, ar fi spus premierul britanic.
El a remarcat că rezistența Ucrainei a „schimbat fundamental geopolitica Europei” și că ar trebui reevaluat sprijinul pe care Occidentul i-l oferă.
„Oamenii vor întreba dacă am făcut suficient”, a spus el.
Jens Stoltenberg: NATO va dota Ucraina cu sisteme antitanc și de apărare aeriană și drone. Cerem Chinei să nu sprijine Rusia
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că China ar trebui să-și folosească „influența semnificativă” asupra Rusiei dar să nu o sprijine în războiul pornit în Ucraina.
Liderii aliați au cerut Chinei să se abțină de la sprijinirea Rusiei în orice efort de război.
„China nu trebuie să ofere sprijin economic sau militar pentru invazia rusă. În schimb, Beijingul ar trebui să-și folosească influența semnificativă asupra Rusiei și să promoveze o soluție pașnică imediată”, a spus Stoltenberg în conferința de presă susținută după summitul extraordinar al NATO.
Liderii NATO au convenit să ofere sprijin suplimentar prin echiparea Ucrainei cu provizii militare semnificative, inclusiv sisteme antitanc și de apărare aeriană și drone, a spus Stoltenberg.
Cu toate acestea, el a reiterat că aliații NATO nu vor desfășura trupe pe teren în Ucraina, „pentru că singura modalitate de a face asta este să fii pregătit să te angajezi într-un conflict total cu trupele ruse.”
Consolidarea apărării în Est
„Ca răspuns la acțiunile Rusiei, am activat planurile de apărare ale NATO, am desfășurat elemente ale Forței de Răspuns NATO și am plasat 40.000 de soldați pe flancul nostru estic, împreună cu mijloace aeriene și navale importante, sub comanda directă a NATO, susținută de dislocarea națională a Aliaților.
Acțiunile NATO rămân „preventive, proporționale și neescalatorii” în pregătirea pentru „o realitate strategică mai periculoasă”
De asemenea, ne vom consolida semnificativ descurajarea și postura de apărare pe termen lung și vom dezvolta în continuare întreaga gamă de forțe pregătite și capabilități necesare pentru a menține o descurajare și apărare credibile.
Acești pași vor fi susținuți de exerciții îmbunătățite, cu un accent sporit pe apărarea colectivă și interoperabilitate.
Alianța își va spori, de asemenea, gradul de pregătire pentru amenințări chimice, biologice, radiologice și nucleare, se arată în declarație, urmând ca deciziile viitoare să fie discutate la Madrid”, se spune în declarația comună dată la finalul summitului de membrii alianței.
Sprijinirea Ucrainei
„NATO a căzut de acord că trebuie să susținem în continuare Ucraina și că vom impune Rusiei sancțiuni în continuare. Liderii NATO au aprobat 4 grupuri de luptă, peste cele din statele baltice și Polonia, așa că acum avem opt. În Europa sunt 100.000 de trupe care susțin eforturile NATO și 40.000 de militari sub comanda directă a NATO, inclusiv portavioane. Liderii NATO au decis să reseteze descurajarea pe termen lung. Avem mai multe forțe în partea estică a alianței și provizii. În aer vom trimite mai multe avioane și vom consolida apărarea aeriană și un număr semnificativ de nave de luptă. Vom întări securitatea cibernetică. Aceste detalii le vom stabili la summitul din iunie, de la Madrid. Astăzi, aliații au decis să echipeze armata Ucrainei, inclusiv cu rachete antitanc și sistem de apărarea antiaeriană și umanitar. Am decis să facem mai mult privind securitate cibernetică pentru a ajuta Ucraina să se apere și de pericolele biologice, chimice. Aici intră și protecția medicală și antrenament pentru decontaminare. Ne asigurăm că acest conflict nu escaladează ca acest conflict ssă nu devină și mai devastator”, a spus Stoltenberg în conferința de presă.
În aceeași declarație, liderii NATO au făcut apel la China
„Facem apel la toate statele, inclusiv Republica Populară Chineză (RPC), să susțină ordinea internațională, inclusiv principiile suveranității și integrității teritoriale, așa cum sunt consacrate în Carta ONU, să se abțină de la sprijinirea efortului de război al Rusiei în orice fel și să abține-te de la orice acțiune care ajută Rusia să eludeze sancțiunile.
Suntem îngrijorați de comentariile publice recente ale oficialilor din RPC și solicităm Chinei să înceteze amplificarea narațiunilor false ale Kremlinului, în special cu privire la război și la NATO, și să promoveze o soluționare pașnică a conflictului.”
Dipărut de două săptămâni, ministrul rus Serghei Șoigu a apărut la TV
Dispărut de pe 11 martie, ministrul Apărării Serghei Șoigu a apărut joi la televiziunea rusă care a difuzat imagini fără sonor în care se pare că președintele Putin ține astăzi o reuniune a Consiliului de Securitate cu oficiali de rang înalt, scrie BBC.
Existau zvonuri că ministrul era bolnav sau chiar că ar fi fost arestat.
Joi dimineață, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus jurnaliştilor că Putin va ţine astăzi o şedinţă a Consiliului de Securitate. Când a fost întrebat unde se află Şoigu, el a spus că ministrul „are o mulțime de lucruri de care să se ocupe, există o operațiune militară. Nu este timp pentru activitate media".
Moscova îl consideră pe Boris Johnson cel mai activ în competiția pentru titlul de „anti-rus”
Rusia a anunţat că premierul britanic Boris Johnson este ”cel mai activ participant în competiţia pentru titlul de anti-rus”, iar abordarea Londrei ar putea afecta politica externă, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă rusă RIA, relatează BBC.
„În ceea ce îl priveşte pe domnul Johnson, îl considerăm drept cel mai activ participant în competiţia pentru titlul de anti-rus”, a comunicat agenţia de presă rusă RIA, citată de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.