Linkuri accesibilitate

O mamă își acoperă fiul în timp ce acesta stă întins pe caldarâm, după ce a auzit bombardamente în portul Mariupol, 23 martie 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko
O mamă își acoperă fiul în timp ce acesta stă întins pe caldarâm, după ce a auzit bombardamente în portul Mariupol, 23 martie 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko

Războiul lui Putin în Ucraina | SUA impun noi sancțiuni Rusiei. Joe Biden: Important e ca lumea să înțeleagă ce brută este acest individ

S-a împlinit o lună de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. Trupele ruse continuă bombardamentele în Mariupol, unde sunt blocați 100.000 de oameni.

Cancelarul german, Olaf Scholz, refuză să plătească gazul rusesc în ruble iar președintele SUA, Joe Biden, spune că este de acord ca Rusia să fie îndepărtată din G20. Iar dacă G20 va refuza să o facă, atunci și Ucraina ar trebui să participe la întâlniri. „Cel mai important lucru este ca noi să rămânem uniți și lumea să continue să se concentreze pe ce de brută este acest individ și pe câte vieți nevinovate au fost pierdute și distruse în urma a tot ce se întâmplă”, a spus Biden.

Jumătate din copiii ucraineni au fost strămutați. Unicef a spus că 4,3 milioane din aproximativ 7,5 milioane de copii și-au părăsit casele. Aproximativ 1,8 milioane dintre ei au fugit din țară, iar 2,5 milioane au fost strămutați pe teritoriul țării dar în alte zone decât cele în care au trăit până la invadarea Ucrainei.

G7 s-a arătat dispusă să aplice „sancțiuni suplimentare, după cum este necesar” împotriva Rusiei.

Televiziunea rusă a difuzat primele imagini ale războiului din Ucraina, în special ale dezastrului din Mariupol, dar a dat vina pe „naționaliștii ucraineni”.

ONU a adoptat o rezoluție în care cere încetarea imediată a focului în Ucraina și protecție civilă, după ce Rusia a creat o situație umanitară „îngrozitoare”. 140 de țări au votat pentru, 38 s-au obținut, cinci au votat împotrivă: Rusia, Siria, Coreea de Nord, Eritreea și Belarus. Rezoluția nu este obligatorie.

Președintele francez, Emmanuel Macron avertizează cu privire la criza alimentară care se profilează la orizont și care va afecta în special țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, dependente de exporturile din Rusia și Ucraina.

China neagă că ar fi știut de intenția Rusiei de a invada Ucraina. Declarațiile ministerului chinez al apărării survin avertismentelor liderilor țărilor NATO privind posibila susținere pe care ar putea să o acorde Rusiei. Liderii aliați au cerut Chinei să se abțină de la sprijinirea Rusiei în orice efort privind războiul din țara vecină. Președintele SUA, Joe Biden crede că viitorul economic al Chinei este mai strâns legat de Vest, decât de Rusia.

Marina ucraineană a confirmat distrugerea unei nave rusești în apropiere de Berdiansk și a oferit și înregistrarea momentului.

Trezoreria SUA și Departamentul de Stat al SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva a zeci de companii rusești din domeniul apărării, a 328 de membri ai Dumei de Stat și a directorului executiv al Sberbank, cea mai mare instituție financiară din Rusia, dar și a altor entități bancare. De asemenea, a fost suplimentată asistența de securitate cu 800 de milioane de dolari, ducând asistența de securitate totală a SUA pentru Ucraina la 1 miliard de dolari în ultimele două săptămâni și la peste 2 miliarde de dolari din martie trecut.

Liderii NATO au convenit să ofere sprijin suplimentar prin echiparea Ucrainei cu provizii militare semnificative, inclusiv sisteme antitanc și de apărare aeriană și drone, a anunțat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg după summitul extraordinar al alianței. NATO cere Chinei să se abțină să sprijine Rusia în războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina.

Canada le-a interzis soldaților săi să se alăture legiunii străine a Ucrainei, pe fondul îngrijorării crescânde că trupele capturate ar putea fi folosite ca instrument de propagandă rusă.

Președintele Volodimir Zelenski le-a cerut oamenilor din toată lumea să iasă în stradă și să-și demonstreze sprijinul pentru Ucraina, pentru a marca o lună de la invazia rusă.

Apelul său pentru sprijin global a fost făcut înaintea summitului de urgență al NATO de la Bruxelles, la care a participat și președintele american Joe Biden.

13:41 24.3.2022

Bulgaria își recheamă ambasadorul de la Moscova

Bulgaria își va rechema ambasadorul în Rusia pentru consultări, ca răspuns la comentariile „nediplomatice, ascuțite și nepoliticoase” ale ambasadorului rus în Bulgaria, a declarat joi prim-ministrul Kiril Petkov.

„Vom chema înapoi ambasadorul nostru din Rusia pentru consultări înapoi în Bulgaria... De obicei, când o țară își sună înapoi ambasadorul pentru consultări, cealaltă ar trebui să urmeze și să facă același lucru”, a spus Petkov, citat de Reuters.

Declarația la care se referă premierul bulgar a fost făcut în urmă cu două zile de ambasadorul Rusiei la Sofia Eleonora Mitrofanova, care a spus că „poporul Bulgariei nu sprijină retorica și acțiunile guvernului lor cu privire la operațiunea specială din Ucraina”.

Ambasadorul rus a menționat că în timpul vizitei secretarului american al Apărării Lloyd Austin în marile orașe bulgare, inclusiv Varna și Sofia, au avut loc mitinguri anti-NATO în sprijinul Rusiei, după cum a scris novinite.com.

„Primim și scrisori de susținere, iar mulți oameni de pe internet traduc site-urile noastre din rusă în bulgară”, a spus Mitrofanova, care a precizat că aceasta este poziția majorității.

14:02 24.3.2022

Zelenski le-a spus liderilor NATO că Rusia a folosit „bombe cu fosfor”: „Avem nevoie de asistență militară fără restricții”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi NATO să furnizeze ţării sale „un ajutor militar fără restricţii”, pentru ca Ucraina să poată face faţă armatei ruse, pe care Kievul o înfruntă pentru moment „în condiţii inegale”, relatează AFP.

„Pentru a ne salva oamenii şi oraşele, Ucraina are nevoie de o asistenţă militară fără restricţii. La fel cum Rusia foloseşte, fără restricţii, întregul său arsenal împotriva noastră", a declarat Zelenski într-un mesaj video postat pe contul său de Telegram, în atenţia şefilor de stat şi de guvern din NATO, reuniţi în summit extraordinar la Bruxelles.

Totodată, Zelenski a acuzat Rusia că foloseşte „bombe cu fosfor” în Ucraina, la o lună de la începutul invaziei ruse.

„În această dimineaţă, au fost folosite bombe ruseşti cu fosfor. Au fost ucişi din nou adulţi şi copii", a adăugat el. Bombele cu fosfor sunt arme chimice interzise de legile internaționale. Jens Stoltenberg a avertizat recent Rusia asupra utilizării armelor chimice în Ucraina.

14:37 24.3.2022

Ciolacu spune că s-au făcut demersuri ca Volodimir Zelenski să vorbească Parlamentului

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a spus joi la Parlament că „s-au început anumite demersuri” pentru ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să vorbească în Parlamentul României despre războiul din Ucraina..

„S-au început anumite demersuri şi sunt ferm convins. Ucraina trebuie ajutată şi trebuie ajutată mult mai mult decât au făcut-o ţările europene în acest moment. Şi Uniunea Europeană trebuie, în acest moment, cel puţin pentru Polonia, România şi mai ales pentru Republica Moldova, să găsescă un mecanism de implicare în acest exod de refugiaţi – până acum de aproape 3 milioane şi jumătate”, a susţinut Ciolacu.

Până acum, președintele ucrainean s-a adresat parlamentelor din țări precum SUA, Franța, Israel, Japonia.

15:06 24.3.2022

Moscova îl consideră pe Boris Johnson cel mai activ în competiția pentru titlul de „anti-rus”

Rusia a anunţat că premierul britanic Boris Johnson este ”cel mai activ participant în competiţia pentru titlul de anti-rus”, iar abordarea Londrei ar putea afecta politica externă, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă rusă RIA, relatează BBC.

„În ceea ce îl priveşte pe domnul Johnson, îl considerăm drept cel mai activ participant în competiţia pentru titlul de anti-rus”, a comunicat agenţia de presă rusă RIA, citată de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG