Linkuri accesibilitate

O mamă își acoperă fiul în timp ce acesta stă întins pe caldarâm, după ce a auzit bombardamente în portul Mariupol, 23 martie 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko
O mamă își acoperă fiul în timp ce acesta stă întins pe caldarâm, după ce a auzit bombardamente în portul Mariupol, 23 martie 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko

Războiul lui Putin în Ucraina | SUA impun noi sancțiuni Rusiei. Joe Biden: Important e ca lumea să înțeleagă ce brută este acest individ

S-a împlinit o lună de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. Trupele ruse continuă bombardamentele în Mariupol, unde sunt blocați 100.000 de oameni.

Cancelarul german, Olaf Scholz, refuză să plătească gazul rusesc în ruble iar președintele SUA, Joe Biden, spune că este de acord ca Rusia să fie îndepărtată din G20. Iar dacă G20 va refuza să o facă, atunci și Ucraina ar trebui să participe la întâlniri. „Cel mai important lucru este ca noi să rămânem uniți și lumea să continue să se concentreze pe ce de brută este acest individ și pe câte vieți nevinovate au fost pierdute și distruse în urma a tot ce se întâmplă”, a spus Biden.

Jumătate din copiii ucraineni au fost strămutați. Unicef a spus că 4,3 milioane din aproximativ 7,5 milioane de copii și-au părăsit casele. Aproximativ 1,8 milioane dintre ei au fugit din țară, iar 2,5 milioane au fost strămutați pe teritoriul țării dar în alte zone decât cele în care au trăit până la invadarea Ucrainei.

G7 s-a arătat dispusă să aplice „sancțiuni suplimentare, după cum este necesar” împotriva Rusiei.

Televiziunea rusă a difuzat primele imagini ale războiului din Ucraina, în special ale dezastrului din Mariupol, dar a dat vina pe „naționaliștii ucraineni”.

ONU a adoptat o rezoluție în care cere încetarea imediată a focului în Ucraina și protecție civilă, după ce Rusia a creat o situație umanitară „îngrozitoare”. 140 de țări au votat pentru, 38 s-au obținut, cinci au votat împotrivă: Rusia, Siria, Coreea de Nord, Eritreea și Belarus. Rezoluția nu este obligatorie.

Președintele francez, Emmanuel Macron avertizează cu privire la criza alimentară care se profilează la orizont și care va afecta în special țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, dependente de exporturile din Rusia și Ucraina.

China neagă că ar fi știut de intenția Rusiei de a invada Ucraina. Declarațiile ministerului chinez al apărării survin avertismentelor liderilor țărilor NATO privind posibila susținere pe care ar putea să o acorde Rusiei. Liderii aliați au cerut Chinei să se abțină de la sprijinirea Rusiei în orice efort privind războiul din țara vecină. Președintele SUA, Joe Biden crede că viitorul economic al Chinei este mai strâns legat de Vest, decât de Rusia.

Marina ucraineană a confirmat distrugerea unei nave rusești în apropiere de Berdiansk și a oferit și înregistrarea momentului.

Trezoreria SUA și Departamentul de Stat al SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva a zeci de companii rusești din domeniul apărării, a 328 de membri ai Dumei de Stat și a directorului executiv al Sberbank, cea mai mare instituție financiară din Rusia, dar și a altor entități bancare. De asemenea, a fost suplimentată asistența de securitate cu 800 de milioane de dolari, ducând asistența de securitate totală a SUA pentru Ucraina la 1 miliard de dolari în ultimele două săptămâni și la peste 2 miliarde de dolari din martie trecut.

Liderii NATO au convenit să ofere sprijin suplimentar prin echiparea Ucrainei cu provizii militare semnificative, inclusiv sisteme antitanc și de apărare aeriană și drone, a anunțat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg după summitul extraordinar al alianței. NATO cere Chinei să se abțină să sprijine Rusia în războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina.

Canada le-a interzis soldaților săi să se alăture legiunii străine a Ucrainei, pe fondul îngrijorării crescânde că trupele capturate ar putea fi folosite ca instrument de propagandă rusă.

Președintele Volodimir Zelenski le-a cerut oamenilor din toată lumea să iasă în stradă și să-și demonstreze sprijinul pentru Ucraina, pentru a marca o lună de la invazia rusă.

Apelul său pentru sprijin global a fost făcut înaintea summitului de urgență al NATO de la Bruxelles, la care a participat și președintele american Joe Biden.

15:11 24.3.2022

Dipărut de două săptămâni, ministrul rus Serghei Șoigu a apărut la TV

Dispărut de pe 11 martie, ministrul Apărării Serghei Șoigu a apărut joi la televiziunea rusă care a difuzat imagini fără sonor în care se pare că președintele Putin ține astăzi o reuniune a Consiliului de Securitate cu oficiali de rang înalt, scrie BBC.

Existau zvonuri că ministrul era bolnav sau chiar că ar fi fost arestat.

Joi dimineață, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus jurnaliştilor că Putin va ţine astăzi o şedinţă a Consiliului de Securitate. Când a fost întrebat unde se află Şoigu, el a spus că ministrul „are o mulțime de lucruri de care să se ocupe, există o operațiune militară. Nu este timp pentru activitate media".

15:23 24.3.2022

Jens Stoltenberg: NATO va dota Ucraina cu sisteme antitanc și de apărare aeriană și drone​. Cerem Chinei să nu sprijine Rusia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că China ar trebui să-și folosească „influența semnificativă” asupra Rusiei dar să nu o sprijine în războiul pornit în Ucraina.

Liderii aliați au cerut Chinei să se abțină de la sprijinirea Rusiei în orice efort de război.

„China nu trebuie să ofere sprijin economic sau militar pentru invazia rusă. În schimb, Beijingul ar trebui să-și folosească influența semnificativă asupra Rusiei și să promoveze o soluție pașnică imediată”, a spus Stoltenberg în conferința de presă susținută după summitul extraordinar al NATO.

Liderii NATO au convenit să ofere sprijin suplimentar prin echiparea Ucrainei cu provizii militare semnificative, inclusiv sisteme antitanc și de apărare aeriană și drone, a spus Stoltenberg.

Cu toate acestea, el a reiterat că aliații NATO nu vor desfășura trupe pe teren în Ucraina, „pentru că singura modalitate de a face asta este să fii pregătit să te angajezi într-un conflict total cu trupele ruse.”

Consolidarea apărării în Est

Ca răspuns la acțiunile Rusiei, am activat planurile de apărare ale NATO, am desfășurat elemente ale Forței de Răspuns NATO și am plasat 40.000 de soldați pe flancul nostru estic, împreună cu mijloace aeriene și navale importante, sub comanda directă a NATO, susținută de dislocarea națională a Aliaților.

Acțiunile NATO rămân „preventive, proporționale și neescalatorii” în pregătirea pentru „o realitate strategică mai periculoasă”

De asemenea, ne vom consolida semnificativ descurajarea și postura de apărare pe termen lung și vom dezvolta în continuare întreaga gamă de forțe pregătite și capabilități necesare pentru a menține o descurajare și apărare credibile.

Acești pași vor fi susținuți de exerciții îmbunătățite, cu un accent sporit pe apărarea colectivă și interoperabilitate.

Alianța își va spori, de asemenea, gradul de pregătire pentru amenințări chimice, biologice, radiologice și nucleare, se arată în declarație, urmând ca deciziile viitoare să fie discutate la Madrid”, se spune în declarația comună dată la finalul summitului de membrii alianței.

Sprijinirea Ucrainei

„NATO a căzut de acord că trebuie să susținem în continuare Ucraina și că vom impune Rusiei sancțiuni în continuare. Liderii NATO au aprobat 4 grupuri de luptă, peste cele din statele baltice și Polonia, așa că acum avem opt. În Europa sunt 100.000 de trupe care susțin eforturile NATO și 40.000 de militari sub comanda directă a NATO, inclusiv portavioane. Liderii NATO au decis să reseteze descurajarea pe termen lung. Avem mai multe forțe în partea estică a alianței și provizii. În aer vom trimite mai multe avioane și vom consolida apărarea aeriană și un număr semnificativ de nave de luptă. Vom întări securitatea cibernetică. Aceste detalii le vom stabili la summitul din iunie, de la Madrid. Astăzi, aliații au decis să echipeze armata Ucrainei, inclusiv cu rachete antitanc și sistem de apărarea antiaeriană și umanitar. Am decis să facem mai mult privind securitate cibernetică pentru a ajuta Ucraina să se apere și de pericolele biologice, chimice. Aici intră și protecția medicală și antrenament pentru decontaminare. Ne asigurăm că acest conflict nu escaladează ca acest conflict ssă nu devină și mai devastator”, a spus Stoltenberg în conferința de presă.

În aceeași declarație, liderii NATO au făcut apel la China

„Facem apel la toate statele, inclusiv Republica Populară Chineză (RPC), să susțină ordinea internațională, inclusiv principiile suveranității și integrității teritoriale, așa cum sunt consacrate în Carta ONU, să se abțină de la sprijinirea efortului de război al Rusiei în orice fel și să abține-te de la orice acțiune care ajută Rusia să eludeze sancțiunile.

Suntem îngrijorați de comentariile publice recente ale oficialilor din RPC și solicităm Chinei să înceteze amplificarea narațiunilor false ale Kremlinului, în special cu privire la război și la NATO, și să promoveze o soluționare pașnică a conflictului.”

16:03 24.3.2022

Boris Johnson, artizanul creșterii ajutorului acordat de NATO Ucrainei

Boris Johnson le-a spus liderilor mondiali prezenți la summitul NATO că trebuie să existe o creștere semnificativă a ajutorului acordat Ucrainei. El a spus că „noi avem mijloacele și ei au nevoie”, transmite corespondentul The Guardian.

Într-o întâlnire privată a liderilor NATO, Johnson a spus că Occidentul nu poate conta pe o posibilă retragere a Rusiei și că istoria îi va judeca dacă nu ar face suficient pentru a ajuta.

Johnson le-ar fi spus liderilor adunați la summitul NATO că toți doresc ca Putin „să-și vină în fire și să-și pună tancurile pe invers”, dar că asta nu se va întâmpla niciodată. „Va măcina mai departe, are doar viteze pe înainte”, ar fi spus premierul britanic.

El a remarcat că rezistența Ucrainei a „schimbat fundamental geopolitica Europei” și că ar trebui reevaluat sprijinul pe care Occidentul i-l oferă.

„Oamenii vor întreba dacă am făcut suficient”, a spus el.

16:23 24.3.2022

Trezoreria SUA anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei. Vizate, zeci de companii de apărare, 328 de membri ai Dumei și directorul executiv al Sberbank, cea mai mare instituție financiară din Rusia

Într-o declarație, departamentul de trezorerie al SUA a anunțat:

„Astăzi, în cea mai recentă acțiune de a impune costuri severe Federației Ruse pentru războiul său ilegal, nejustificat și fără temei împotriva Ucrainei, Biroul de Control al Activelor Străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA desemnează factori cheie ai invaziei.

Acesta a spus că sancțiunile asupra companiilor care produc arme care au fost folosite în atacul Rusiei împotriva Ucrainei vor avea „un efect profund și de lungă durată asupra bazei industriale de apărare a Rusiei și a lanțului său de aprovizionare”.

Janet L. Yellen, secretarul de trezorerie, a spus:

„Statele Unite, împreună cu partenerii și aliații noștri, lovesc în centrul capacității Rusiei de a finanța și de a duce războiul și atrocitățile sale împotriva Ucrainei.

Duma de Stat a Rusiei continuă să susțină invazia lui Putin, să înăbușe fluxul liber de informații și să încalce drepturile fundamentale ale cetățenilor Rusiei. Facem apel la cei mai apropiați lui Putin să înceteze și să condamne acest război cu sânge rece.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG