Linkuri accesibilitate

O mamă își acoperă fiul în timp ce acesta stă întins pe caldarâm, după ce a auzit bombardamente în portul Mariupol, 23 martie 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko
O mamă își acoperă fiul în timp ce acesta stă întins pe caldarâm, după ce a auzit bombardamente în portul Mariupol, 23 martie 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko

Războiul lui Putin în Ucraina | SUA impun noi sancțiuni Rusiei. Joe Biden: Important e ca lumea să înțeleagă ce brută este acest individ

S-a împlinit o lună de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. Trupele ruse continuă bombardamentele în Mariupol, unde sunt blocați 100.000 de oameni.

Cancelarul german, Olaf Scholz, refuză să plătească gazul rusesc în ruble iar președintele SUA, Joe Biden, spune că este de acord ca Rusia să fie îndepărtată din G20. Iar dacă G20 va refuza să o facă, atunci și Ucraina ar trebui să participe la întâlniri. „Cel mai important lucru este ca noi să rămânem uniți și lumea să continue să se concentreze pe ce de brută este acest individ și pe câte vieți nevinovate au fost pierdute și distruse în urma a tot ce se întâmplă”, a spus Biden.

Jumătate din copiii ucraineni au fost strămutați. Unicef a spus că 4,3 milioane din aproximativ 7,5 milioane de copii și-au părăsit casele. Aproximativ 1,8 milioane dintre ei au fugit din țară, iar 2,5 milioane au fost strămutați pe teritoriul țării dar în alte zone decât cele în care au trăit până la invadarea Ucrainei.

G7 s-a arătat dispusă să aplice „sancțiuni suplimentare, după cum este necesar” împotriva Rusiei.

Televiziunea rusă a difuzat primele imagini ale războiului din Ucraina, în special ale dezastrului din Mariupol, dar a dat vina pe „naționaliștii ucraineni”.

ONU a adoptat o rezoluție în care cere încetarea imediată a focului în Ucraina și protecție civilă, după ce Rusia a creat o situație umanitară „îngrozitoare”. 140 de țări au votat pentru, 38 s-au obținut, cinci au votat împotrivă: Rusia, Siria, Coreea de Nord, Eritreea și Belarus. Rezoluția nu este obligatorie.

Președintele francez, Emmanuel Macron avertizează cu privire la criza alimentară care se profilează la orizont și care va afecta în special țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, dependente de exporturile din Rusia și Ucraina.

China neagă că ar fi știut de intenția Rusiei de a invada Ucraina. Declarațiile ministerului chinez al apărării survin avertismentelor liderilor țărilor NATO privind posibila susținere pe care ar putea să o acorde Rusiei. Liderii aliați au cerut Chinei să se abțină de la sprijinirea Rusiei în orice efort privind războiul din țara vecină. Președintele SUA, Joe Biden crede că viitorul economic al Chinei este mai strâns legat de Vest, decât de Rusia.

Marina ucraineană a confirmat distrugerea unei nave rusești în apropiere de Berdiansk și a oferit și înregistrarea momentului.

Trezoreria SUA și Departamentul de Stat al SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva a zeci de companii rusești din domeniul apărării, a 328 de membri ai Dumei de Stat și a directorului executiv al Sberbank, cea mai mare instituție financiară din Rusia, dar și a altor entități bancare. De asemenea, a fost suplimentată asistența de securitate cu 800 de milioane de dolari, ducând asistența de securitate totală a SUA pentru Ucraina la 1 miliard de dolari în ultimele două săptămâni și la peste 2 miliarde de dolari din martie trecut.

Liderii NATO au convenit să ofere sprijin suplimentar prin echiparea Ucrainei cu provizii militare semnificative, inclusiv sisteme antitanc și de apărare aeriană și drone, a anunțat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg după summitul extraordinar al alianței. NATO cere Chinei să se abțină să sprijine Rusia în războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina.

Canada le-a interzis soldaților săi să se alăture legiunii străine a Ucrainei, pe fondul îngrijorării crescânde că trupele capturate ar putea fi folosite ca instrument de propagandă rusă.

Președintele Volodimir Zelenski le-a cerut oamenilor din toată lumea să iasă în stradă și să-și demonstreze sprijinul pentru Ucraina, pentru a marca o lună de la invazia rusă.

Apelul său pentru sprijin global a fost făcut înaintea summitului de urgență al NATO de la Bruxelles, la care a participat și președintele american Joe Biden.

16:54 24.3.2022

Biden, după summitul NATO: De acum și până la summitul NATO din iunie, vom dezvolta planuri pentru forțe și capacități suplimentare pentru a consolida apărarea NATO

Președintele american Joe Biden a declarat că NATO a convenit să înființeze patru noi grupuri de luptă în Slovacia, România, Bulgaria și Ungaria.

Într-o declarație după summitul liderilor NATO, Biden a spus că înființarea de noi grupuri de luptă este „un semnal puternic că vom apăra și vom proteja în mod colectiv fiecare centimetru din teritoriul NATO”.

Biden a spus că SUA vor continua să-l sprijine pe președintele Zelenski și guvernul său cu „cantități semnificative și tot mai mari de asistență de securitate pentru a lupta împotriva agresiunii ruse și pentru a le susține dreptul la autoapărare”.

17:03 24.3.2022

Canada le interzice soldaților săi să se alăture legiunii străine a Ucrainei

Canada le-a interzis soldaților săi să se alăture „brigăzii internaționale” de luptători străini a Ucrainei, pe fondul îngrijorării crescânde că trupele capturate ar putea fi folosite ca instrument de propagandă rusă, scrie The Guardian.

Vorbind miercuri comisiei de apărare a parlamentului canadian, locotenentul general Frances Allen, adjunct șefului de personal din Apărare, a declarat că a fost emis un ordin care care îi împiedică pe membrii serviciului cu normă întreagă și pe rezerviști cu normă parțială să se alăture legiunii străine nou formate a Ucrainei.

17:05 24.3.2022

Zelenski, apel la liderii NATO

Președintele ucrainean a făcut apel la liderii NATO să sporească sprijinul militar pentru țara sa, într-o adresă video preînregistrată către summitul alianței.

El a mai sugerat că Rusia va viza în continuare membrii NATO din Europa de Est, inclusiv Polonia.

17:35 24.3.2022

Departamentul de stat al SUA anunță sancțiuni pentru fiecare membru al Dumei de Stat a Rusiei

Departamentul de Stat al SUA a emis o declarație despre noile sancțiuni aplicate entităților ruse.

„​Războiul președintelui Putin continuă să provoace groază și suferințe pe scară largă asupra poporului Ucrainei. În același timp, în Rusia, Duma de Stat continuă să-și folosească puterea legislativă pentru a viza dizidenții interni și oponenții politici, pentru a perturba fluxul liber al informațiilor și pentru a restrânge drepturile omului și libertățile fundamentale ale cetățenilor Rusiei.

Statele Unite desemnează astăzi 328 de membri ai Dumei de Stat a Rusiei, pe lângă cei 12 membri desemnați la 11 martie. Acești membri au susținut încălcările de către Kremlin a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, inclusiv prin tratate de recunoaștere a independenței autoproclamate a Rusiei. zonele controlate prin proxy din estul Ucrainei, așa-numita Republică Populară Donețk (DNR) și Republica Populară Lugansk (LNR).

Statele Unite desemnează și Duma de Stat a Rusiei în întregime, precum și pe Herman Gref, șeful Sberbank și un apropiat al lui Putin. Acțiunile de astăzi sunt luate în conformitate cu Ordinul executiv 14024, care autorizează sancțiuni împotriva Rusiei pentru activitățile sale externe dăunătoare. Aceste acțiuni completează eforturile în desfășurare ale aliaților și partenerilor noștri de a cere socoteală pe cei care contribuie la acest război nepermis de alegere împotriva Ucrainei și a poporului său.

Ca parte a acestei acțiuni, vizăm, de asemenea, mai multe elite rusești pentru a le include proprietățile și membrii familiei. În special, acesta va include 17 membri ai consiliului de administrație al PJSC Sovcombank, o entitate desemnată. Acești directori se alătură listei tot mai mari de persoane asociate cu instituțiile financiare rusești blocate, care acum se trezesc și ei supuse sancțiunilor americane. În plus, OOO Volga Group este redesemnat pentru că a operat în sectorul serviciilor financiare al economiei Federației Ruse. Ca urmare, Ghenadi Nicolaievici Timșenko, proprietarul OOO Volga Group, va fi și el redesemnat împreună cu OOO Transoil, pe care Timșenko o deține. Soția lui Timșenko, Elena Petrovna Timșenko, și fiica, Natalia Browning, vor fi acum desemnate împreună cu Xenia Ghenadevna Frank.

În plus, Statele Unite iau măsuri pentru a impune costuri suplimentare severe asupra instituției de apărare a Rusiei. Aceasta include desemnarea mai multor entități legate de apărare și a unui individ asociat. O componentă importantă a acțiunii de astăzi este desemnarea companiilor rusești de apărare care fac parte din baza industrială de apărare a Rusiei și care produc arme care au fost folosite în războiul de agresiune al Rusiei. Prin separarea a zeci de companii rusești de apărare din sistemul financiar al SUA, acțiunea de astăzi va avea un efect profund și de lungă durată asupra bazei industriale de apărare a Rusiei. Vizăm și vom continua să țintim furnizorii efortului de război al Rusiei și, la rândul lor, lanțul lor de aprovizionare.

Împreună cu partenerii și aliații noștri, Statele Unite își propun să lovească inima capacității Rusiei de a se angaja în război și de a duce o agresiune împotriva altor țări, inclusiv a Ucrainei. Vom continua să impunem costuri până când Putin va pune capăt acestui război neprovocat împotriva Ucrainei. Facem apel la cei mai apropiați lui Putin să înceteze și să condamne public acest război cu sânge rece, care a provocat moartea inadmisibilă a sute de civili, inclusiv copii, și cea mai mare catastrofă umanitară din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

În același timp, continuăm să sprijinim Ucraina, inclusiv printr-o asistență suplimentară de securitate de 800 de milioane de dolari, ducând asistența de securitate totală a SUA angajată Ucrainei la 1 miliard de dolari în ultimele două săptămâni și la peste 2 miliarde de dolari din martie trecut. Statele Unite sunt cel mai mare donator de asistență umanitară pentru Ucraina. Suntem alături de oamenii curajoși ai Ucrainei, care dau dovadă de un curaj incredibil și o hotărâre aprigă în apărarea țării lor împotriva agresiunii Kremlinului.”

Șeful Departamentului de Stat al SUA, Antony Blinken
Șeful Departamentului de Stat al SUA, Antony Blinken

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG