Comisia Europeană a propus înghețarea averii Patriarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse
Comisia Europeană a propus înghețarea averilor Patriarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, în cadrul unei a șasea runde de sancțiuni împotriva Rusiei.
Patriarhul a fost adăugat pe lista celor propuși pentru sancțiune, care a fost trimisă ambasadorilor UE pentru revizuire, spun surse familiarizate cu subiectul, citate de The Guardian.
Numele pot fi eliminate sau adăugate la dorința statelor membre în această etapă, a spus o sursă a Comisiei UE.
Kirill, în vârstă de 75 de ani, este un susținător fervent al liderului rus, Vladimir Putin, și a descris cândva domnia sa drept un „miracol”.
Biserica Ortodoxă Rusă spune că Papa Francisc a denaturat sensul conversației purtate cu Kirill
Biserica Ortodoxă Rusă a emis o declarație în care îl critică pe Papa Francisc, spunând că Papa a denaturat ultima conversație pe care a avut-o cu Patriarhul Kiril al Moscovei, scrie The Guardian.
„Negocierile Primatului Bisericii Ortodoxe Ruse cu Papa și șeful Bisericii Angliei, Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, au avut loc online pe 16 martie. Au discutat despre problemele ajutorării refugiaților, dreptul fiecăruia de a-și mărturisi credința și limba maternă fără persecuție politică și rolul creștinilor în căutarea păcii în Ucraina. Este regretabil că la o lună și jumătate de la conversația cu Patriarhul Kirill, Papa Francisc a ales tonul greșit pentru a transmite conținutul acestei conversații. Este puțin probabil ca astfel de declarații să contribuie la stabilirea unui dialog constructiv între Bisericile Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă Rusă, care este deosebit de necesar în prezent”, arată o declarație a Departamentului pentru Relații Externe cu Biserica al Patriarhiei Moscovei, preluată de agenția rusă de stat RIA.
Declarația Bisericii Ortodoxe spune apoi că Patriarhul Kirill i-a spus Papei Francisc că războiul a început din cauza unei lovituri de stat în Ucraina, în 2014, și a promisiunii încălcate a NATO de a nu se extinde spre est.
Zelenski se va adresa națiunii daneze care sărbătorește eliberarea de sub ocupația nazistă
Pe lângă mesajul pe care-l va adresa conferinței organizate de Wall Street Journal, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va susține un discurs live adresat națiunii daneze în această seară.
4 mai marchează aniversarea eliberării Danemarcei de sub ocupația nazistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pe care danezii o comemorează în mod tradițional punând o lumânare la ferestre.
Ziarele daneze Politiken și Jyllands–Posten sponsorizează două evenimente la Copenhaga și Aarhus, unde discursul lui Zelenski va fi difuzat pe marile ecrane în aer liber.
Evenimentele vor include discursuri ale premierului Danemarcei, Mette Frederiksen, la Copenhaga, și ale ministrului de externe, Jeppe Kofod, la Aarhus, și vor include un minut de reculegere pentru victimele războiului din Ucraina.
Peste 30 de copii sunt încă prinși în oțelăria Azovstal, bombardată continuu de trupele rusești
Primarul orașului ucrainean asediat Mariupol a declarat că au avut loc lupte grele la oțelăria Azovstal, unde rezistă ultimii apărători ai orașului și unii civili, relatează Reuters.
S-a pierdut contactul cu luptătorii ucraineni aflati încă în combinatul siderurgic Azovstal, unde peste 30 de copii se numără printre cei care încă așteaptă evacuarea, a declarat primarul Vadîm Boicenko la televiziunea națională.
Deputatul ucrainean Kira Rudik a declarat că vestea că 156 de persoane au reușit să părăsească Mariupolul pentru a merge la Zaporojie, i-a făcut pe mulți să plângă de emoție. Rudik a declarat pentru Sky News că au existat cel puțin 20 de încercări eșuate de evacuare a oamenilor din combinatul siderurugic Azovstal din Mariupol.
„Vă puteți imagina că am fost cu toții în lacrimi odată ce primul grup a ajuns în siguranță. Este un progres incredibil pe care l-am făcut pentru a scoate oamenii afară”, a spus el.
Rudik spune că „scopul principal” acum este de a evalua toți copiii care sunt încă la fabrică, alături de femei, bătrâni și soldați răniți, „așa că, în acest moment, scopul nostru principal este să ne asigurăm că scoatem toți copiii, sunt aproximativ 30 de copii încă acolo. Cel mai complicat pas ar fi cu soldații răniți pentru că Rusia nu le permite să iasă”, a adăugat el.