Presa de stat rusă: Regiunea ucraineană Herson va trece la ruble începând cu 1 mai
Regiunea Herson din Ucraina, ocupată de Rusia, va trece la utilizarea rublei începând cu 1 mai, potrivit presei de stat ruse citate de CNN.
Vicepreședintele administrației civil-militare a regiunii, Kirill Stremousov, a declarat pentru agenția de știri RIA-Novosti că perioada de tranziție va dura până la patru luni, timp în care vor fi în circulație atât rubla rusească, cât și grivna ucraineană. După aceea, va avea loc o tranziție completă la rublă.
Anunțul a venit după ce forțele rusești ar fi reușit să instaleze marți un nou guvern local în Herson, la câteva zile după au preluat controlul asupra clădirii Consiliului Local, înlăturând guvernul ales și înlocuind securitatea acestuia cu trupe militare rusești.
Parlamentul Canadei a decis că invazia Rusiei în Ucraina este un genocid
Deputații canadieni au votat în unanimitate, miercuri, pentru a califica atacurile Rusiei în Ucraina drept genocid, relatează CTV News.
Membrii parlamentului canadiană afirmă că există „numeroase dovezi ale unor crime de război sistemice și masive împotriva umanității” comise de Moscova.
Zelenski: Rusia încearcă să provoace o criză globală a prețurilor
Rusia încearcă să provoace o criză globală a prețurilor, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, miercuri seară.
El i-a avertizat pe europeni împotriva cooperării economice cu Kremlinul: „Rusia consideră nu doar gazul, ci și orice comerț ca fiind o armă”.
„Rusia încearcă să provoace o criză globală a prețurilor, să declanșeze haosul pe toate piețele de bază și în special pe piața alimentară. Exporturile ucrainene vor ajuta la stabilizarea piețelor. Deci este benefic nu numai pentru noi, ci și pentru toți europenii. Pentru oamenii din toate țările care pot fi afectate de ambițiile distructive ale Rusiei”, a spus Zelenski, potrivit discursului publicat de președinția ucraineană.
El a amintit de faptul că UE a fost de acord să elimine toate taxele pentru exporturile ucrainene timp de un an, precum și suspendarea tarifelor antidumping.
„Rusia consideră nu numai gazul, ci și orice formă comerț ca fiind o armă. Așteaptă doar momentul în care va putea folosi unul sau altul dintre domeniile comerciale, pentru a-i șantaja politic pe europeni. Sau pentru a întări mașina militară a Rusiei, care vede ca țintă o Europă unită. Prin urmare, cu cât mai repede toată lumea din Europa recunoaște că este inadmisibil să depindă de Rusia în comerț, cu atât mai repede va fi posibilă garantarea stabilității pe piețele europene”, a completat el.
Rusia și-a dublat veniturile din vânzarea energiei de când a început invazia în Ucraina
În cele două luni de război din Ucraina, Rusia aproape că și-a dublat veniturile din vânzarea de combustibili fosili către UE, beneficiind de creșterea prețurilor chiar dacă cantitatea livrată a fost mai redusă.
Rusia a încasat aproximativ 62 de miliarde de euro din exporturile de petrol, gaze și cărbune în cele două luni de la începutul invaziei, potrivit unei analize a Centrului pentru cercetare în domeniul energiei și al aerului curat, citată de The Guardian.
Pentru UE, importurile au fost de aproximativ 44 de miliarde de euro în ultimele două luni, față de aproximativ 140 de miliarde de euro pentru întregul an trecut, adică aproximativ 12 miliarde de euro pe lună.
Asta arată că Rusia a continuat să beneficieze de pe urma dominației sale asupra aprovizionării cu energie a Europei, chiar și în timp ce guvernele au căutat cu disperare să îl împiedice pe Vladimir Putin să folosească petrolul și gazele ca armă economică.
Chiar dacă exporturile din Rusia au fost reduse din cauza războiului și a sancțiunilor, dominația acestei țări ca sursă de gaz a însemnat că întreruperea livrărilor nu a făcut decât să crească prețurile, care erau deja ridicate din cauza ofertei limitate, în timp ce economiile mondiale își reveneau de pe urma pandemiei Covid.
Transporturile de țiței din Rusia către porturile străine au scăzut cu 30% în primele trei săptămâni din aprilie, comparativ cu ratele din ianuarie și februarie, înainte de invazie, potrivit datelor CREA.
Dar prețurile mai mari pe care Rusia le poate obține acum pentru petrolul și gazele sale înseamnă că veniturile sale, care ajung aproape direct la guvernul rus prin intermediul companiilor dominate de stat, au crescut chiar și în timp ce sancțiunile și restricțiile la export au mușcat.
Rusia a prins efectiv UE într-o capcană în care restricții suplimentare vor crește și mai mult prețurile, atenuându-i veniturile în ciuda eforturilor guvernelor europene, mai arată cotidianul britanic.