SUA au informații credibile că armata rusă a executat ucraineni care au încercat să se predea
Statele Unite au informații credibile potrivit cărora o unitate militară rusă a executat ucraineni care încercau să se predea în apropiere de Donețk, a declarat miercuri, la ONU, ambasadorul general pentru justiție penală globală Beth Van Schaack.
„Avem acum informații credibile potrivit cărora o unitate militară rusă care opera în apropiere de Donețk a executat ucraineni care încercau să se predea, în loc să îi ia în custodie. Dacă este adevărat, aceasta ar fi o încălcare a unui principiu de bază al legilor războiului: interzicerea execuției sumare a civililor și a combatanților care sunt hors de combat în virtutea capitulării, a rănilor sau a altor forme de incapacitate”, a spus Beth Van Schaack, potrivit CNN.
Van Schaak a mai spus că Statele Unite au „rapoarte credibile despre persoane executate cu mâinile legate, cadavre care prezintă semne de tortură, relatări îngrozitoare despre violențe sexuale împotriva femeilor și fetelor”.
„Aceste imagini și rapoarte sugerează că atrocitățile nu sunt rezultatul unor unități sau indivizi necinstiți; ele, mai degrabă, dezvăluie un model profund îngrijorător de abuz sistematic în toate zonele în care sunt angajate forțele Rusiei”, a adăugat ea.
„Cei care au dezlănțuit, au comis și au ordonat aceste crime trebuie să fie trași la răspundere, iar dovezile acestei criminalități se adună pe zi ce trece. Mesajul nostru simplu pentru conducerea militară și politică a Rusiei și pentru dosar este următorul: lumea privește și veți fi trași la răspundere”, a mai spus ambasadoarea.
„Statele Unite sprijină o serie de investigații internaționale privind atrocitățile din Ucraina. Printre acestea se numără cele desfășurate de Curtea Penală Internațională, de ONU și de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa”, a precizat ea.
Rusia trimite delfini dresați la baza navală din Marea Neagră
Rusia a desfășurat delfini militari dresați la baza sa navală din Marea Neagră - posibil pentru a-și proteja flota de un atac subacvatic - potrivit unei noi analize a imaginilor din satelit a Institutului Naval al SUA.
Astfel, imaginile din satelit ale bazei navale din portul Sevastopol arată că două adăposturi pentru delfini au fost mutate în februarie, la începutul invaziei în Ucraina.
Rusia are o istorie de antrenament al delfinilor în scopuri militare, folosind mamiferul acvatic pentru a recupera obiecte sau pentru a descuraja scafandrii inamici, scrie The Guardian.
Baza navală de la Sevastopol este crucială pentru armata rusă, deoarece se află în extremitatea sudică a Crimeei, pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014.
Potrivit analizei USNI, multe dintre navele rusești ancorate acolo, deși se află în afara razei de acțiune a rachetelor, sunt potențial vulnerabile la atacuri submarine.
Ucraina a antrenat, de asemenea, delfini la un acvariu de lângă Sevastopol, în cadrul unui program din epoca sovietică, însă planul a fost ignorat în anii 1990.
Programul de la Sevastopol a fost reînviat în 2012 de către marina ucraineană, dar mamiferele au ajuns în mâinile rușilor după cucerirea Crimeei. Ucraina a cerut fără succes returnarea mamiferelor, iar RIA Novosti a relatat că Moscova ar fi extins acest program.
Ungaria va plăti gazul și petrolul rusesc în ruble
Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a confirmat că țara sa va folosi schema de plată instituită de Moscova pentru plata petrolului și gazelor.
„85% din aprovizionarea noastră cu gaz provine din Rusia, iar 65% din aprovizionarea cu petrol provine din Rusia. De ce? Pentru că acest lucru este determinat de infrastructură. Nu este o distracție, nu noi am ales această situație”, a declarat Péter Szijjártó, pentru CNN, apărând decizia luată de guvernul său.
Szijjártó a spus că nu există surse sau rute alternative care să facă posibilă oprirea importului de energie rusească în următorii ani.
În cadrul schemei de plată rusești, importatorii de energie sunt obligați să deschidă două conturi bancare la Gazprombank - un cont în valută și un cont în ruble. Veniturile din vânzări sunt plătite în valută (dolari sau euro), care este apoi convertită de Gazprombank în contul în ruble.
Se pare că mai multe alte țări folosesc acest sistem. Într-un document publicat săptămâna trecută de Comisia Europeană se arată că „pare posibil” să se respecte noile norme rusești fără a intra în conflict cu legislația UE.
Experții în domeniul sancțiunilor spun că sistemul de plăți rusesc permite Moscovei să aibă acces la veniturile din energie, indiferent de sancțiunile în vigoare privind valutele străine.
Joe Biden va ține un discurs despre Ucraina
Președintele SUA, Joe Biden, va ține joi dimineață (ora Washingtonului) un discurs despre războiul din Ucraina, exprimându-și sprijinul pentru ucraineni în lupta lor pentru a-și apăra țara de Rusia, a anunțat Casa Albă.
The New York Times amintește că, în ultimul său discurs important despre Ucraina, la sfârșitul lunii martie, la Varșovia, Joe Biden a declarat că Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere”.
Însă discursul președintelui american vine de această dată după vizita la Kiev a secretarului de stat Antony Blinken și secretarului apărării Lloyd Austin.
Lloyd Austin a declarat luni că unul dintre obiectivele SUA în ajutorul acordat Ucrainei este „să vadă Rusia slăbită”, astfel încât Kremlinul „să nu mai poată face genul de lucruri pe care le-a făcut”.
Discursul lui Joe Biden va avea loc și în contextul în care, săptămâna trecută, a anunțat un pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, la doar o săptămână după ce a anunțat un alt pachet de 800 de milioane de dolari, arată BBC.