Rusia trimite delfini dresați la baza navală din Marea Neagră
Rusia a desfășurat delfini militari dresați la baza sa navală din Marea Neagră - posibil pentru a-și proteja flota de un atac subacvatic - potrivit unei noi analize a imaginilor din satelit a Institutului Naval al SUA.
Astfel, imaginile din satelit ale bazei navale din portul Sevastopol arată că două adăposturi pentru delfini au fost mutate în februarie, la începutul invaziei în Ucraina.
Rusia are o istorie de antrenament al delfinilor în scopuri militare, folosind mamiferul acvatic pentru a recupera obiecte sau pentru a descuraja scafandrii inamici, scrie The Guardian.
Baza navală de la Sevastopol este crucială pentru armata rusă, deoarece se află în extremitatea sudică a Crimeei, pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014.
Potrivit analizei USNI, multe dintre navele rusești ancorate acolo, deși se află în afara razei de acțiune a rachetelor, sunt potențial vulnerabile la atacuri submarine.
Ucraina a antrenat, de asemenea, delfini la un acvariu de lângă Sevastopol, în cadrul unui program din epoca sovietică, însă planul a fost ignorat în anii 1990.
Programul de la Sevastopol a fost reînviat în 2012 de către marina ucraineană, dar mamiferele au ajuns în mâinile rușilor după cucerirea Crimeei. Ucraina a cerut fără succes returnarea mamiferelor, iar RIA Novosti a relatat că Moscova ar fi extins acest program.
SUA au informații credibile că armata rusă a executat ucraineni care au încercat să se predea
Statele Unite au informații credibile potrivit cărora o unitate militară rusă a executat ucraineni care încercau să se predea în apropiere de Donețk, a declarat miercuri, la ONU, ambasadorul general pentru justiție penală globală Beth Van Schaack.
„Avem acum informații credibile potrivit cărora o unitate militară rusă care opera în apropiere de Donețk a executat ucraineni care încercau să se predea, în loc să îi ia în custodie. Dacă este adevărat, aceasta ar fi o încălcare a unui principiu de bază al legilor războiului: interzicerea execuției sumare a civililor și a combatanților care sunt hors de combat în virtutea capitulării, a rănilor sau a altor forme de incapacitate”, a spus Beth Van Schaack, potrivit CNN.
Van Schaak a mai spus că Statele Unite au „rapoarte credibile despre persoane executate cu mâinile legate, cadavre care prezintă semne de tortură, relatări îngrozitoare despre violențe sexuale împotriva femeilor și fetelor”.
„Aceste imagini și rapoarte sugerează că atrocitățile nu sunt rezultatul unor unități sau indivizi necinstiți; ele, mai degrabă, dezvăluie un model profund îngrijorător de abuz sistematic în toate zonele în care sunt angajate forțele Rusiei”, a adăugat ea.
„Cei care au dezlănțuit, au comis și au ordonat aceste crime trebuie să fie trași la răspundere, iar dovezile acestei criminalități se adună pe zi ce trece. Mesajul nostru simplu pentru conducerea militară și politică a Rusiei și pentru dosar este următorul: lumea privește și veți fi trași la răspundere”, a mai spus ambasadoarea.
„Statele Unite sprijină o serie de investigații internaționale privind atrocitățile din Ucraina. Printre acestea se numără cele desfășurate de Curtea Penală Internațională, de ONU și de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa”, a precizat ea.
Ucraina îndepărtează statuile și numele străzilor rusești
Un impozant monument de bronz din epoca sovietică, care simboliza prietenia dintre Rusia și Ucraina, a fost decapitat din greșeală și apoi demontat în mod deliberat, marți, în aplauzele a sute de persoane.
Oficialii locali au explicat că, atunci când o țară invadează și bombardează o alta, ucigându-i populația, prietenia lor s-a terminat.
Statuia veche de 40 de ani înfățișa un muncitor ucrainean și unul rus pe un soclu, acesta fiind un prim pas din plan de demolare a aproximativ 60 de monumente și de redenumire a zeci de străzi asociate cu Uniunea Sovietică, Rusia și personalități rusești, inclusiv scriitorii Tolstoi, Dostoievski și Pușkin, ca urmare a războiului dintre cele două țări.
„Este lucrul corect de făcut. Nu există prietenie cu Rusia și nu va exista prietenie pentru mult timp cât Putin și gașca lui sunt în această lume. După ce vor cădea morți, poate peste 30 de ani, ceva se va schimba”, a spus Serhii Mirhorodski, un arhitect de 86 de ani, proiectantul monumentului, pentru The Guardian.
„Prezența unui monument care reprezintă o prietenie cu Rusia este un păcat. Îndepărtarea lui este singura decizie corectă. Și am putea folosi acel bronz din care este făcut monumentul. L-am putea topi și am putea sculpta un nou monument dedicat Ucrainei, patria mamă, care ar simboliza unitatea tuturor pământurilor ucrainene”, a completat el.
Șeful ONU a vizitat Borodianka: „Războiul este o absurditate în secolul XXI”
Antonio Guterres, șeful ONU, vizitează locurile din jurul capitalei Ucrainei care au fost ocupate de trupele rusești pentru câteva săptămâni. Prima oprire a fost la Borodianka, la nord-vest de Kiev, unde pagubele provocate de atacurile aeriene și de bombardamente îți taie respirația, relatează BBC.
Aflat lângă ruinele blocurilor de pe strada Centrală, Guterres a declarat: „Când văd aceste clădiri distruse, îmi imaginez familia mea într-una dintre acele case acum distruse și negre. Îmi văd nepoatele alergând în panică”.
„Războiul este o absurditate în secolul XXI - războiul este rău și când vezi aceste situații, inima noastră rămâne, desigur, alături de victime, condoleanțe familiilor lor. Dar emoțiile noastre - în niciun caz un război nu poate fi acceptabil în secolul XXI. Uitați-vă la asta”, a spus șeful ONU.