Linkuri accesibilitate

Secretarul general al ONU, António Guterres, în timpul unei vizite în orașul Irpin din regiunea Kiev, unde au fost documentate o serie de crime de război comise de armata rusă
Secretarul general al ONU, António Guterres, în timpul unei vizite în orașul Irpin din regiunea Kiev, unde au fost documentate o serie de crime de război comise de armata rusă

Războiul lui Putin în Ucraina | Consiliul Europei cere tribunal special pentru anchetarea Rusiei. Explozii în Kievul vizitat de șeful ONU

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat cu represalii „rapide și fulgerătoare” țările care ar sprijini Ucraina invadată, iar SUA și aliații acuză Rusia de șantaj după sistarea livrării de gaz în Polonia și Bulgaria, condiționată de plata în ruble. Consiliul Europei cere constituirea unui tribunal internațional special pentru urmărirea penală a conducerii politice și militare a Rusiei.

Principalele evenimente ale zilei

Președintele SUA a propus, iar Camera Reprezentanților a aprobat, ca bunurile oligarhilor, înghețate în urma sancțiunilor impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, să poate fi vândute iar banii dați Ucrainei sub formă de ajutor umanitar și militar.

Totodată, Consiliul Europei a cerut crearea de urgență a unui tribunal special pentru investigarea și urmărirea penală a agresiunilor săvârșite de conducerea politică și militară a Rusiei în Ucraina.

La rândul ei, Uniunea Europeană le-a atras atenția companiilor care respectă cerința Moscovei, privind plata gazului în ruble, că încalcă sancțiunile impuse de blocul comunitar Rusiei.

Kremlinul susține că Occidentul îndeamnă în mod deschis Ucraina să atace Rusia și că încercările SUA de a lua măsuri neprietenoase împotriva ei - din cauza crimelor care ar fi fost comise în Ucraina - pot „ricoșa” asupra Washingtonului.

În același timp, Rusia susține că transporturile de arme grele în Ucraina pun în pericol securitatea europeană.

După săptămâni de ezitare, parlamentul german a fost de acord cu trimiterea de „arme grele și sisteme complexe (de armament)” în Ucraina.

Iar în cele două luni de război din Ucraina, Rusia aproape că și-a dublat veniturile din vânzarea de combustibili fosili către UE, beneficiind de creșterea prețurilor chiar dacă a livrat o cantitate mai redusă.

Acest lucru l-a determinat pe Volodimir Zelenski să afirme că Rusia încearcă să provoace o criză globală a prețurilor, iar Kremlinul consideră „nu numai gazul, ci și orice formă comerț ca fiind o armă”.

Cu toate acestea, Rusia se așteaptă ca economia să scadă între 8,8 și 12,4% în anul 2022, o nouă dovadă că sancțiunile occidentale își fac efectul.

De asemenea, Rusia a desfășurat delfini militari dresați la baza sa navală din Marea Neagră - posibil pentru a-și proteja flota de un atac subacvatic - potrivit unei noi analize a imaginilor din satelit a Institutului Naval al SUA.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că Finlanda și Suedia vor fi primite rapid și „cu brațele deschise” în alianță, dacă decid să adere.

Statele Unite au informații credibile potrivit cărora o unitate militară rusă a executat ucraineni care încercau să se predea în apropiere de Donețk, a declarat miercuri, la ONU, un oficial american.

Vladimir Putin a avertizat că orice țară care va încerca să intervină în Ucraina va primi un răspuns „fulgerător” din partea Moscovei. Într-un discurs adresat legislatorilor din Sankt Petersburg, președintele rus a declarat că soldații săi vor folosi „toate instrumentele pentru acest lucru - cele cu care nimeni nu se poate lăuda”.

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, l-a descris pe președintele Rusiei ca fiind un „disperat și necinstit”, care nu este interesat de normele internaționale” și a făcut apel la Occident să „sape adânc” în stocurile sale de arme, așa cum o face Regatul Unit. „Trebuie să ne dublăm sprijinul pentru Ucraina”, a declarat Liz Truss.

De asemenea, ministrul britanic a ceruit Chinei să „joace după reguli”, dacă vrea ca economia să crească.

Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a sosit în Ucraina după ce s-a întâlnit la Moscova cu Putin și cu ministrul său de externe, Serghei Lavrov. El a vizitat orașele masacrate de armata rusă.

Rusia a avertizat că alți clienți din UE ar putea fi privați de livrările de gaze naturale rusești dacă refuză să plătească în ruble, după ce Gazprom a oprit livrările de gaze către Polonia și Bulgaria.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a descris măsura Rusiei ca fiind „un atac direct” la adresa Poloniei, iar FT scrie că unele țări UE se pregătesc să respecte condițiile impuse de Vladimir Putin pentru gazul rusesc.

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a confirmat că țara sa va folosi schema de plată instituită de Moscova pentru plata petrolului și gazelor, adică în ruble.

Casa Albă a denunțat decizia Rusiei de a întrerupe aprovizionarea cu energie a Poloniei și Bulgariei. „Din nefericire, acesta este tipul de pas, tipul de aproape înarmare a livrărilor de energie pe care am prezis că Rusia l-ar putea face în acest conflict”.

Ministerul de Interne al regiunii separatiste moldovenești Transnistria a emis o declarație în care susține că a fost atacată de Ucraina. Acesta a afirmat că au fost observate drone și s-au tras focuri de armă în apropiere de Kobasna, unde, potrivit acestuia, se află unul dintre cele mai mari depozite de muniții din Europa.

09:18 28.4.2022

Rusia trimite delfini dresați la baza navală din Marea Neagră

Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Rusia a desfășurat delfini militari dresați la baza sa navală din Marea Neagră - posibil pentru a-și proteja flota de un atac subacvatic - potrivit unei noi analize a imaginilor din satelit a Institutului Naval al SUA.

Astfel, imaginile din satelit ale bazei navale din portul Sevastopol arată că două adăposturi pentru delfini au fost mutate în februarie, la începutul invaziei în Ucraina.

Rusia are o istorie de antrenament al delfinilor în scopuri militare, folosind mamiferul acvatic pentru a recupera obiecte sau pentru a descuraja scafandrii inamici, scrie The Guardian.

Baza navală de la Sevastopol este crucială pentru armata rusă, deoarece se află în extremitatea sudică a Crimeei, pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014.

Potrivit analizei USNI, multe dintre navele rusești ancorate acolo, deși se află în afara razei de acțiune a rachetelor, sunt potențial vulnerabile la atacuri submarine.

Ucraina a antrenat, de asemenea, delfini la un acvariu de lângă Sevastopol, în cadrul unui program din epoca sovietică, însă planul a fost ignorat în anii 1990.

Programul de la Sevastopol a fost reînviat în 2012 de către marina ucraineană, dar mamiferele au ajuns în mâinile rușilor după cucerirea Crimeei. Ucraina a cerut fără succes returnarea mamiferelor, iar RIA Novosti a relatat că Moscova ar fi extins acest program.

09:37 28.4.2022

SUA au informații credibile că armata rusă a executat ucraineni care au încercat să se predea

Soldați ai miliției Republicii Populare Donețk se uită la cadavrele unor soldați ucraineni în saci de plastic într-un tunel, parte a Uzinei Metalurgice Illich Iron & Steel Works, a doua cea mai mare întreprindere metalurgică din Ucraina, într-o zonă controlată de forțele separatiste susținute de Rusia în Mariupol, 18 aprilie 2022.
Soldați ai miliției Republicii Populare Donețk se uită la cadavrele unor soldați ucraineni în saci de plastic într-un tunel, parte a Uzinei Metalurgice Illich Iron & Steel Works, a doua cea mai mare întreprindere metalurgică din Ucraina, într-o zonă controlată de forțele separatiste susținute de Rusia în Mariupol, 18 aprilie 2022.

Statele Unite au informații credibile potrivit cărora o unitate militară rusă a executat ucraineni care încercau să se predea în apropiere de Donețk, a declarat miercuri, la ONU, ambasadorul general pentru justiție penală globală Beth Van Schaack.

„Avem acum informații credibile potrivit cărora o unitate militară rusă care opera în apropiere de Donețk a executat ucraineni care încercau să se predea, în loc să îi ia în custodie. Dacă este adevărat, aceasta ar fi o încălcare a unui principiu de bază al legilor războiului: interzicerea execuției sumare a civililor și a combatanților care sunt hors de combat în virtutea capitulării, a rănilor sau a altor forme de incapacitate”, a spus Beth Van Schaack, potrivit CNN.

Van Schaak a mai spus că Statele Unite au „rapoarte credibile despre persoane executate cu mâinile legate, cadavre care prezintă semne de tortură, relatări îngrozitoare despre violențe sexuale împotriva femeilor și fetelor”.

„Aceste imagini și rapoarte sugerează că atrocitățile nu sunt rezultatul unor unități sau indivizi necinstiți; ele, mai degrabă, dezvăluie un model profund îngrijorător de abuz sistematic în toate zonele în care sunt angajate forțele Rusiei”, a adăugat ea.

„Cei care au dezlănțuit, au comis și au ordonat aceste crime trebuie să fie trași la răspundere, iar dovezile acestei criminalități se adună pe zi ce trece. Mesajul nostru simplu pentru conducerea militară și politică a Rusiei și pentru dosar este următorul: lumea privește și veți fi trași la răspundere”, a mai spus ambasadoarea.

„Statele Unite sprijină o serie de investigații internaționale privind atrocitățile din Ucraina. Printre acestea se numără cele desfășurate de Curtea Penală Internațională, de ONU și de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa”, a precizat ea.

09:55 28.4.2022

Ucraina îndepărtează statuile și numele străzilor rusești

Un impozant monument de bronz din epoca sovietică, care simboliza prietenia dintre Rusia și Ucraina, a fost decapitat din greșeală și apoi demontat în mod deliberat, marți, în aplauzele a sute de persoane.

Oficialii locali au explicat că, atunci când o țară invadează și bombardează o alta, ucigându-i populația, prietenia lor s-a terminat.

Statuia veche de 40 de ani înfățișa un muncitor ucrainean și unul rus pe un soclu, acesta fiind un prim pas din plan de demolare a aproximativ 60 de monumente și de redenumire a zeci de străzi asociate cu Uniunea Sovietică, Rusia și personalități rusești, inclusiv scriitorii Tolstoi, Dostoievski și Pușkin, ca urmare a războiului dintre cele două țări.

„Este lucrul corect de făcut. Nu există prietenie cu Rusia și nu va exista prietenie pentru mult timp cât Putin și gașca lui sunt în această lume. După ce vor cădea morți, poate peste 30 de ani, ceva se va schimba”, a spus Serhii Mirhorodski, un arhitect de 86 de ani, proiectantul monumentului, pentru The Guardian.

„Prezența unui monument care reprezintă o prietenie cu Rusia este un păcat. Îndepărtarea lui este singura decizie corectă. Și am putea folosi acel bronz din care este făcut monumentul. L-am putea topi și am putea sculpta un nou monument dedicat Ucrainei, patria mamă, care ar simboliza unitatea tuturor pământurilor ucrainene”, a completat el.

11:12 28.4.2022

Șeful ONU a vizitat Borodianka: „Războiul este o absurditate în secolul XXI”

Antonio Guterres, șeful ONU, vizitează locurile din jurul capitalei Ucrainei care au fost ocupate de trupele rusești pentru câteva săptămâni. Prima oprire a fost la Borodianka, la nord-vest de Kiev, unde pagubele provocate de atacurile aeriene și de bombardamente îți taie respirația, relatează BBC.

Aflat lângă ruinele blocurilor de pe strada Centrală, Guterres a declarat: „Când văd aceste clădiri distruse, îmi imaginez familia mea într-una dintre acele case acum distruse și negre. Îmi văd nepoatele alergând în panică”.

„Războiul este o absurditate în secolul XXI - războiul este rău și când vezi aceste situații, inima noastră rămâne, desigur, alături de victime, condoleanțe familiilor lor. Dar emoțiile noastre - în niciun caz un război nu poate fi acceptabil în secolul XXI. Uitați-vă la asta”, a spus șeful ONU.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG