Lukașenko: Uniunea statală dintre Belarus și Rusia ar putea fi atractivă și pentru alte țări
Belarus și Rusia construiesc o uniune statală care poate atrage și alte țări, a declarat președintele bielorus Aleksandr Lukașenko, citat de NEXTA.
El s-a întâlnit joi cu guvernatorul regiunii ruse Voronej, Aleksandr Gusev, la Minsk.
„Datorită vouă avem această cooperare. Construim un stat unic al Uniunii pe baza noilor principii pentru a ne asigura că interesele tuturor sunt respectate, că statele independente suverane - Belarus și Rusia - continuă să se dezvolte. Sunt sigur că această uniune va atrage și alte republici din fosta Uniune Sovietică”, a declarat Aleksandr Lukașenko.
Kremlinul susține că Occidentul îndeamnă în mod deschis Ucraina să atace Rusia
Țările occidentale îndeamnă acum în mod deschis Ucraina să atace Rusia, afirmă purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kremlin, Maria Zakharova (foto).
Declarația sa a făcut referire la cea a secretarului britanic al apărării, Ben Wallace, care a spus că loviturile ucrainene asupra țintelor rusești sunt „în conformitate cu dreptul internațional”.
Zakharova a avertizat că Occidentul ar trebui să ia în serios afirmațiile Moscovei că va răspunde „fulgerător” - așa cum a spus Putin - dacă teritoriul său va fi atacat.
Aceste comentarii vin și în contextul în care Rusia a raportat mai multe explozii și un incendiu la un depozit de muniții în sudul țării, cel mai recent dintr-o serie de incidente descrise de un înalt oficial ucrainean ca fiind „karma”, scrie BBC.
La începutul acestei săptămâni, un alt ministru britanic a declarat că ar fi legitim ca Ucraina să folosească arme furnizate de Occident pe teritoriul rusesc.
Moscova spune că etichetarea Rusiei ca stat sponsor al terorismului este „idioată”
Zakharova a reacționat și la informațiile potrivit cărora SUA iau în considerare etichetarea Rusiei drept stat sponsor al terorismului, afirmând că este o măsură de o „natură idioată” care nu va rămâne fără răspuns.
„Noi, bineînțeles, nu lăsăm nimic fără răspuns, iar ei ar trebui să înțeleagă acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, potrivit agenției de presă TASS.
Ea a declarat că încercările SUA de a lua măsuri neprietenoase împotriva Rusiei - din cauza crimelor care ar fi fost comise în Ucraina - pot „ricoșa” asupra Washingtonului.
„Cu cât mai mult SUA pornește acest subiect în mintea comunității internaționale, cu atât mai mult comunitatea internațională își amintește de crimele SUA”, a spus ea.
Transporturile de arme grele - nu invazia - pun în pericol securitatea europeană, susține Kremlinul
Trimiterea de armament greu și alte arme în Ucraina este periculoasă pentru securitatea europeană, a avertizat joi Kremlinul, potrivit BBC.
Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a răspuns la un discurs al ministrului britanic de externe Liz Truss, care i-a îndemnat pe aliații Kievului să „accelereze” producția militară pentru a ajuta Ucraina.
Aliații occidentali au susținut că sprijinul lor nu echivalează cu o confruntare militară între Moscova și NATO.
Dar Peskov a declarat reporterilor: „Tendința de a pompa arme, inclusiv arme grele în Ucraina, acestea sunt acțiunile care amenință securitatea continentului, provoacă instabilitate”.
Declarația acestuia a venit și după ce Vladimir Putin a avertizat că națiunile care creează „amenințări strategice” pentru Rusia prin intervenția în războiul din Ucraina se vor confrunta cu un răspuns „fulgerător”.
FT: Unele țări UE se pregătesc să respecte condițiile impuse de Vladimir Putin pentru gazul rusesc
Unele dintre cele mai mari companii energetice din Europa se pregătesc să folosească un nou sistem de plată pentru gazul rusesc cerut de Kremlin, despre care criticii spun că va submina sancțiunile UE, va amenința unitatea blocului și va livra miliarde de dolari în numerar economiei rusești, scrie Financial Times.
Potrivit sursei citate, distribuitorii de gaz din Germania, Austria, Ungaria și Slovacia plănuiesc să deschidă conturi în ruble la Gazprombank din Elveția pentru a satisface o cerință a Rusiei privind plățile în propria monedă.
Doi dintre cei mai mari importatori de gaz rusesc sunt Uniper, cu sediul la Düsseldorf, și OMV, cu sediul la Viena.
Negocierile dintre cumpărătorii europeni și Gazprom, furnizorul de gaze controlat de statul rus, s-au intensificat pe măsură ce se apropie termenele de plată, au declarat surse anonime pentru FT.
Eni din Italia, un alt mare client, evaluează opțiunile. Compania italiană are timp până la sfârșitul lunii mai, când este scadentă următoarea sa plată pentru livrările rusești, pentru a lua o decizie finală.
Pregătirile arată impactul eforturilor Rusiei de a transforma livrările de gaze în arme și sfidează capacitatea UE de a menține un front unit împotriva Moscovei.