Uniunea Europeană: Companiile care respectă cerința Moscovei privind plata gazului în ruble încalcă sancțiunile împotriva Rusiei
Uniunea Europeană va considera despre companiile energetice care respectă cerința Moscovei de a deschide un al doilea cont cu Gazprombank în ruble, drept o încălcare a sancțiunilor împotriva Rusiei, au avertizat oficialii UE.
UE „nu poate accepta” ca plățile în euro pentru gazul rusesc să fie considerate finalizate de Moscova numai după ce sunt convertite în ruble, a spus oficialul.
„Dacă companiile plătesc în euro, nu încalcă sancțiunile. Ceea ce nu putem accepta este că companiile sunt obligate să deschidă un al doilea cont și că între primul și al doilea cont, suma în euro se află în mâinile depline ale autorităților ruse și ale Băncii Centrale a Rusiei și că plata este completă numai atunci când se transformă în ruble. Un astfel de sistem reprezintă „o eludare absolut clară a sancțiunilor”, a adăugat oficialul, citat de The Guardian.
Biden va propune utilizarea bunurilor confiscate de la oligarhii ruși pentru a susține Ucraina
Președintele american Joe Biden urmează să ceară Congresului miliarde de dolari în cheltuieli suplimentare ale SUA pentru a sprijini armata Ucrainei, precum și noi instrumente legale prin care activele confiscate de la oligarhii ruși să fie vândute pentru a susține Ucraina.
Casa Albă a declarat că oficialii vor căuta resurse pentru a susține întreaga sumă de care e nevoie pentru a sprijini operațiunile militare ale Ucrainei, precum și ajutor umanitar și economic, a declarat purtătorul de cuvânt al acesteia, Jen Psaki.
Pachetul de propuneri ar urma să stabilească noi modalități prin care cei supuși sancțiunilor să nu le poată ocoli. Este vorba de noi protocoale privind modul în care fondurile confiscate pot fi utilizate pentru a ajuta Ucraina să se reconstruiască.
Propunerea lui Biden ar permite, de asemenea, SUA să folosească veniturile din vânzarea activelor confiscate ale oligarhilor ruși sancționați „pentru a remedia daunele agresiunii ruse împotriva Ucrainei”.
Consiliul Europei cere crearea unui tribunal special pentru urmărirea penală a lui Putin și a Rusiei ca stat agresor
Adunarea parlamentară a Consiliului Europei a cerut crearea „de urgență” a unui tribunal special pentru investigarea și urmărirea penală a agresiunilor săvârșite de conducerea politică și militară a Rusiei în Ucraina.
Definiția infracțiunii de agresiune de către Curtea Penală Internațională (CPI) include invadarea unui alt stat, bombardarea și blocarea porturilor.
Cu toate acestea, dacă un stat nu este parte la CPI, indivizii săi nu pot fi urmăriți penal de către instanță pentru această infracțiune și, prin urmare, CPI nu investighează în prezent infracțiunea de agresiune.
Acest lucru a determinat apeluri din partea foștilor premieri britanici Gordon Brown și Sir John Major, profesorul de drept internațional Philippe Sands QC, pentru crearea unui nou tribunal internațional care să-l investigheze pe Vladimir Putin și pe cei care l-au ajutat la planificarea invadării Ucrainei.
O rezoluție adoptată joi de Adunarea parlamentară a Consiliului Europei - prima astfel luată de o organizație internațională - spune că ar trebui înființat un tribunal penal internațional ad-hoc, care să aibă sediul la Strasbourg, Franța, „în vederea posibilelor sinergii cu Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care se ocupă de numeroase cereri individuale și interstatale conexe”.
Anterior, ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a comentat această decizie, spunând că Ucraina este „recunoscătoare”.
Kuleba a spus: „Facem apel la toate statele să se alăture înființării unui astfel de tribunal. Împreună, vom cere socoteală conducerea Rusiei.”
Joe Biden cere Congresului să aprobe un alt ajutor economic și militar de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Joe Biden a cerut un pachet gigant de 33 de miliarde de dolari de ajutor militar și economic pentru Ucraina, dublând cu mult nivelul asistenței americane până în prezent, sporind contribuția SUA la lupta împotriva ocupației ruse.
Președintele a cerut Congresului să aprobe de urgență un ajutor militar de 20 de miliarde de dolari în ajutor militar, care implică totul, de la artilerie grea și vehicule blindate până la o mai mare partajare a informațiilor, instrumente de război cibernetic și multe alte rachete antitanc și antiaeriene.
Biden va cere, de asemenea, ajutor economic pentru Kiev de 8,5 miliarde de dolari și ajutor umanitar de 3 miliarde de dolari, precum și fonduri pentru a ajuta la creșterea producției americane de culturi alimentare și minerale strategice pentru a compensa impactul războiului din Ucraina asupra livrărilor globale.
Solicitarea totală pentru cheltuieli suplimentare se ridică la 33 de miliarde de dolari.
Ultima cerere suplimentară aprobată de Congres în martie a fost de 13,6 miliarde de dolari.
„Ceea ce vreau să explic Congresului și poporului american este următorul: costul eșecului de a rezista agresiunii violente în Europa a fost întotdeauna mai mare decât costul de a rămâne ferm împotriva unor astfel de atacuri”, a spus Joe Biden într-o scrisoare adresată președintelui Camerei Nancy Pelosi.
Noua asistență militară pe care o va finanța Congresul va include:
- Mai multă artilerie, vehicule blindate, precum și rachete antitanc și sisteme antiaeriene;
- Ajutor pentru dezvoltarea capacităților de război cibernetic ale Ucrainei;
- Mai mult schimb de informații;
- Sprijin pentru creșterea capacității Ucrainei de a produce muniție;
- Asistență în curățarea minelor și a altor explozivi și în apărarea Ucrainei împotriva atacurilor chimice, biologice și cu bombe biologice;
- Asistență pentru curățarea minelor terestre, a dispozitivelor explozive improvizate și a altor resturi explozive de război și pentru guvernul Ucrainei în asigurarea și abordarea amenințărilor legate de materialele chimice, biologice, radiologice și nucleare;
- Consolidarea în continuare a prezenței SUA pe flancul estic al NATO.
Pachetul de propuneri pe care administrația îl trimite Congresului include, de asemenea, măsuri de sprijinire a departamentului de justiție în urmărirea oligarhilor afiliați Kremlinului.
Biden a spus că măsurile vor permite „măsuri extinse și accelerate pentru investigarea, urmărirea penală și confiscarea activelor oligarhilor ruși care să fie folosite în beneficiul Ucrainei”.
El a spus că amenințările Rusiei cu arma nucleară sunt „iresponsabile” și denotă „disperarea” Moscovei și a dat asigurări că SUA sunt pregătite „pentru orice ar face” rușii.
„Nimeni nu ar trebui să facă comentarii inutile despre utilizarea armelor nucleare sau despre posibilitatea de a le folosi”, a spus președintele american. El a criticat și declarațiile unor oficiali ruși care susțin că, de fapt, conflictul din Ucraina ar fi unul între NATO-SUA și Rusia și a spus că ele reflectă disperarea Rusiei, ca urmare a eșeculuimrușilor în Ucraina.
„Cred că este mai mult o reflectare nu a adevărului, ci a eșecului lor. În loc să spună că ucrainenii sunt echipați cu o anumită capacitate de a opune rezistență forțelor rusești, ei trebuie să spună poporului lor că Statele Unite și întreaga NATO sunt angajate în eliminarea trupelor rusești, a tancurilor și așa mai departe”, a comentat șeful Casei Albe.
„Deci, este - în primul rând - o scuză pentru eșecul lor. Dar, în al doilea rând, este, de asemenea, dacă vorbesc serios, este... - și nimeni nu ar trebui să facă comentarii inutile despre utilizarea armelor nucleare sau despre posibilitatea de a le folosi - este iresponsabil”, a punctat Joe Biden.