Linkuri accesibilitate

Combinatul Azovstal, în subteranele căruia sunt încă 200-300 de civili este bombardat întruna de forțele ruse, în ciuda promisiunilor Kremlinului că va înceta focul pe timpul zilei, până sâmbătă - Imagine din bombardamentul de joi, ziua - foto Reuters

Războiul lui Putin în Ucraina | ONU trimite un nou convoi de salvare la Azovstal. Putin își cere scuze pentru declarațiile lui Lavrov

Lupte „sângeroase” au loc în Azovstal, după ce trupele rusești au luat cu asalt combinatul siderurgic din Mariupol. 300 de persoane neînarmate s-ar afla încă acolo: femei, bătrâni și circa 30 de copii. Rusia a anunțat focului pe timp de zi, până sâmbătă.

Un nou convoi al ONU se îndreaptă către Azovstal, a declarat șeful umanitar al ONU, Martin Griffiths. La Azovstal au rămas captivi în continuare 300 de civili, majoritatea femei, bătrâni și copii, supuși atacurilor permanente ale forțelor ruse, în ciuda promisiunii Kremlinului de încetare a focului până sâmbătă.

Vladimir Putin și-a cerut scuze pentru comentariile ministrului de externe, Serghei Lavrov, care a spus că Adolf Hitler are origini evreiești, potrivit premierului israelian, Naftali Bennett.

Schimbare în relația Germania - Ucraina. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a invitat la Kiev pe cancelarul Olaf Scholz și pe președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, după ce guvernul german a anunțat că va trimite armament greu în Ucraina.

88% dintre europeni sunt de acord să primească în statele UE refugiați ucraineni care fug din calea războiului.

Schimbare în relația Israel - Ucraina. Comentariile recente ale șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov au apropiat Israelul de Ucraina, care a promis Kievului susținere, vigilență împotriva Rusiei ca să nu poată ocoli sancțiunile și ajutor pentru reconstruirea Ucrainei.

19:57 5.5.2022

Putin și-a cerut scuze pentru comentariile lui Lavrov

Președintele rus, Vladimir Putin, și-a cerut scuze pentru comentariile ministrului său de externe, Serghei Lavrov, care a spus că Adolf Hitler are origini evreiești, potrivit biroului premierului israelian, Naftali Bennett.

Remarcile au declanșat o dispută diplomatică cu Israelul, una dintre puținele țări occidentale care nu a impus încă sancțiuni Rusiei din cauza invaziei sale și nu a oferit ajutor militar Ucrainei.

Bennett a spus că a acceptat scuzele și i-a mulțumit lui Putin pentru clarificarea poziției sale, a spus el.

Premierul israelian a spus că i-a cerut lui Putin să ia în considerare posibilitatea de a permite evacuarea civililor captivi la Azovstal, asediați de forțele ruse.

Bennett a spus că Putin i-a promis că va înființa un coridor pentru evacuarea civililor din fabrică.

„Prim-ministrul a acceptat scuzele președintelui Putin pentru cuvintele lui Lavrov și i-a mulțumit pentru clarificarea atitudinii președintelui față de poporul evreu și a memoriei Holocaustului”, se arată în comunicat.

Nu există informații pe site-ul Kremlinului despre scuzele președintelui rus, ci doar că Putin l-a felicitat pe Bennett de Ziua Independenței Israelului și a discutat cu el despre războiul din Ucraina, în special despre evacuarea oamenilor din Azovstal.

De asemenea, Kremlinul spune că liderii celor două țări au discutat despre viitoarea Zi a Victoriei din 9 mai.

Președintele Rusiei „a amintit că din cele șase milioane de evrei torturați în ghetouri și lagăre de concentrare, uciși de naziști în timpul operațiunilor punitive, 40% erau cetățeni ai URSS și au cerut să transmită veteranilor urări de sănătate și bunăstare. trăind în Israel”, spune Kremlinul, citat de Radio Svoboda.

Pe 1 mai, ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a comparat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu Fuhrer-ul Germaniei naziste, Adolf Hitler. El a sugerat că Hitler, sub a cărui conducere au fost exterminați 6 milioane de evrei, avea „sânge evreiesc”.

„Poporul evreu înțelept spune că cei mai înflăcărați antisemiți sunt de obicei evrei”, a spus Lavrov.

Cuvintele ministrului rus au provocat indignarea conducerii israeliene. Autoritățile țării l-au acuzat pe Lavrov de minciună și rasism și l-au chemat pe ambasadorul rus, Anatoli Viktorov, pentru lămuriri.

Pe 3 mai, Ministerul rus de Externe a publicat un articol „Despre antisemitism”, acuzând Israelul că sprijină „regimul neo-nazist de la Kiev”. A doua zi, reprezentanta oficială a departamentului, Maria Zakharova , a spus că mercenarii israelieni luptau în Ucraina „umăr la umăr cu militanții Azov”.

18:25 5.5.2022

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele Frank-Walter Steinmeier, invitați de Zelenski la Kiev

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a invitat pe cancelarul german, Olaf Scholz, și pe președintele Frank-Walter Steinmeier (foto) să-l viziteze la Kiev, a anunțat biroul de presă al președintelui german, citat de AFP.

Zelenski a făcut invitația în timpul unei convorbiri telefonice cu Steinmeier mai devreme, în care „s-au clarificat iritările din trecut”, iar președintele german și-a exprimat „solidaritatea, respectul și sprijinul” pentru Ucraina, a declarat o sursă din biroul președintelui.

Invitația vine la trei săptămâni după ce Steinmeier, un fost ministru de externe german, a fost respins de Kiev pe fondul criticilor pentru politica sa de ani de zile față de Rusia. El a recunoscut luna trecută că s-a oferit să viziteze Ucraina cu alți lideri ai UE, dar a spus că acest lucru „nu a fost dorit la Kiev”.

Scholz s-a confruntat, de asemenea, cu critici pentru propriul eșec de a vizita Kievul, precum și pentru ezitarea sa privind furnizarea de arme grele pentru a ajuta Ucraina să reziste invaziei Rusiei.

Guvernul german a declarat săptămâna trecută că va trimite tancuri antiaeriene în Ucraina, într-o schimbare clară a politicii prudente a Berlinului privind sprijinul militar pentru Kiev.

În convorbirea telefonică de astăzi, Steinmeier a spus că Germania „stă alături de forțele unite în solidaritate de partea Ucrainei”, a spus sursa din biroul președintelui.

Ambii președinți au descris discuțiile ca fiind „foarte importante și foarte bune”, arată sursa citată.

18:15 5.5.2022

Presa transnistreană: focuri de armă la granița cu Ucraina

Presa transnistrenă relatează despre focuri de armă care s-ar fi auzit joi, 5 mai, în apropierea punctului de control Cuciurgan.

Postul de televiziune TSV relatează pe canalul său din rețeaua Telegram, citând „surse din cadrul structurilor de forță”, că focuri sporadice s-ar fi tras pe teritoriul Ucrainei, în zona localității Pavlivka, aflată în apropierea satului Cuciurgan și că ar fi vorba de niște exerciții militare, după cum transmite Radio Europa Liberă Moldova.

Aceste relatări au fost preluate imediat de mai multe agenții de presă rusești.

Relatarea din 5 mai vine după mai multe presupuse incidente similare care ar fi avut loc recent în Transnistria, regiune autointitulată „autonomă” și susținută de Moscova care are 1.500 de soldați ruși pe teritoriul său.

O serie de incidente începute în regiunea transnistreană pe 25 aprilie au readus în discuție o posibilă implicare a enclavei separatiste din R. Moldova în războiul Rusiei contra Ucrainei.

17:39 5.5.2022

„Lupte grele și sângeroase” au loc în Azovstal

Unul dintre ucrainenii baricadați în uzina de oțel Azovstal din Mariupol a postat un videoclip cu o actualizare a situației de acolo.

Rusia a „încălcat” încetarea focului promis, la combinatul unde civilii și ultimii apărători ai orașului sunt ascunși, a spus căpitanul Sviatoslav Palamar, comandantul adjunct al Regimentului Azov din Ucraina, într-un videoclip pe Telegram.

„Este a treia zi în care inamicul a intrat în combinatul siderurgic Azovstal. Au loc lupte grele și sângeroase. Din nou, rușii nu s-au ținut de promisiunea unei încetări a focului și nu au oferit șansa de a evacua civilii care caută adăpost în subsolurile uzinei. Inamicul nostru nu respectă norme etice, convenții sau legi.”

El a făcut apel la președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să aibă grijă de „soldații răniți care mor într-o agonie teribilă din cauza unui tratament necorespunzător”.

„Oferiți posibilitatea de a ridica cadavrele soldaților, astfel încât ucrainenii să își poată lua rămas bun de la eroii lor. Răspundeți corespunzător unei situații critice în care inamicul nu aderă la nicio normă etică.”

Dmitri Peskov a negat că Rusia ar fi atacat fabrica. Rusia a declarat că deschide un coridor umanitar timp de trei zile pentru a permite civililor prinși în centrală alături de luptători posibilitatea de a evacua.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG