Linkuri accesibilitate

Combinatul Azovstal, în subteranele căruia sunt încă 200-300 de civili este bombardat întruna de forțele ruse, în ciuda promisiunilor Kremlinului că va înceta focul pe timpul zilei, până sâmbătă - Imagine din bombardamentul de joi, ziua - foto Reuters
Combinatul Azovstal, în subteranele căruia sunt încă 200-300 de civili este bombardat întruna de forțele ruse, în ciuda promisiunilor Kremlinului că va înceta focul pe timpul zilei, până sâmbătă - Imagine din bombardamentul de joi, ziua - foto Reuters

Războiul lui Putin în Ucraina | ONU trimite un nou convoi de salvare la Azovstal. Putin își cere scuze pentru declarațiile lui Lavrov

Lupte „sângeroase” au loc în Azovstal, după ce trupele rusești au luat cu asalt combinatul siderurgic din Mariupol. 300 de persoane neînarmate s-ar afla încă acolo: femei, bătrâni și circa 30 de copii. Rusia a anunțat focului pe timp de zi, până sâmbătă.

Un nou convoi al ONU se îndreaptă către Azovstal, a declarat șeful umanitar al ONU, Martin Griffiths. La Azovstal au rămas captivi în continuare 300 de civili, majoritatea femei, bătrâni și copii, supuși atacurilor permanente ale forțelor ruse, în ciuda promisiunii Kremlinului de încetare a focului până sâmbătă.

Vladimir Putin și-a cerut scuze pentru comentariile ministrului de externe, Serghei Lavrov, care a spus că Adolf Hitler are origini evreiești, potrivit premierului israelian, Naftali Bennett.

Schimbare în relația Germania - Ucraina. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a invitat la Kiev pe cancelarul Olaf Scholz și pe președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, după ce guvernul german a anunțat că va trimite armament greu în Ucraina.

88% dintre europeni sunt de acord să primească în statele UE refugiați ucraineni care fug din calea războiului.

Schimbare în relația Israel - Ucraina. Comentariile recente ale șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov au apropiat Israelul de Ucraina, care a promis Kievului susținere, vigilență împotriva Rusiei ca să nu poată ocoli sancțiunile și ajutor pentru reconstruirea Ucrainei.

17:01 5.5.2022

Convorbire Zelenski - Steinmeier

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a postat pe Twitter că a vorbit cu președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier.

„Am avut o conversație bună, constructivă și importantă cu președintele german Steinmeier. Mulțumesc pentru sprijinul puternic acordat Ucrainei. Așteptați-vă să fie intensificat. Conducerea germană este importantă pentru a contracara agresiunea rusă. Informat despre situația din prima linie, situație critică în Mariupol”, a scris Volodimir Zelenski pe pagina sa de Twitter.

În aceeași zi, Die Welt a scris că Germania se pregătește să furnizeze Ucrainei șapte obuziere blindate Panzerhaubitze 2000.

16:38 5.5.2022

88% dintre europeni sunt de acord cu ideea de a primi în UE persoane care fug din calea războiului

Romania EU's respons to the war in Ukraine Flash Eurobarometer
Romania EU's respons to the war in Ukraine Flash Eurobarometer

Un sondaj realizat în toate statele membre ale UE, publicat joi, arată un larg consens în rândul cetățenilor UE în favoarea răspunsului Uniunii la invadarea Ucrainei de către Rusia.


Majoritatea românilor consideră că, de la începutul războiului, UE a dat dovadă de solidaritate (78 %), reacția sa fiind caracterizată de unitate (70 %) și rapiditate (64 %).


În plus, 63% dintre respondenții români sunt mulțumiți de cum a reacționat UE (media europeană fiind de 52%), iar 82% dintre aceștia se declară satisfăcuți de reacția cetățenilor români de la începutul războiului (peste media europeană de 69%).


88 % dintre europeni sunt de acord cu ideea de a primi în UE persoane care fug din calea războiului.

80 % aprobă sprijinul financiar acordat Ucrainei. 66 % sunt de acord că „Ucraina ar trebui să adere la UE atunci când este pregătită”, 71 % consideră că Ucraina face parte din familia europeană, iar 89 % se simt solidari cu cetățenii ucraineni.


Sprijinul pentru sancțiunile impuse Rusiei în urma atacului său militar împotriva Ucrainei este, de asemenea, foarte ridicat.

Marea majoritate a europenilor (80 %) aprobă sancțiunile economice împotriva Rusiei. 79 % dintre europeni aprobă sancțiunile împotriva oligarhilor ruși pentru a impune costuri economice și politice clare elitei politice ruse responsabile de invazie.

15:40 5.5.2022

Rusia a reușit să apropie Ucraina de Israel

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba (foto) a mulțumit omologului său israelian, Yair Lapid, pentru ajutorul umanitar și sprijinul acordat Kievului „în timpul și după acest război”.

Lapid l-a asigurat că Israelul va „susține” Ucraina, inclusiv „prin prevenirea ocolirii sancțiunilor și ajutând la reconstruirea Ucrainei”, spune Kuleba.

Comentariile recente ale ministrului de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, că Adolf Hitler „avea sânge evreu” și că „cei mai turbați antisemiți” vin din rândul evreilor au declanșat o dispută diplomatică cu Israelul, una dintre puținele țări occidentale care nu a impus încă sancțiuni împotriva Rusiei după ce a invadat Ucraina și nu a oferit ajutor militar Ucrainei.

La începutul acestei săptămâni, Lapid a spus că Israelul a făcut „toate eforturi” pentru a avea relații bune cu Rusia „dar există o limită și această limită a fost depășită de data aceasta. Guvernul Rusiei trebuie să-și ceară scuze nouă și poporului evreu”.

Israelul l-a convocat la sediul ministerului de Externe, pe 2 mai, pe ambasadorul Rusiei în urma declarațiilor ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, potrivit căruia Adolf Hitler „avea sânge evreiesc” și că „cei mai turbați antisemiți tind să fie evrei”.

Remarcile au făcut parte din apărarea politicii Rusiei de „denazificare” în Ucraina, susținută de Lavrov pentru a justifica epurarea ucrainenilor făcută de Kremlin, retorică despre care Ucraina spune că este doar un pretext pentru „crimele în masă” ale Moscovei.

Într-un interviu pentru televiziunea italiană, Lavrov a fost rugat să explice cum anume se justifică „denazificarea” unei țări conduse de un evreu, știut fiind faptul că președintele Volodimir Zelenski este evreu.

„În ceea ce privește argumentul [al lui Zelenski] despre ce fel de denazificare este asta dacă eu sunt evreu, dacă îmi amintesc bine, și s-ar putea să greșesc, Hitler avea și sânge evreiesc”, a spus Lavrov în timpul unui interviu acordat canalului de televiziune italian Mediaset. „Nu înseamnă absolut nimic [faptul că este evreu]”, a continuat el.

„I-am ascultat de multă vreme pe marii înțelepți evrei, care spun că cei mai turbați antisemiți tind să fie evrei”, a continuat Lavrov. „Nu există familie fără un monstru”, a completat el.

Remarcile sale au declanșat o dispută diplomatică cu Israelul, una dintre puținele țări occidentale care nu a impus încă sancțiuni Rusiei și nu a oferit ajutor militar Ucrainei.

„Remarcile ministrului de externe Lavrov sunt atât o declarație de neiertat și scandaloasă, cât și o eroare istorică teribilă”, a declarat Yair Lapid, ministrul de externe al Israelului.

„Evreii nu s-au sinucis în Holocaust. Cel mai jos nivel de rasism împotriva evreilor este acela de a acuza evreii înșiși de antisemitism.”

15:29 5.5.2022

Principalele informații ale zilei, pe scurt, până la această oră

  • Alte 344 de persoane au fost salvate din orașul asediat Mariupol, în cadrul unei a doua operațiuni de evacuare, a confirmat Volodimir Zelenski.
  • Rusia a declarat că va înceta focul timp de trei zile, între orele 8:00 și 18:00, începând de joi la uzina Azovstal.
  • Însă Ucraina a susținut că Rusia și-a reluat ofensiva pentru preluarea controlul asupra combinatului siderurgic.
  • Rusia a declarat că artileria sa a lovit peste noapte mai multe poziții și bastioane ucrainene, ucigând 600 de luptători.
  • Armata ucraineană afirmă că a recâștigat controlul asupra mai multor așezări din jurul orașelor Nikolaev și Herson din sudul țării.
  • Statele Unite au furnizat informații care au ajutat forțele ucrainene să ucidă mulți dintre generalii ruși care au murit în războiul din Ucraina, scrie New York Times.
  • De asemenea, Washingtonul ar fi furnizat Ucrainei detalii despre mișcările preconizate ale trupelor rusești.
  • Aproape 200.000 de copii din regiunile separatiste autoproclamate ale Ucrainei - Donețk și Luhansk - au ajuns până acum în Rusia de la începutul conflictului.
  • Ucraina a acuzat Rusia că efectuează deportări forțate din estul țării.
  • Moscova a declarat că forțele sale au simulat miercuri lovituri cu rachete cu capacitate nucleară în enclava Kaliningrad.
  • Germania se pregătește să furnizeze Ucrainei șapte obuziere blindate autopropulsate Panzerhaubitze 2000. Acestea pot lovi ținte la o distanță de 40 de kilometri.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG