Marea Britanie trimite anchetatori în Ucraina pentru investigarea crimelor de război
Marea Britanie va trimite anchetatori în Ucraina pentru a ajuta la strângerea de dovezi ale crimelor de război, inclusiv violenței sexuale, a declarat ministrul de externe, Liz Truss.
Procurorii ucraineni și curtea penală internațională (CPI) au investigat potențiale crime de război din Ucraina de la invazia Rusiei din 24 februarie.
Germania spune că nu va bloca embargoul UE asupra petrolului rusesc
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a anunțat vineri că Germania nu va bloca embargoul UE asupra petrolului rusesc, deși consideră că o astfel de măsură ar putea fi „contraproductivă”, deoarece ar putea „permite Rusiei să aprovizioneze alte țări la un preț și mai mare”, transmite Bloomberg.
Vicecancelarul german a adăugat că oprirea importurilor de petrol rusesc ar provoca probleme serioase pentru cea mai mare economie a Europei, inclusiv penurii de aprovizionare și „creșteri enorme de prețuri”, dar că „nu vom mai experimenta o catastrofă națională”, într-o astfel de situație.
„Am făcut multe progrese în ceea ce privește petrolul și am putea adera la un embargou dacă s-ar întâmpla. Germania nu stă în calea acestui lucru”, a mai spus el în interviul acordat televiziunii ZDF.
Potrivit acestuia, Germania și-a redus importurile de petrol rusesc de la 35%, înainte de invazia Rusiei din Ucraina, la aproximativ 12%.
„Trebuie să oprim creșterea prețului global al petrolului” pentru că atunci „ar veni Putin și ar spune: vedeți ce se întâmplă, Occidentul capitalist vă sărăcește, eu vă ajut și puteți obține o reducere de 20% de la mine. Vreau doar să fiți aliații mei”, a completat ministrul german.
El a spus că există „alte posibilități” pe care aliații occidentali le discută pentru a afecta Rusia și a încerca să pună capăt războiului, fără să ofere detalii.
ONG: Doi voluntari britanici au fost capturați de Rusia
Doi voluntari britanici care ofereau asistență umanitară în Ucraina au fost capturați de armata rusă, a anunțat organizația umanitară Presidium Network.
ONG-ul a declarat că bărbații au fost reținuți luni la un punct de control din apropierea orașului Zaporojie din sudul Ucrainei. Aceștia ar fi lucrat pe cont propriu, dar erau în contact cu Presidium Network, relatează BBC.
Cofondatorul rețelei Presidium Network, Dominic Byrne, a declarat că cei doi lucrători încercau să evacueze o familie ucraineană prinsă în lupte.
„Ei au trecut printr-un punct de control al Ucrainei pentru a merge spre sud prin zona controlată de ruși când am pierdut contactul luni dimineață”, a declarat el pentru BBC.
El a spus că civilii care așteptau să fie evacuați au început să primească mesaje ciudate de pe telefonul britanicului, iar două ore mai târziu, soldații ruși au luat cu asalt casa civililor, întrebându-i de unde îi cunosc pe britanici, deoarece ei consideră că sunt spioni.
O jurnalistă RFE/RL a murit în urma atacurilor rusești din Kiev
Jurnalista RFE/RL Vira Hyrych a murit la Kiev după ce un atac aerian rusesc a lovit blocul în care locuia.
Corpul jurnalistei a fost găsit vineri dimineață, printre ruinele clădirii, care a fost lovită de o rachetă rusească în noaptea precedentă.
Născută în 1967, ea a început să lucreze pentru RFE/RL în februarie 2018.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se afla în vizită la Kiev pe 28 aprilie, în momentul în care loviturile aeriene au lovit capitala, inclusiv blocul de apartamente.