Linkuri accesibilitate

Trupele pro-ruse în uniforme fără însemne conduc un tanc prin orașul port Mariupol, bombardat de ruși zile la rând, 19 martie 2022. REUTERS/Stringer
Trupele pro-ruse în uniforme fără însemne conduc un tanc prin orașul port Mariupol, bombardat de ruși zile la rând, 19 martie 2022. REUTERS/Stringer

Războiul Rusiei contra Ucrainei | O școală din Mariupol, bombardată de ruși. Armata rusă anunță că a folosit din nou rachete hipersonice

Invazia Rusiei din Ucraina a ajuns la a 25-a zi. Sirenele s-au auzit la prima oră a zilei de duminică în Liov, Kiev, Sumî, Nikolaev, Harkov, Odesa și Zaporojie.

O şcoală de arte din orașul Mariupol, asediat de ruși, unde se adăposteau 400 de persoane, a fost lovită sâmbătă de o bombă, au transmis duminică autoritățile ucrainene. Deocamdată nu sunt informații despre soarta celor care se adăposteau acolo.

Aproximativ 300.000 de civili nu reușesc să plece din Mariupol, după ce trupele ruse au asediat orașul rămas fără electricitate, gaz sau apă curentă în unele zone.

Duminică, ucrainenii au anunțat șapte coridoare umanitare pentru evacuarea rezidenţilor din aşezările afectate de război şi pentru trimiterea de ajutoare, dar rămâne de văzut câți oameni reușesc să plece.

Pentru a doua oară, Rusia a anunțat că a lansat duminică rachete spre Ucraina, de pe navele sale din Marea Neagră și Marea Caspică.

Ministerul rus al Apărării spunea sâmbătă că a folosit rachete hipersonice Kinjal pentru a distruge un depozit de armament al trupelor ucrainene la Deliatin, în regiunea de sud-vest Ivano-Frankivsk, localitate aflată la aproximativ 150 de km de județul Satu Mare.

În aceste condiții, zece milioane de persoane şi-au părăsit locuinţele în Ucraina din cauza războiului 'devastator' purtat de Rusia, după cum a declarat duminică Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

Zelenski a anunţat sâmbătă noapte restricţii privind activităţile a 11 partide politice din ţară, inclusiv unele acuzate că au legături cu statul rus. Restricţia vizează şi Platforma Opoziţiei - Pentru viaţă, unul dintre cele mai mari partide pro-ruse cu reprezentanţi în parlamentul Ucrainei.

20:19 20.3.2022

Cernobîl: Unii angajați de la centrala atomică au reușit în sfârșit să plece

După ce au fost ținuți ostatici de trupele ruse timp de mai bine de trei săptămâni, 64 de lucrători de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl au reușit în sfârșit să plece, după cum relatează BBC, citând surse ucrainene. Aceștia au fost înlocuiți de 46 de angajați care s-au oferit voluntar să se deplaseze la fabrică.

Aproximativ 200 de lucrători ucraineni au fost blocați la centrală din 24 februarie, când trupele ruse au capturat-o. În condițiile în care rușii nu au putut să le garanteze siguranța fizică dacă ar încerca să părăsească centrala muncitorii au rămas prinși înăuntru, fără alimente și medicament.

19:55 20.3.2022

Rusia confirmă că un comandant maritim a fost ucis la Mariupol

Oficialii ruși au confirmat că Andrei Pali, comandantul adjunct al Flotei Ruse de la Marea Neagră, căpitan gradul 1, a murit în luptă la Mariupol, scrie BBC.

Inițial, autoritățile din Ucraina a anunțat că l-au ucis. Ulterior, un senator rus de la Sevastopol, unde se află baza Flotei Mării Negre în Crimeea anexată Rusiei, a spus într-o postare că „Sevastopolul a suferit o pierdere grea, ireparabilă... Pali a murit în luptele pentru eliberarea lui Mariupol de sub naziști".

Ucrainenii au spus că până acum cinci generali ruși au fost uciși în luptă, însă Rusia a confirmat oficial doar una dintre aceste victime - generalul Andrei Suhovetski.

19:07 20.3.2022

Bilanț ONU: Cel puţin 902 civili ucişi în Ucraina

Cel puţin 902 civili au fost ucişi şi 1.459 au fost răniţi în Ucraina până sâmbătă, la miezul nopţii, ora locală, a anunţat duminică Biroul ONU pentru drepturile omului.

Majoritatea victimelor au fost ucise de arme explozive, din cauza bombardamentelor cu artilerie grea şi sisteme de rachete cu lansare multiplă, precum şi rachete şi atacuri aeriene, a precizat OHCHR.

Bilanţul real este considerat a fi mult mai mare. OHCHR, care are o echipă de monitorizare în ţară, nu a putut încă să primească sau să verifice rapoartele privind victimele din mai multe oraşe grav afectate, inclusiv Mariupol.

18:53 20.3.2022

Zelenski către parlamentul israelian: Invazia rusă, „ca o soluție finală”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a spus parlamentarilor israelieni că Partidul Nazist, cunoscut sub numele de NSDAP, a fost lansat în Germania în urmă cu 102 ani, pe 24 februarie, data din acest an în care Rusia a invadat Ucraina, scrie BBC.

„Ei spun din nou aceste cuvinte – „soluția finală” – în legătură cu noi, națiunea ucraineană... s-a spus la o întâlnire la Moscova”, a spus Zelensky, care este evreu.

El a cerut Israelului să ajute rezistența poporului ucrainean împotriva armatei ruse.

În discursul său în fața parlamentului israelian, le Zelenski l-a citat și pe regretatul premier israelian Golda Meir, cu cuvintele „vrem să trăim, dar vecinii noștri vor să ne vadă morți”.

„Rămânem, suntem pregătiți pentru compromis”, a adăugat Zelenski care a făcut o paralelă directă între Ucraina de acum și istoria Israelului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG