Cernobîl: Unii angajați de la centrala atomică au reușit în sfârșit să plece
După ce au fost ținuți ostatici de trupele ruse timp de mai bine de trei săptămâni, 64 de lucrători de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl au reușit în sfârșit să plece, după cum relatează BBC, citând surse ucrainene. Aceștia au fost înlocuiți de 46 de angajați care s-au oferit voluntar să se deplaseze la fabrică.
Aproximativ 200 de lucrători ucraineni au fost blocați la centrală din 24 februarie, când trupele ruse au capturat-o. În condițiile în care rușii nu au putut să le garanteze siguranța fizică dacă ar încerca să părăsească centrala muncitorii au rămas prinși înăuntru, fără alimente și medicament.
Rusia confirmă că un comandant maritim a fost ucis la Mariupol
Oficialii ruși au confirmat că Andrei Pali, comandantul adjunct al Flotei Ruse de la Marea Neagră, căpitan gradul 1, a murit în luptă la Mariupol, scrie BBC.
Inițial, autoritățile din Ucraina a anunțat că l-au ucis. Ulterior, un senator rus de la Sevastopol, unde se află baza Flotei Mării Negre în Crimeea anexată Rusiei, a spus într-o postare că „Sevastopolul a suferit o pierdere grea, ireparabilă... Pali a murit în luptele pentru eliberarea lui Mariupol de sub naziști".
Ucrainenii au spus că până acum cinci generali ruși au fost uciși în luptă, însă Rusia a confirmat oficial doar una dintre aceste victime - generalul Andrei Suhovetski.
Bilanț ONU: Cel puţin 902 civili ucişi în Ucraina
Cel puţin 902 civili au fost ucişi şi 1.459 au fost răniţi în Ucraina până sâmbătă, la miezul nopţii, ora locală, a anunţat duminică Biroul ONU pentru drepturile omului.
Majoritatea victimelor au fost ucise de arme explozive, din cauza bombardamentelor cu artilerie grea şi sisteme de rachete cu lansare multiplă, precum şi rachete şi atacuri aeriene, a precizat OHCHR.
Bilanţul real este considerat a fi mult mai mare. OHCHR, care are o echipă de monitorizare în ţară, nu a putut încă să primească sau să verifice rapoartele privind victimele din mai multe oraşe grav afectate, inclusiv Mariupol.
Zelenski către parlamentul israelian: Invazia rusă, „ca o soluție finală”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a spus parlamentarilor israelieni că Partidul Nazist, cunoscut sub numele de NSDAP, a fost lansat în Germania în urmă cu 102 ani, pe 24 februarie, data din acest an în care Rusia a invadat Ucraina, scrie BBC.
„Ei spun din nou aceste cuvinte – „soluția finală” – în legătură cu noi, națiunea ucraineană... s-a spus la o întâlnire la Moscova”, a spus Zelensky, care este evreu.
El a cerut Israelului să ajute rezistența poporului ucrainean împotriva armatei ruse.
În discursul său în fața parlamentului israelian, le Zelenski l-a citat și pe regretatul premier israelian Golda Meir, cu cuvintele „vrem să trăim, dar vecinii noștri vor să ne vadă morți”.
„Rămânem, suntem pregătiți pentru compromis”, a adăugat Zelenski care a făcut o paralelă directă între Ucraina de acum și istoria Israelului.