70 de milioane de euro, pagubele aduse clădirilor din capitala Ucrainei
Primarul Kievului sspune că pagubele aduse clădirilor din capitala Ucrainei vor costa 70 de milioane de euro pentru a fi reparate.
Primarul Kievului, Vitali Klitciko, a postat pe Telegram că renovarea clădirilor din capitala Ucrainei atacate de forțele ruse ar costa 70 de milioane de euro.
Ca urmare a agresiunii militare a Rusiei, 390 de clădiri din capitala Ucrainei au fost avariate. 222 dintre acestea sunt blocuri de apartamente.
„Am identificat deja 20 de case unde ar trebui să înceapă mai întâi lucrările de restaurare. Pentru ca oamenii să se poată întoarce curând la casele lor. Bombardamentele au afectat 75 de instituții de învățământ, dintre care 30 erau preșcolare. 17 unități sanitare, 11 unități culturale”, a spus primarul, citat de The Guardian.
Și ministrul olandez de Externe a făcut o vizită surpriză în Ucraina, alături de cel german
Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, și omologul său olandez, Wopke Hoekstra, au vizitat zonele din jurul Kievului devastate de război într-o vizită surpriză în Ucraina.
Ambele vizite au fost neanunțate, Baerbock vizitând orașul Bucea, care a devenit sinonim cu acuzațiile de crime de război rusești, după ce zeci de cadavre ale civililor ucraineni au fost găsite pe străzi împușcate și cu mâinile legate la spate, iar Hoekstra a vizitat Irpinul.
Baerbock este cel mai înalt oficial al guvernului german care a vizitat Ucraina de la începutul războiului.
În timp ce se plimba prin oraș cu procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, Baerbock a spus că cei responsabili pentru crimele de la Bucea ar trebui aduși în fața justiției.
„Le datorăm acest lucru victimelor. Iar aceste victime, poți simți asta foarte intens aici, am fi putut fi noi”, a spus ea.
Hoekstra a postat pe Twitter că a vizitat Irpin, un alt oraș de lângă Bucea, unde trupele ruse au comis atrocități.
De asemenea, Hoekstra urmează să se întâlnească cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, și cu președintele Volodimir Zelenski, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului olandez de externe.
Franța: Un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc, posibil în această săptămână. Viktor Orbán compară măsura cu o bombă atomică
Franța a declarat că un acord cu privire la o propunere de interdicție a UE asupra petrolului rus ar putea fi încheiat în această săptămână, în ciuda opoziției premierului ungar, Viktor Orbán, care a comparat planurile cu o bombă atomică.
Președintele francez, Emmanuel Macron (foto), urmează să aibă marți un apel telefonic cu liderul ungar, în încercarea de a ieși din impas.
Clément Beaune, un aliat al lui Macron și ministrul francez de Externe crede să s-ar „putea ajunge la un acord săptămâna aceasta”, scrie The Guardian.
Între timp, Ursula von der Leyen a spus că s-au înregistrat progrese după ce a fost la Budapesta luni seară să discute cu Orbán.
Președintele Comisiei Europene a descris discuția ca fiind „utilă pentru clarificarea problemelor legate de sancțiuni și securitatea energetică”. Ea a adăugat: „Am făcut progrese, dar sunt necesare eforturi suplimentare”, promițând că va organiza o conferință video cu alte țări din regiune pentru a stimula cooperarea în domeniul infrastructurii petroliere.
Diplomații UE insistă că toate cele 27 de state membre sunt unite în spatele ideii de interzicere a petrolului rusesc, surse apropiate discuțiilor descriind întârzierea ca fiind mai degrabă tehnică decât politică.
Marina rusă face victime și în rândul delfinilor din Marea Neagră
O creștere recentă a morților delfinilor în Marea Neagră ar fi putut fi cauzată de războiul din Ucraina, spun oamenii de știință citați de Selin Uğurtaş.
Cercetătorii cred că poluarea fonică sporită în nordul Mării Negre, cauzată de aproximativ 20 de nave ale marinei ruse și de activitățile militare în desfășurare, ar fi putut conduce cetacee spre sud, spre țărmurile turcești și bulgare, unde sunt blocați sau prinși în plasele de pescuit în număr neobișnuit de mare.
De la începutul războiului, Turcia a înregistrat o creștere a numărului de delfini eșuați pe coasta Mării Negre.
Peste 80 de animale au fost găsite moarte în vestul Mării Negre a țării, ceea ce Fundația Turcă de Cercetare Marină (Tudav) a descris-o drept „o creștere extraordinară” .
Investigațiile inițiale ale lui Tudav au arătat că aproximativ jumătate dintre acești delfini au fost uciși după ce s-au încurcat în plasele de pescuit.
Soarta celeilalte jumătăți, însă, este încă o „întrebare fără răspuns”, potrivit doctorului Bayram Öztürk, președintele Tudav, deoarece nu au putut fi găsite semne de încurcătură sau răni împușcate pe cadavre.
„Trauma acustică este una dintre posibilitățile care îmi vin în minte”, a spus Öztürk.
„Nu avem dovezi despre ce poate provoca sonarul de joasă frecvență în Marea Neagră, deoarece nu am văzut niciodată atât de multe nave și atât de mult zgomot pentru o perioadă atât de lungă – iar știința cere întotdeauna dovezi.”
Submarinele se bazează de obicei pe sonar pentru a le detecta pe cele inamice de la distanțe mari.
Deoarece mamiferele marine depind și de sunet pentru comunicare și alte funcții, zgomotul subacvatic poate avea efecte grave, chiar fatale, asupra cetaceelor.
Potrivit doctorului Pavel Gol'din, cercetător la Academia Națională de Științe din Ucraina, în timp ce traumele acustice pot explica eșuările, zgomotul subacvatic constant cauzat de activitățile militare ar putea explica rata mai mare de captură accidentală.
Facebook Forum