Linkuri accesibilitate

Războiul naval: Gibraltar vs. Ormuz


Petrolierul iranian Grace 1 arestat în Gibraltar de autoritățile britanice
Petrolierul iranian Grace 1 arestat în Gibraltar de autoritățile britanice

Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a declarat sâmbătă că Iranul „merge pe un drum periculos”, după ce Teheranul a anunţat că a capturat un petrolier britanic.

Acţiunile de vineri din Golf sunt semne care arată că Iranul merge pe un drum ilegal şi destabilizator, potrivit șefului diplomației de la Londra.

Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat, vineri, capturarea unui petrolier britanic în Strâmtoarea Ormuz. Nava Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluţiei pentru „nerespectarea codului maritim internaţional, la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime din provincia Ormuzgan”.

Autorităţile britanice au transmis că nu au reuşit să intre în contact cu nava Stena Impero, care „se îndreapta în nord, spre Iran” şi are 23 de persoane la bord.

Pe de altă parte, Curtea Supremă din Gibraltar, teritoriu aflat în administrație britanică a prelungit vineri cu 30 de zile arestarea petrolierului iranian Grace 1, reţinut în 4 iulie de infanteria marină britanică, potrivit Reuters. Aceeaşi instanţă decisese în 5 iulie arestarea navei pe o perioadă de 14 zile.

Grace 1 a navigat până pe 28 mai sub pavilion panamez, dar în prezent Teheranul afirmă că este o navă iraniană. Petrolierul aflat în centrul disputei dintre Iran şi SUA este suspectat de contrabandă cu petrol către Siria, cu încălcarea sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană.

Iranul a cerut de mai multe ori eliberarea navei şi neagă acuzaţiile că acesta transporta către Siria cele 2,1 milioane de barili de ţiţei cu care este încărcat. Autorităţile de la Teheran susţin că Gibraltarul a confiscat vasul în urma ordinelor de la Washington.

Instanţa supremă din Gibraltar a admis, într-o şedinţă închisă, cererea procurorului general de a prelungi detenţia navei Grace 1 şi a programat o nouă audiere în 15 august, a anunţat guvernul.

Gibraltarul a negat că ar fi primit ordine de a reţine petrolierul, însă surse diplomatice ale agenţiei Reuters susţin că Statele Unite ar fi cerut Regatului Unit să facă această acțiune.

Grace 1 este deocamdată doar un pion în confruntarea dintre Iran şi Occident și soarta ei ține de hăţişul de divergenţe diplomatice dintre SUA şi marile puteri din UE, după cum explică Reuters.

"Petrolierul este important fiindcă a preluat semnificația tensiunilor mai extinse dintre Iran şi Statele Unite", a declarat pentru Reuters cercetătorul Sanam Vakil de la Institutul Regal pentru Afaceri Internaţionale, organizaţie neguvernamentală londoneză cunoscută ca Chatham House: Germania, Franţa şi Regatul Unit "sunt prinse la mijloc, încercând să salveze acordul nuclear cu Iranul şi să gestioneze în acelaşi timp presiunea de la Washington".

Adepţii liniei dure de la Teheran au ameninţat în repetate rânduri că vor confisca nave britanice, în contrapartidă faţă de ceea ce Iranul consideră un act de piraterie din partea Londrei. Săptămâna trecută, marina militară britanică a îndepărtat vasele iraniene care încercau să blocheze un petrolier din Regatul Unit.

Ministrul britanic de externe Jeremy Hunt a declarat că ţara sa va "facilita eliberarea" petrolierului iranian dacă primeşte "garanţii că acesta nu va merge în Siria" şi după toate procedurile judiciare necesare din Gibraltar.

Şeful executivului din Gibraltar, Fabian Picardo, s-a întâlnit joi la Londra cu oficiali iranieni pentru a discuta situaţia navei Grace 1. El a apreciat că dialogul a fost "constructiv şi pozitiv".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG