Ancheta OSCE privind încălcări ale drepturilor omului în războiul rusesc din Ucraina este în curs de desfășurare
Ancheta Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), cu privire la abuzurile, atrocitățile și încălcarea drepturilor omului comise în războiul rusesc din Ucraina, este acum în desfășurare.
Misiunea de stabilire a faptelor, care vine după ce 45 de țări au invocat un mecanism rar utilizat de OSCE pentru a investiga preocupările legate de drepturile omului, este condusă de trei experți aleși de Ucraina dintr-o listă de experți OSCE.
„Misiunea a început deja și experții și-au început munca”, a declarat Katia Andruj, purtătorul de cuvânt al Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR).
„Misiunea în sine va dura aproximativ trei săptămâni, după care Ucraina va avea ocazia să comenteze raportul înainte ca acesta să fie finalizat”.
A fost creată o căsuță de e-mail pentru ca oamenii să trimită informații relevante pentru misiunea de stabilire a faptelor.
Andruj a spus că a primit deja o mulțime de informații dintr-o varietate de surse care vor fi folosite în investigație.
OSCE nu are autoritatea de a pedepsi legal Rusia dacă găsește dovezi de crime de război și crime împotriva umanității, dar faptele lor pot fi transmise altor organisme care au această autoritate.
Mecanismul de la Moscova este un pas serios și, conform OSCE, a fost declanșat doar de alte nouă ori de la înființarea sa în 1991. Cel mai recent a fost folosit în 2020 pentru a investiga încălcările drepturilor omului în Belarus.
Rusia, Ucraina și Belarus sunt toate membre ale OSCE.
Lupta ajunge in centrul Mariupolului
Primarul orașului Mariupol, Vadim Boicenko, a spus că luptele au ajuns în centrul orașului.
„Au fost foarte activi astăzi. Luptele cu tancuri și mitraliere continuă", a spus primarul, citat de BBC. „Toată lumea se ascunde în buncăre”
El spune că peste 80% dintre clădirile de locuit sunt fie deteriorate, fie distruse, iar 30% dintre ele nici nu mai pot fi restaurate.
„Nu a mai rămas niciun centru al orașului. Nu mai există nici măcar o mică bucată de pământ în oraș care să nu poarte semnele războiului”, a spus el.
Cel puțin 3 rachete de croazieră doborâte de apărarea antiaeriană în Vinnîțea
Cel puțin trei rachete de croazieră au fost doborâte de apărarea antiaeriană în orașul central ucrainean Vinnîțea, au anunțat șeful de război și administrația civilă din oraș, transmite BBC.
Vinnîțea s-a confruntat cu tiruri de rachete din ce în ce mai mari din partea forțelor ruse. Turnul de televiziune și aeroportul orașului au fost ambele lovite de atacuri aeriene în ultimele două săptămâni, potrivit autorităților ucrainene.
Presa ucraineană: Forțele ruse țin captiv un jurnalist ucrainean
Într-o declarație, publicația Hromadske a spus că crede că jurnalista lor, Victoria Roșchina, a fost reținută de FSB rus în jurul datei de 15 martie.
„Jurnalista noastră Victoria Roșchina este ținută captivă de ocupanții ruși. Ea a raportat din punctele fierbinți din estul și sudul Ucrainei de la începutul războiului ruso-ucrainean. Pe 12 martie, nu am putut-o contacta pe Victoria. După cum am aflat de la martori, la acel moment jurnalistul se afla în Berdiansk ocupat temporar. Pe 16 martie, am aflat că cu o zi înainte (probabil 15 martie) că Victoria Roșchina a fost reținută de FSB-ul rus. În prezent, nu știm unde se află. acem apel la comunitatea ucraineană și internațională să ne ajute să găsim și să o eliberăm pe Victoria Roșchina, jurnalist Hromadske”.