Continuă căutările la teatrul din Mariupol
Numărul morților, al răniților sau al celor prinși sub ruine este încă neclar, la 24 de ore după de la atacul Rusiei asupra Teatrului Dramatic din Mariupol.
Salvatorii caută cu disperare supraviețuitori îngropați sub dărâmături, relatează AFP.
Avocatul Poporului din Ucraina, Lyudmyla Denisova, a declarat că un adăpost împotriva bombelor a rezistat atacului, iar unii „adulți și copii” au ieșit în viață.
„Se lucrează la deblocarea subsolului”, a spus ea, în contextul în care există temeri că până la 1.000 de persoane s-ar fi putut refugia în subteran în momentul exploziei.
Primar: O clădire de lângă aeroportul Liov, oraș aflat la 70 de km de Polonia, a fost lovită
Primarul din Liov a a anunțat că aeroportul nu a fost lovit, dar o clădire de lângă a fost distrusă.
„Cu siguranță nu este un aeroport”, a scris el pe Telegram, potrivit BBC.
Andrii Sadovîi a precizat ulterior că nu au fost raportate victime.
Clădirea a fost identificată ca fiind o fabrică de întreținere a avioanelor, dar că activitatea la această uzină era oprită.
Dacă se confirmă ca fiind un atac cu rachete rusești, aceasta este cea mai apropiată lovitură asupra orașului de când a început războiul, în urmă cu trei săptămâni.
Armata ucraineană: 2 dintre cele 6 rachete trase spre Liov au fost interceptate
Rusia a lansat vineri dimineață șase rachete spre orașul Lviv din vestul țării, potrivit forțelor armate ucrainene.
Proiectilele au fost cel mai probabil rachete de croazieră lansate din avioane de război deasupra Mării Negre, mai spune armata ucraineană.
Două dintre rachete au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană, se mai arată în comunicat.
De ce e important Liovul în apărarea Ucrainei
Cel puțin o rachetă neinterceptată a lovit o uzină de reparații a avioanelor din apropierea aeroportului, în care nu mai erau angajați.
Până în prezent, orașul din vestul Ucrainei a fost în mare parte scutit de bombardamentele forțelor rusești.
Aflat la circa 70 de kilometri de granița cu Polonia, Liov este cel mai important și cel mai apropiat de o țară NATO. Orice atac aici ar putea avea repercusiuni internaționale, relatează CNN.
Cu o populație de aproximativ 700.000 de oameni, Liovul era considerat până astăzi un oraș relativ sigur și a devenit punctul central din care ucrainenii strămutați pleacă în țările vestice, în principal Polonia.
Orașul este important și din perspectiva ajutorului militar oferit de țările occidentale, fiind o rută crucială prin care se realizează transporturile.
Liovul este și un important oraș cultural, centrul istoric al acestuia fiind inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, iar Muzeul Național găzduiește cea mai completă colecție de artă medievală sacră și manuscrise religioase rare din țară.
De asemenea, orașul a devenit sediul temporar pentru multe redacții și ambasade, care au fost forțate să se mute din Kiev.
Licența Russia Today, televiziune controlată de Kremlin, suspendată în Marea Britanie
Ofcom a anunțat suspendarea cu efect imediat a licenței de emisie în Marea Britanie a postului de televiziune Russia Today, susținut de Kremlin.
„Am făcut acest lucru pe baza faptului că nu considerăm că titularul licenței RT, ANO TV Novosti, este apt și adecvat pentru a deține o licență de emisie în Marea Britanie”, a precizat autoritatea britanică, potrivit BBC.
Ofcom a precizat că decizia a fost luată urma lansării unei investigații în care sunt analizate 29 de cazuri privind imparțialitatea RT despre invaziei Rusiei în Ucraina.
„Considerăm că volumul și natura potențial serioasă a problemelor ridicate într-o perioadă atât de scurtă sunt foarte îngrijorătoare - mai ales având în vedere istoricul de conformitate al RT, care a văzut canalul amendat cu 200.000 de lire sterline pentru încălcări anterioare ale imparțialității datorate”, precizează instituția britanică.
Canalul rusesc RT a reacționat și a spus că a fost „judecat pe nedrept” de Ofcom, transmite Reuters.