Linkuri accesibilitate

Bombardamentele rușilor asupra clădirilor unde locuiesc civili au continuat și vineri la Kiev. În imagine, o femeie rănită în locuința sa dintr-un cartier rezidențial din Kiev, 18 martie 2022. REUTERS/Vladyslav Musiienko
Bombardamentele rușilor asupra clădirilor unde locuiesc civili au continuat și vineri la Kiev. În imagine, o femeie rănită în locuința sa dintr-un cartier rezidențial din Kiev, 18 martie 2022. REUTERS/Vladyslav Musiienko

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Atacuri aeriene în Kiev, Liov și Kramatorsk. Papa denunță „abuzul pervers de putere” al Kremlinului

Invazia Rusiei din Ucraina a ajuns la a 23-a zi. Înaintarea terestră a soldaților ruși a încetinit, însă mai multe atacuri au lovit în civili. Liov, un oraș din vestul Ucrainei cruțat până acum de bombardamentele rusești, a fost atacat vineri dimineață.

Parchetul European și Parchetul General al Ucrainei au semnat un acord pentru sancționarea criminalilor de război. Procurorul-șef european Laura Codruța Kӧvesi și procurorul european Juraj Novocký au fost vineri la Kiev și s-au întâlnit cu procurorul general ucrainean, Irina Venediktova.

Președintele american Joe Biden i-a arătat omologului său chinez, Xi Jinping, în discuția telefonică pe care au avut-o vineri, care ar fi „implicațiile și consecințele” în cazul în care China ar decide să ofere „sprijin material Rusiei” în războiul pe care îl duce în Ucraina.

După ce în urmă cu câteva zile l-a certat pe Patriarhul Kiril al Moscovei pentru că susține un „concept învechit” de război, Papa Francisc a denunțat vineri „abuzul pervers de putere” din războiul dus de Rusia în Ucraina și a cerut ajutor pentru ucraineni, despre care a spus că au fost atacați în „identitatea, istoria și tradiția” lor și că-și apără „pământul”.

Rusia a sărbătorit invadarea Crimeei, anexată ilegal de la Ucraina în urmă cu opt ani, printr-un concert grotesc, organizat pe stadionul Liujniki, din Moscova, unde au fost prezenți 200.000 de oameni. Vladimir Putin a participat la eveniment și a ținut un discurs menit să justifice invadarea Ucrainei, cu parafraze din biblie. El a purtat o haină de firmă, evaluată de experți la 13.000 de euro, și a făcut o parafrază după Evanghelia lui Ioan.

Atacurile trupelor rusești par că se îndreaptă către vestul Ucrainei. Orașul Liov, situat la aproximativ 70 de kilometri de teritoriul NATO, a fost atacat vineri dimineață cu rachete de croazieră trase din Marea Neagră. Rachetele au distrus o uzină de reparații a aeronavelor din apropiere de aeroportul orașului, fără să fie anunțate victime până la această oră.

130 de persoane au fost scoase de sub dărâmăturile Teatrului Dramatic din Mariupol, dar soarta altor câteva sute de persoane este în continuare necunoscută. Autoritățile și salvatorii estimează că în jur de 1.000 de persoane se adăposteau acolo în timpul bombardamentelor. Clădirea este acum aproape complet distrusă.

În acest timp, Ministerul rus al Apărării susține că separatiștii pro-Moscova „strâng lațul” în jurul orașului Mariupol, așezare strategică pe care o încercuiesc de săptămâni întregi, dar pe care nu au reușit încă să o captureze.

În timp ce oficiali americani și britanici spun că ofensiva terestră încetinește din cauza pierderilor de echipamente și a problemelor logistice, Rusia lansează tot mai multe atacuri aeriene soldate cu victime civile.

În Kiev, o zonă rezidențială a fost bombardată, iar mai multe explozii au fost auzite în Odesa, oraș situat la Marea Neagră. Atacuri cu victime civile au mai fost raportate în Kramatorsk și Harkov.

Fluxul de refugiați care se îndreaptă spre țările occidentale înregistrează o scădere ușoară, în comparație cu zilele anterioare, însă cifrele sunt în continuare mari. Peste 52.000 de ucraineni au intrat în ultimele 24 de ore în Polonia, numărul acestora ajungând la peste 2 milioane, de la începutul invaziei rusești.

07:47 18.3.2022

Continuă căutările la teatrul din Mariupol

Numărul morților, al răniților sau al celor prinși sub ruine este încă neclar, la 24 de ore după de la atacul Rusiei asupra Teatrului Dramatic din Mariupol.

Salvatorii caută cu disperare supraviețuitori îngropați sub dărâmături, relatează AFP.

Avocatul Poporului din Ucraina, Lyudmyla Denisova, a declarat că un adăpost împotriva bombelor a rezistat atacului, iar unii „adulți și copii” au ieșit în viață.

„Se lucrează la deblocarea subsolului”, a spus ea, în contextul în care există temeri că până la 1.000 de persoane s-ar fi putut refugia în subteran în momentul exploziei.

08:18 18.3.2022

Primar: O clădire de lângă aeroportul Liov, oraș aflat la 70 de km de Polonia, a fost lovită

Fumul se ridică din clădirea unei fabrici de lângă aeroportul din Liov, 18 martie 2022.
Fumul se ridică din clădirea unei fabrici de lângă aeroportul din Liov, 18 martie 2022.

Primarul din Liov a a anunțat că aeroportul nu a fost lovit, dar o clădire de lângă a fost distrusă.

„Cu siguranță nu este un aeroport”, a scris el pe Telegram, potrivit BBC.

Andrii Sadovîi a precizat ulterior că nu au fost raportate victime.

Clădirea a fost identificată ca fiind o fabrică de întreținere a avioanelor, dar că activitatea la această uzină era oprită.

Dacă se confirmă ca fiind un atac cu rachete rusești, aceasta este cea mai apropiată lovitură asupra orașului de când a început războiul, în urmă cu trei săptămâni.

10:18 18.3.2022

Armata ucraineană: 2 dintre cele 6 rachete trase spre Liov au fost interceptate

Un fum gros se ridică din clădirea unei uzine de reparații a avioanelor, de lângă aeroportul din Liov, 18 martie 2022.
Un fum gros se ridică din clădirea unei uzine de reparații a avioanelor, de lângă aeroportul din Liov, 18 martie 2022.

Rusia a lansat vineri dimineață șase rachete spre orașul Lviv din vestul țării, potrivit forțelor armate ucrainene.

Proiectilele au fost cel mai probabil rachete de croazieră lansate din avioane de război deasupra Mării Negre, mai spune armata ucraineană.

Două dintre rachete au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană, se mai arată în comunicat.

De ce e important Liovul în apărarea Ucrainei

Cel puțin o rachetă neinterceptată a lovit o uzină de reparații a avioanelor din apropierea aeroportului, în care nu mai erau angajați.

Până în prezent, orașul din vestul Ucrainei a fost în mare parte scutit de bombardamentele forțelor rusești.

Aflat la circa 70 de kilometri de granița cu Polonia, Liov este cel mai important și cel mai apropiat de o țară NATO. Orice atac aici ar putea avea repercusiuni internaționale, relatează CNN.

Cu o populație de aproximativ 700.000 de oameni, Liovul era considerat până astăzi un oraș relativ sigur și a devenit punctul central din care ucrainenii strămutați pleacă în țările vestice, în principal Polonia.

Orașul este important și din perspectiva ajutorului militar oferit de țările occidentale, fiind o rută crucială prin care se realizează transporturile.

Liovul este și un important oraș cultural, centrul istoric al acestuia fiind inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, iar Muzeul Național găzduiește cea mai completă colecție de artă medievală sacră și manuscrise religioase rare din țară.

De asemenea, orașul a devenit sediul temporar pentru multe redacții și ambasade, care au fost forțate să se mute din Kiev.

10:35 18.3.2022

Licența Russia Today, televiziune controlată de Kremlin, suspendată în Marea Britanie

Ofcom a anunțat suspendarea cu efect imediat a licenței de emisie în Marea Britanie a postului de televiziune Russia Today, susținut de Kremlin.

„Am făcut acest lucru pe baza faptului că nu considerăm că titularul licenței RT, ANO TV Novosti, este apt și adecvat pentru a deține o licență de emisie în Marea Britanie”, a precizat autoritatea britanică, potrivit BBC.

Ofcom a precizat că decizia a fost luată urma lansării unei investigații în care sunt analizate 29 de cazuri privind imparțialitatea RT despre invaziei Rusiei în Ucraina.

„Considerăm că volumul și natura potențial serioasă a problemelor ridicate într-o perioadă atât de scurtă sunt foarte îngrijorătoare - mai ales având în vedere istoricul de conformitate al RT, care a văzut canalul amendat cu 200.000 de lire sterline pentru încălcări anterioare ale imparțialității datorate”, precizează instituția britanică.

Canalul rusesc RT a reacționat și a spus că a fost „judecat pe nedrept” de Ofcom, transmite Reuters.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG