Linkuri accesibilitate

Bombardamentele rușilor asupra clădirilor unde locuiesc civili au continuat și vineri la Kiev. În imagine, o femeie rănită în locuința sa dintr-un cartier rezidențial din Kiev, 18 martie 2022. REUTERS/Vladyslav Musiienko
Bombardamentele rușilor asupra clădirilor unde locuiesc civili au continuat și vineri la Kiev. În imagine, o femeie rănită în locuința sa dintr-un cartier rezidențial din Kiev, 18 martie 2022. REUTERS/Vladyslav Musiienko

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Atacuri aeriene în Kiev, Liov și Kramatorsk. Papa denunță „abuzul pervers de putere” al Kremlinului

Invazia Rusiei din Ucraina a ajuns la a 23-a zi. Înaintarea terestră a soldaților ruși a încetinit, însă mai multe atacuri au lovit în civili. Liov, un oraș din vestul Ucrainei cruțat până acum de bombardamentele rusești, a fost atacat vineri dimineață.

Parchetul European și Parchetul General al Ucrainei au semnat un acord pentru sancționarea criminalilor de război. Procurorul-șef european Laura Codruța Kӧvesi și procurorul european Juraj Novocký au fost vineri la Kiev și s-au întâlnit cu procurorul general ucrainean, Irina Venediktova.

Președintele american Joe Biden i-a arătat omologului său chinez, Xi Jinping, în discuția telefonică pe care au avut-o vineri, care ar fi „implicațiile și consecințele” în cazul în care China ar decide să ofere „sprijin material Rusiei” în războiul pe care îl duce în Ucraina.

După ce în urmă cu câteva zile l-a certat pe Patriarhul Kiril al Moscovei pentru că susține un „concept învechit” de război, Papa Francisc a denunțat vineri „abuzul pervers de putere” din războiul dus de Rusia în Ucraina și a cerut ajutor pentru ucraineni, despre care a spus că au fost atacați în „identitatea, istoria și tradiția” lor și că-și apără „pământul”.

Rusia a sărbătorit invadarea Crimeei, anexată ilegal de la Ucraina în urmă cu opt ani, printr-un concert grotesc, organizat pe stadionul Liujniki, din Moscova, unde au fost prezenți 200.000 de oameni. Vladimir Putin a participat la eveniment și a ținut un discurs menit să justifice invadarea Ucrainei, cu parafraze din biblie. El a purtat o haină de firmă, evaluată de experți la 13.000 de euro, și a făcut o parafrază după Evanghelia lui Ioan.

Atacurile trupelor rusești par că se îndreaptă către vestul Ucrainei. Orașul Liov, situat la aproximativ 70 de kilometri de teritoriul NATO, a fost atacat vineri dimineață cu rachete de croazieră trase din Marea Neagră. Rachetele au distrus o uzină de reparații a aeronavelor din apropiere de aeroportul orașului, fără să fie anunțate victime până la această oră.

130 de persoane au fost scoase de sub dărâmăturile Teatrului Dramatic din Mariupol, dar soarta altor câteva sute de persoane este în continuare necunoscută. Autoritățile și salvatorii estimează că în jur de 1.000 de persoane se adăposteau acolo în timpul bombardamentelor. Clădirea este acum aproape complet distrusă.

În acest timp, Ministerul rus al Apărării susține că separatiștii pro-Moscova „strâng lațul” în jurul orașului Mariupol, așezare strategică pe care o încercuiesc de săptămâni întregi, dar pe care nu au reușit încă să o captureze.

În timp ce oficiali americani și britanici spun că ofensiva terestră încetinește din cauza pierderilor de echipamente și a problemelor logistice, Rusia lansează tot mai multe atacuri aeriene soldate cu victime civile.

În Kiev, o zonă rezidențială a fost bombardată, iar mai multe explozii au fost auzite în Odesa, oraș situat la Marea Neagră. Atacuri cu victime civile au mai fost raportate în Kramatorsk și Harkov.

Fluxul de refugiați care se îndreaptă spre țările occidentale înregistrează o scădere ușoară, în comparație cu zilele anterioare, însă cifrele sunt în continuare mari. Peste 52.000 de ucraineni au intrat în ultimele 24 de ore în Polonia, numărul acestora ajungând la peste 2 milioane, de la începutul invaziei rusești.

10:43 18.3.2022

Nicolae Ciucă: Rusia a comis în Ucraina „adevărate crime împotriva umanității”

Premierul român, Nicolae Ciucă, acuzat vineri Rusia că a comis „adevărate crime împotriva umanității, crime de război” în Ucraina.

El a mai spus că Rusia trebuie să plătească pentru „agresiunea inacceptabilă” dusă împotriva țării vecine, un război „absolut neprovocat, nejustificat și ilegal”.

Prim-ministrul a mai spus că România a acordat sprijin tuturor refugiaților ucraineni care au intrat în țară.

„A fost un moment în care aș putea spune, fără teama de a greși, că România a strălucit. Pornind de la acest moment, cred că este nevoie să demonstrăm în continuare că putem să strălucim”, a spus Ciucă.

El a adăugat că ajutorul umanitar acordat refugiaților a fost de 3,4 milioane de euro.

11:46 18.3.2022

Kremlinul, după ce Biden l-a numit pe Putin „criminal de război”: O insultă personală

Kremlinul a reacționat vineri după ce președintele președintelui american, Joe Biden, a spus despre Vladimir Putin că este „criminal de război”.

Potrivit Moscovei, caracterizările zilnice ale lui Vladimir Putin de către Joe Biden echivalează cu „insulte personale”.

De asemenea, Kremlinul a anunțat că președintele Rusiei a discutat la telefon cu cancelarul german Olaf Scholz.

În cadrul conversației, Vladimir Putin ar fi susținut că Ucraina încearcă să blocheze negocierile de pace cu Rusia, dar că Moscova este în continuare dornică să continue negocierile.

„S-a remarcat faptul că regimul de la Kiev încearcă în toate modurile posibile să întârzie procesul de negociere, prezentând propuneri din ce în ce mai nerealiste. Cu toate acestea, partea rusă este pregătită să continue căutarea unei soluții în conformitate cu abordările sale de principiu bine cunoscute”, se arată într-un comunicat citat de Reuters.

La rândul său, Berlinul a anunțat că Olaf Scholz a făcut apel la încetarea focului în Ucraina în timpul unei convorbiri telefonice de aproape o oră cu președintele rus.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a precizat că Olaf Scholz a atras atenția cu privire la situația umanitară, care trebuie să fie îmbunătățită și că trebuie făcute progrese în găsirea unei soluții diplomatice cât mai curând posibil.

Vladimir Putin ar urma să aibă vineri o nouă convorbire telefonică cu Emmanuel Macron, președintele Franței.

În plus, Kremlinul a calificat ca pe o „nebunie” decizia Marii Britanii de a revoca licența de emisie a postului de televiziune RT, susținut de statul rus.

11:57 18.3.2022

Polonia va propune o misiune de menținere a păcii în Ucraina

Polonia va înainta în mod oficial o propunere pentru o misiune de menținere a păcii în Ucraina la următorul summit NATO, a declarat vineri premierul Mateusz Morawiecki.

Liderul partidului de guvernământ din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a anunțat ideea unei misiuni de menținere a păcii în timpul unei călătorii în capitala ucraineană Kiev, care a avut loc marți, alături de premierii din Slovenia și Cehia.

12:13 18.3.2022

Noi bombardamente în Kramatorsk și Harkov: 3 morți și 17 răniți

Clădire școlară distrusă în urma unui atac aerian, în orașul Merefa, regiunea Harkov, pe 17 martie 2022.
Clădire școlară distrusă în urma unui atac aerian, în orașul Merefa, regiunea Harkov, pe 17 martie 2022.

Două persoane au fost ucise într-un bombardament asupra orașului Kramatorsk din estul Ucrainei, potrivit guvernatorului regional Pavlo Kirilenko.

Oficialul a mai spus că alte șase persoane au fost rănite în atacul asupra unui bloc rezidențial și a unei clădiri administrative.

La Harkov, o persoană a fost ucisă și 11 au fost rănite după ce un bombardament a lovit o instituție de învățământ superior și clădiri rezidențiale, potrivit serviciilor de urgență citate de BBC.

Atacul a avariat grav „clădirea educațională” de șase etaje, împreună cu două blocuri de apartamente învecinate.

Pompierii au reușit să stingă un incendiu și lucrează printre dărâmături pentru a elibera o persoană care este încă prinsă înăuntru.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG