Linkuri accesibilitate

Bombardamentele rușilor asupra clădirilor unde locuiesc civili au continuat și vineri la Kiev. În imagine, o femeie rănită în locuința sa dintr-un cartier rezidențial din Kiev, 18 martie 2022. REUTERS/Vladyslav Musiienko
Bombardamentele rușilor asupra clădirilor unde locuiesc civili au continuat și vineri la Kiev. În imagine, o femeie rănită în locuința sa dintr-un cartier rezidențial din Kiev, 18 martie 2022. REUTERS/Vladyslav Musiienko

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Atacuri aeriene în Kiev, Liov și Kramatorsk. Papa denunță „abuzul pervers de putere” al Kremlinului

Invazia Rusiei din Ucraina a ajuns la a 23-a zi. Înaintarea terestră a soldaților ruși a încetinit, însă mai multe atacuri au lovit în civili. Liov, un oraș din vestul Ucrainei cruțat până acum de bombardamentele rusești, a fost atacat vineri dimineață.

Parchetul European și Parchetul General al Ucrainei au semnat un acord pentru sancționarea criminalilor de război. Procurorul-șef european Laura Codruța Kӧvesi și procurorul european Juraj Novocký au fost vineri la Kiev și s-au întâlnit cu procurorul general ucrainean, Irina Venediktova.

Președintele american Joe Biden i-a arătat omologului său chinez, Xi Jinping, în discuția telefonică pe care au avut-o vineri, care ar fi „implicațiile și consecințele” în cazul în care China ar decide să ofere „sprijin material Rusiei” în războiul pe care îl duce în Ucraina.

După ce în urmă cu câteva zile l-a certat pe Patriarhul Kiril al Moscovei pentru că susține un „concept învechit” de război, Papa Francisc a denunțat vineri „abuzul pervers de putere” din războiul dus de Rusia în Ucraina și a cerut ajutor pentru ucraineni, despre care a spus că au fost atacați în „identitatea, istoria și tradiția” lor și că-și apără „pământul”.

Rusia a sărbătorit invadarea Crimeei, anexată ilegal de la Ucraina în urmă cu opt ani, printr-un concert grotesc, organizat pe stadionul Liujniki, din Moscova, unde au fost prezenți 200.000 de oameni. Vladimir Putin a participat la eveniment și a ținut un discurs menit să justifice invadarea Ucrainei, cu parafraze din biblie. El a purtat o haină de firmă, evaluată de experți la 13.000 de euro, și a făcut o parafrază după Evanghelia lui Ioan.

Atacurile trupelor rusești par că se îndreaptă către vestul Ucrainei. Orașul Liov, situat la aproximativ 70 de kilometri de teritoriul NATO, a fost atacat vineri dimineață cu rachete de croazieră trase din Marea Neagră. Rachetele au distrus o uzină de reparații a aeronavelor din apropiere de aeroportul orașului, fără să fie anunțate victime până la această oră.

130 de persoane au fost scoase de sub dărâmăturile Teatrului Dramatic din Mariupol, dar soarta altor câteva sute de persoane este în continuare necunoscută. Autoritățile și salvatorii estimează că în jur de 1.000 de persoane se adăposteau acolo în timpul bombardamentelor. Clădirea este acum aproape complet distrusă.

În acest timp, Ministerul rus al Apărării susține că separatiștii pro-Moscova „strâng lațul” în jurul orașului Mariupol, așezare strategică pe care o încercuiesc de săptămâni întregi, dar pe care nu au reușit încă să o captureze.

În timp ce oficiali americani și britanici spun că ofensiva terestră încetinește din cauza pierderilor de echipamente și a problemelor logistice, Rusia lansează tot mai multe atacuri aeriene soldate cu victime civile.

În Kiev, o zonă rezidențială a fost bombardată, iar mai multe explozii au fost auzite în Odesa, oraș situat la Marea Neagră. Atacuri cu victime civile au mai fost raportate în Kramatorsk și Harkov.

Fluxul de refugiați care se îndreaptă spre țările occidentale înregistrează o scădere ușoară, în comparație cu zilele anterioare, însă cifrele sunt în continuare mari. Peste 52.000 de ucraineni au intrat în ultimele 24 de ore în Polonia, numărul acestora ajungând la peste 2 milioane, de la începutul invaziei rusești.

12:45 18.3.2022

Cancelarul Germaniei este criticat de un consilier prezidențial de la Kiev

Un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean a contestat apărarea poporului rus de către cancelarul german Olaf Scholz.

„Nu poporul rus a luat decizia fatală de a invada Ucraina. Acest război este războiul lui Putin”, a declarat Scholz, joi seară, în cadrul unui eveniment politic.

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak spune că, deși această distincție este răspândită în Europa, ea este greșită. Acesta spune că majoritatea populației ruse susține războiul.

Criticile acestuia la adresa lui Olaf Scholz au venit la o zi după ce Volodimir Zelenski s-a adresat personal cancelarului german, cerând Berlinului să ofere mai mult sprijin Ucrainei.

„Dați Germaniei rolul de lider pe care Germania l-a câștigat”, a îndemnat președintele ucrainean, într-o alocuțiune video în parlamentul Bundestagului.

Agenția germană de presă DPA relatează că, imediat după alocțiunea lui Zelenski, Bundestagul a revenit la ordinea obișnuită a lucrărilor, vicepreședintele legislativului trecând „în mod ciudat” la felicitări de ziua de naștere a doi deputați.

13:22 18.3.2022

Două milioane de refugiați ucraineni în Polonia

Aproape 3,3 milioane de oameni au fugit din Ucraina de la începutul războiului, potrivit datelor UNHCR, agenția ONU pentru refugiați.

Două milioane dintre aceștia au fugit din calea războiului prin Polonia, în timp ce peste 500.000 prin România. Peste 355.000 de s-au refugiat în Republica Moldova.

Poliția de Frontieră din Polonia a precizat vineri că numărul persoanelor care intră în fiecare zi în țară continuă este în scădere, relatează RFE/RL. Peste 52.000 de persoane au intrat în ultimele 24 de ore în Polonia, un număr relativ scăzut față de zilele anterioare.

Refugiați din Ucraina așteaptă să urce într-un autobuz spre Varșovia, după ce au trecut granița în Polonia, la punctul de control de frontieră din Kroscienko, 17 martie 2022.
Refugiați din Ucraina așteaptă să urce într-un autobuz spre Varșovia, după ce au trecut granița în Polonia, la punctul de control de frontieră din Kroscienko, 17 martie 2022.

13:30 18.3.2022

Oficial ucrainean: 130 de persoane au fost salvate până acum din teatrul atacat din Mariupol

Rămășițele Teatrului Dramatic din Mariupol, pe 18 martie 2022.
Rămășițele Teatrului Dramatic din Mariupol, pe 18 martie 2022.

130 au fost salvate până în prezent de sub dărâmăturile Teatrului Dramatic din Mariupol, lovit miercuri de un atac aerian al Rusiei, a anunțat comisarul pentru drepturile omului din Ucraina, citat de BBC.

Liudmila Denisova a mai declarat că operațiunile de salvare sunt în curs de desfășurare la fața locului și că în subsol se află încă 1.300 de persoane.

Majoritatea femei, copii și bătrâni, aceste persoane se adăposteau în subteran când teatrul a fost bombardat de trupele rusești.

14:34 18.3.2022

60 de civili, printre care 4 copii, au fost uciși la Kiev de la începutul războiului

Polițiști stau de pază la locul unde un bombardament rusesc a avariat clădiri rezidențiale din Kiev, Ucraina, vineri, 18 martie 2022.
Polițiști stau de pază la locul unde un bombardament rusesc a avariat clădiri rezidențiale din Kiev, Ucraina, vineri, 18 martie 2022.

În ultimele ore, în capitala Ucrainei, o persoană a fost ucisă și 19 au fost rănite după ce bucăți ale unei rachete rusești doborâte au aterizat într-un cartier rezidențial din nordul orașului, transmite BBC citând autorităților locale.

De altfel, Consiliul municipal din Kiev a anunțat vineri că 60 de civili, inclusiv patru copii, au murit în oraș de când Rusia și-a început atacurile, în urmă cu mai bine de trei săptămâni, transmite CNN.

De asemenea, peste 160 de militari și combatanți ucraineni au murit în oraș.

Consiliul a precizat că 889 de persoane au fost rănite, dintre care 241 sunt civili, inclusiv 18 copii.

În plus, 36 de clădiri rezidențiale, șase școli și patru grădinițe se numără printre clădirile avariate în urma loviturilor rusești.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG