Linkuri accesibilitate

Exhumări la Bucea pentru identificarea și adunarea de probe pentru dovedirea crimelor de război făcute de armata rusă
Exhumări la Bucea pentru identificarea și adunarea de probe pentru dovedirea crimelor de război făcute de armata rusă

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Peste 20.000 de civili uciși la Mariupol. Regiunea Donețk, bombardată fără întrerupere

Rusia începe să-și întărească și reaprovizioneze pozițiile din estul Ucrainei, pentru o nouă ofensivă majoră. În cele 48 de zile de la izbucnirea războiului, peste patru milioane de copii ucraineni au fost strămutați.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și-a exprimat îngrijorarea că forțele ruse pregătesc „o nouă etapă a terorii” care ar putea implica utilizarea armelor chimice în Ucraina. Andrei Bilețki, liderul regimentului de voluntari Azov, a spus că trei persoane din orașul-port au fost otrăvite „cu substanțe chimice”.

Civilii au fugit din estul Ucrainei înaintea unui atac prognozat să aibă loc pe scară largă, iar forțele ruse s-au apropiat de ruinele orașului Mariupol, din sud.

Primarul Mariupolului, Vadim Boicenko, a declarat că cea mai recentă estimare arată că aproximativ 21.000 de locuitori au orașului-port au fost uciși de la începutul invaziei ruse.

Primarul orașului ucrainean Bucea, o suburbie a Kievului, a declarat că autoritățile au găsit până acum 403 cadavre de persoane despre care se crede că au fost ucise de forțele ruse. Numărul lor este în creștere, a spus Anatoli Fedoruk, care i-a avertizat pe locuitori că este prea devreme să se întoarcă în oraș.

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Ucraina s-a abătut de la acordurile încheiate la o conferință de pace de la Istanbul și că discuțiile sunt într-o „fundătură”. Întrebat despre comentariile lui Putin, un membru al delegației ucrainene, Mihailo Podoliak, a spus că negocierile cu rușii sunt foarte grele, dar ele continuă.

Putin a susținut, de asemenea, că operațiunea militară a Rusiei decurge conform planului și că scopul Rusiei în Ucraina a fost să își atingă toate obiectivele și să minimizeze pierderile. Sfârșitul operațiunii militare depinde de intensitatea luptei, a spus liderul rus în urma unei întâlniri cu omologul său din Belarus, Alexsandr Lukașenko.

Un activist proeminent al opoziției ruse și critic deschis al invaziei Ucrainei, Vladimir Kara-Murza, a fost condamnat la Moscova la 15 zile de închisoare sub acuzația de nerespectare a ordinelor poliției atunci când și-a părăsit casa. Avocatul său, Vadim Prokhorov, a declarat că poliția l-a acuzat pe Kara-Murza că „și-a schimbat ritmul de mers și că a încercat să evadeze” atunci când l-au abordat în fața casei sale luni seară.

Banca Mondială plănuiește sprijin financiar pentru Ucraina de 1,5 miliarde de dolari. BM a spus că fondurile vor fi folosite pentru a sprijini continuarea serviciilor guvernamentale cheie, inclusiv salariile angajaților din spitale, pensiile pentru persoanele în vârstă și programele sociale pentru persoanele vulnerabile.

Un britanic care luptă în Ucraina a spus că unitatea sa nu are de ales decât să se predea forțelor ruse din Mariupol, au declarat familia și prietenii săi pentru BBC. Aiden Aslin, din Newark, Nottinghamshire, este un pușcaș marin din armata ucraineană și a apărat orașul-port din sud, care a fost bombardat puternic de forțele ruse.

Vladimir Putin a justificat invazia Rusiei în Ucraina, afirmând că a luat „decizia corectă”, fiind clar că „nu am avut de ales”, iar obiectivele războiului sunt „clare și nobile”.

Ucraina verifică informațiile potrivit cărora Rusia ar fi folosit arme chimice în Mariupol.

Consiliul local al orașului a anunțat că nu a fost încă posibil să examineze zona în care se presupune că a fost folosită substanța necunoscută din cauza atacurilor.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut niciun comentariu cu privire la aceste acuzații, iar forțele separatiste pro-ruse ale autoproclamatei republici Donețk au emis o dezmințire că ar fi folosit agenți chimici.

SUA și Marea Britanie spun că analizează rapoartele potrivit cărora ar fi fost folosite arme chimice de către forțele rusești.

Ministerul rus al Apărării afirmă că a distrus depozitele de muniții ucrainene din regiunile Khmelnitski și Kiev.

Vicepremierul ucrainean, Irina Vereshchuk, a declarat că au fost convenite nouă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor. Printre acestea se numără și orașul asediat Mariupol - deși civilii vor trebui să folosească mașini private.

Mai mult de 10.000 de civili au murit în Mariupol, a declarat primarul orașului. Însă Vadim Boichenko a declarat că numărul morților ar putea depăși 20.000.

Peste 6.000 de presupuse crime de război comise de trupele rusești în Ucraina sunt în curs de investigare, a declarat biroul procurorului ucrainean.

Aproximativ 4,8 milioane de copii ucraineni, dintre cei 7,5 milioane, au fost strămutați de la începutul războiului, potrivit ONU.

Iar perioada următoare este „crucială” pentru Ucraina, spun oficialii occidentali, care adaugă că Rusia va încerca să dubleze și chiar să tripleze forțele sale din Donbas.

Președintele SUA, Joe Biden, a vorbit cu premierul indian și i-a spus că nu este în interesul Indiei să cumpere mai mult petrol rusesc.

Uniunea Europeană a avertizat că războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei pune lumea în pragul unei crize alimentare, pe măsură ce economia ucraineană, bazată în mare parte pe agricultură, se prăbușește.

Cancelarul austriac a purtat discuții „directe, deschise și dure” cu președintele rus Vladimir Putin, la Moscova.

Karl Nehammer, primul lider european care vizitează Rusia și discută personal cu președintele rus, de la începutul invaziei, a spus că cel mai important mesaj al său către liderul rus a fost că războiul trebuie să se încheie pentru că „într-un război sunt doar învinși de ambele părți”.​

00:37 13.4.2022

Joe Biden folosește pentru prima oară termenul „genocid” asociat lui Putin

„Bugetul familiei tale, capacitatea ta de a-ți umple rezervorul, nimic nu ar trebui să depindă de faptul că un dictator declară război și comite genocid la o jumătate de lume distanță”, a spus președintele SUA, Joe Biden, în Iowa, unde a anunțat o nouă regulă pentru vânzarea etanolului.

„Pentru a ajuta la rezolvarea acestei creșteri a prețurilor lui Putin, am autorizat eliberarea a un milion de barili pe zi din rezerva strategică de petrol”, a spus Biden, citat de The Guardian.

Biden nu l-a menționat pe Putin pe nume iar până acum a refuzat să numească ceea ce face Putin în Ucraina ca „genocid”.

23:24 12.4.2022

Biden și Johnson au discutat despre ajutorul care poate fi acordat în continuare Ucrainei

Premierul Regatului Unit, Boris Johnson, a discutat astăzi cu președintele SUA, Joe Biden, despre sporirea sprijinului militar și economic acordat Ucrainei, precum și despre necesitatea de a pune capăt dependenței occidentale de petrol și gaze rusești.

„Liderii au discutat despre necesitatea de a accelera asistența Ucrainei, inclusiv întărirea sprijinului militar și economic, în timp ce forțele ucrainene se pregătesc pentru un alt atac rusesc în estul țării. Cei doi au fost, de asemenea, de acord să continue eforturile comune pentru a crește presiunea economică asupra lui Putin și pentru a pune capăt dependenței occidentale de petrol și gaze rusești”, transmite Downing Street.

22:19 12.4.2022

Cel mai apropiat aliat al lui Putin în Ucraina, prins

Contul oficial de Twitter al Serviciului de Securitate al Ucrainei, a postat o fotografie cu Viktor Medvedciuk, cel mai apropiat aliat al lui Putin în Ucraina, care reușise să evadeze din arest la domiciliu și care a fost prins. Pentru a se camufla, el purta o uniformă a armatei ucrainene.

Viktor Medvedciuk, om de afaceri și parlamentar pro-Moscova, susținea până de curând că Putin este nașul fiicei sale.​ El a fost plasat în arest la domiciliu într-un caz de trădare înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Și președintele Volodimir Zelenski a făcut o postare cu Medvedciuk în cătușe.

Oligarhul Viktor Medvedciuk este liderul Platformei de opoziție Pentru Viață, cel mai mare partid de opoziție din Ucraina.

În martie, partidul a fost unul dintre cele pe care Zelenski le-a suspendat din cauza legăturilor sale cu Rusia. Autoritățile ucrainene l-au pus în arest la domiciliu, dar el a scăpat la trei zile după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

20:19 12.4.2022

Rusia bombardează non-stop regiunea Doneţk

Rusia bombardează non-stop regiunea Doneţk, a declarat guvernatorul Doneţkului, Pavlo Kirilenko.

Kirilenko a spus la televiziunea națională că Moscova este acum în faza finală de regrupare a forțelor în zonă, relatează Reuters.

El a adăugat că forțele ruse nu le permit locuitorilor orașului-port asediat Mariupol să plece nici măcar cu propriile mașini.

Între timp, viceprim-ministrul Ucrainei a declarat că 2.671 de civili au fost evacuați astăzi din zonele din prima linie, inclusiv 208 de persoane din Mariupol, 328 de persoane din Luhansk și 2.135 din diferite orașe și orașe din regiunea Zaporojie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG