Linkuri accesibilitate

Bombardamentele rușilor asupra clădirilor unde locuiesc civili au continuat și vineri la Kiev. În imagine, o femeie rănită în locuința sa dintr-un cartier rezidențial din Kiev, 18 martie 2022. REUTERS/Vladyslav Musiienko
Bombardamentele rușilor asupra clădirilor unde locuiesc civili au continuat și vineri la Kiev. În imagine, o femeie rănită în locuința sa dintr-un cartier rezidențial din Kiev, 18 martie 2022. REUTERS/Vladyslav Musiienko

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Atacuri aeriene în Kiev, Liov și Kramatorsk. Papa denunță „abuzul pervers de putere” al Kremlinului

Invazia Rusiei din Ucraina a ajuns la a 23-a zi. Înaintarea terestră a soldaților ruși a încetinit, însă mai multe atacuri au lovit în civili. Liov, un oraș din vestul Ucrainei cruțat până acum de bombardamentele rusești, a fost atacat vineri dimineață.

Parchetul European și Parchetul General al Ucrainei au semnat un acord pentru sancționarea criminalilor de război. Procurorul-șef european Laura Codruța Kӧvesi și procurorul european Juraj Novocký au fost vineri la Kiev și s-au întâlnit cu procurorul general ucrainean, Irina Venediktova.

Președintele american Joe Biden i-a arătat omologului său chinez, Xi Jinping, în discuția telefonică pe care au avut-o vineri, care ar fi „implicațiile și consecințele” în cazul în care China ar decide să ofere „sprijin material Rusiei” în războiul pe care îl duce în Ucraina.

După ce în urmă cu câteva zile l-a certat pe Patriarhul Kiril al Moscovei pentru că susține un „concept învechit” de război, Papa Francisc a denunțat vineri „abuzul pervers de putere” din războiul dus de Rusia în Ucraina și a cerut ajutor pentru ucraineni, despre care a spus că au fost atacați în „identitatea, istoria și tradiția” lor și că-și apără „pământul”.

Rusia a sărbătorit invadarea Crimeei, anexată ilegal de la Ucraina în urmă cu opt ani, printr-un concert grotesc, organizat pe stadionul Liujniki, din Moscova, unde au fost prezenți 200.000 de oameni. Vladimir Putin a participat la eveniment și a ținut un discurs menit să justifice invadarea Ucrainei, cu parafraze din biblie. El a purtat o haină de firmă, evaluată de experți la 13.000 de euro, și a făcut o parafrază după Evanghelia lui Ioan.

Atacurile trupelor rusești par că se îndreaptă către vestul Ucrainei. Orașul Liov, situat la aproximativ 70 de kilometri de teritoriul NATO, a fost atacat vineri dimineață cu rachete de croazieră trase din Marea Neagră. Rachetele au distrus o uzină de reparații a aeronavelor din apropiere de aeroportul orașului, fără să fie anunțate victime până la această oră.

130 de persoane au fost scoase de sub dărâmăturile Teatrului Dramatic din Mariupol, dar soarta altor câteva sute de persoane este în continuare necunoscută. Autoritățile și salvatorii estimează că în jur de 1.000 de persoane se adăposteau acolo în timpul bombardamentelor. Clădirea este acum aproape complet distrusă.

În acest timp, Ministerul rus al Apărării susține că separatiștii pro-Moscova „strâng lațul” în jurul orașului Mariupol, așezare strategică pe care o încercuiesc de săptămâni întregi, dar pe care nu au reușit încă să o captureze.

În timp ce oficiali americani și britanici spun că ofensiva terestră încetinește din cauza pierderilor de echipamente și a problemelor logistice, Rusia lansează tot mai multe atacuri aeriene soldate cu victime civile.

În Kiev, o zonă rezidențială a fost bombardată, iar mai multe explozii au fost auzite în Odesa, oraș situat la Marea Neagră. Atacuri cu victime civile au mai fost raportate în Kramatorsk și Harkov.

Fluxul de refugiați care se îndreaptă spre țările occidentale înregistrează o scădere ușoară, în comparație cu zilele anterioare, însă cifrele sunt în continuare mari. Peste 52.000 de ucraineni au intrat în ultimele 24 de ore în Polonia, numărul acestora ajungând la peste 2 milioane, de la începutul invaziei rusești.

23:29 18.3.2022

ONU a livrat primul convoi umanitar către Sumî

Organizația Națiunilor Unite a anunțat vineri că, alături de partenerii săi din Ucraina, a finalizat primul convoi de ajutor umanitar către orașul Sumî, care este situat în nord-estul țării.

„Cele 130 de tone de ajutor esențial includ echipamente medicale, apă îmbuteliată, mâncăruri gata de consumat și conserve care vor ajuta direct aproximativ 35.000 de oameni. Pe lângă aceste articole, convoiul a adus și echipamente pentru repararea sistemelor de apă pentru a ajuta 50.000 de oameni”, a declarat vineri coordonatorul ONU de criză pentru Ucraina, Amin Awad.

Ajutoarele au fost furnizate de Programul Alimentar Mondial, Agenția ONU pentru Refugiați, Organizația Mondială a Sănătății și Fondul ONU pentru Copii, precum și organizația neguvernamentală People in Need, potrivit declarației.

„Contăm pe cooperarea continuă a tuturor părților, deoarece Națiunile Unite și partenerii noștri umanitari își intensifică operațiunea de ajutor pentru a răspunde la criza umanitară gravă cauzată de acest război. Suntem aici pentru a-i ajuta cei mai vulnerabili civili prinși în lupte, oriunde. sunt în Ucraina. Avem nevoie de acces umanitar nestingherit și susținut pentru a face acest lucru", a adăugat Awad.

23:20 18.3.2022

Linia electrică prăbușită de la centrala nucleară Zaporojie a fost restaurată

Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, a fost capturată de forțele ruse (foto) în urmă cu două săptămâni. Trei dintre cele cinci linii electrice ale centralei au fost avariate sau deconectate cândva în timpul preluării Rusiei.

Agenția de presă Interfax Ucraina spune acum că specialiștii ucraineni au reparat una dintre liniile avariate.

21:52 18.3.2022

Biden a avertizat China asupra consecințelor sprijinirii Rusiei în atacul asupra Ucrainei

Președintele american Joe Biden a declarat pentru CNN că discuția sa cu președintele chinez Xi Jinping vineri „a decurs bine”.

Potrivit Casei Albe, Biden „a descris implicațiile și consecințele dacă China oferă sprijin material Rusiei” într-o discuție telefonică de aproape două ore cu liderul Chinei.

„Președintele și-a subliniat sprijinul pentru o soluție diplomatică a crizei”, a transmis Casa Albă.

Cei doi lideri „au convenit și asupra importanței menținerii unor linii deschise de comunicare”, arată sursa citată.

Cea mai mare parte a discuțiilor lor s-a concentrat pe războiul din Ucraina și pe implicațiile pe care criza le-ar avea atât asupra relațiilor SUA-China, cât și asupra „ordinii internaționale”, a spus oficialul.

Biden a oferit o evaluare a acțiunilor președintelui rus Vladimir Putin în conflictul său cu Ucraina, a spus oficialul, și „a clarificat” implicațiile și consecințele sprijinirii Rusiei în războiul pe care-l duce în Ucraina.

Potrivit presei de stat chineze CCTV, Xi i-a spus lui Biden că „conflictul și confruntarea nu sunt în interesul nimănui”, iar „China și SUA au responsabilitatea de a lucra pentru pace”.


21:24 18.3.2022

Șefa EPPO, Laura Codruța Kovesi, a fost în Ucraina. Acord pentru confiscarea averilor criminalilor de război

Parchetul European și Parchetul General al Ucrainei au semnat, vineri, la Kiev, un acord pentru sancționarea criminalilor de război.

Procurorul-șef european Laura Codruța Kӧvesi și procurorul european Juraj Novocký s-au întâlnit vineri dimineață, la Kiev, cu procurorul general ucrainean Irina Venediktova.

Procurorul general ucrainean, Irina Venediktova, și șefa EPPO, Laura Codruța Kovesi
Procurorul general ucrainean, Irina Venediktova, și șefa EPPO, Laura Codruța Kovesi

În timpul vizitei lor în Ucraina, Parchetul European (EPPO) și Parchetul General al Ucrainei au semnat un acord de lucru.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG