Linkuri accesibilitate

Civilii din Kiev își scot bunurile dintr-o clădire distrusă după ce aceasta a fost bombardată de artileria rusă, luni, 14 martie 2022. (AP Photo/Felipe Dana)
Civilii din Kiev își scot bunurile dintr-o clădire distrusă după ce aceasta a fost bombardată de artileria rusă, luni, 14 martie 2022. (AP Photo/Felipe Dana)

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Zelenski va vorbi Congresului SUA. O jurnalistă de la televiziunea Kremlinului protestează în direct

Aproximativ 100.000 de persoane au fugit din Ucraina în ultimele 24 de ore, numărul refugiaților ajungând la 2,7 milioane de oameni, potrivit datelor ONU.

O jurnalistă de la Channel One, televiziunea cu cea mai mare acoperire națională, controlată de guvernul Rusiei, a protestat în direct împotriva războiului din Ucraina. Marina Ovsiannikova a întrerupt o emisiune live, afișând o pancartă pe care scria „Fără război, opriți războiul”. Înainte a făcut o înregistrare în care și-a detaliat mesajul pe Telegram. Mamă a doi copii, tânăra, editor la emisiunea Vremya, a fost ridicată de poliție și dusă la interogatoriu.

NBC dă ca posibilă o vizită a președintelui american, Joe Biden, în Europa, la doar câteva zile de la vizita în Polonia și România a vicepreședintelui SUA, Kamala Harris.

Încă un jurnalist american a fost rănit în Ucraina, de astă dată de la Fox News: Benjamin Hall. În urmă cu o zi, un alt jurnalist și regizor de filme, Brent Renaud, 51 de ani, care a lucrat pentru New York Times, a fost împușcat și ucis la Irpin. Alți doi jurnaliști au fost răniți și transportați la spital.

Adresându-se Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, premierul ucrainean Denîs Șmîhal a spus că Europa „a ales drumul pacificării cu agresorul” de ani de zile, în loc să „apere valorile democrației, statul de drept și drepturile omului”.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se va adresa Congresului american, miercuri, prin apel video.

Nouă persoane au fost rănite în atacul aerian asupra regiunii Rivne.

În atacul asupra Harkov au murit două persoane și una a fost rănită.

Peste 160 de mașini private au reușit să părăsească Mariupol spre Zaporojie, după mai multe tentative eșuate de evacuare a civililor din orașul aflat de două săptămâni sub asediul forțelor armate ruse.

Ministrul german al Energiei spune că boicotarea livrărilor de petrol și gaze rusești ar genera sărăcie în masă în Germania.

Continuă exodul refugiaților care fug din calea războiului. Ultimele date de la ONU arată că aproape 2,7 milioane de oameni au fugit de războiul din Ucraina, dintre care peste 100.000 în ultimele 24 de ore.

Majoritatea refugiaților au trecut granița în Polonia, la Varșovia și Cracovia, cele mai mari două orașe ale Poloniei, unde locurile de cazare și adăposturile sunt pline.

23:15 14.3.2022

Peste 4.000 de civili evacuați din calea conflictului luni

Peste 4.000 de civili ucraineni au fost evacuați cu succes din orașele aflate pe linia de front în Ucraina, transmite BBC.

Vicepremierul Ucrainei, Irina Veresciuc, a transmis că șapte coridoare umanitare au ajutat la evacuarea civililor.

Sâmbătă, Ucraina a acuzat Rusia că a ucis 7 civili în timp ce aceștia erau evacuați din calea războiului.

Un grup de civili, evacuați pe data de 7 martie din localitatea Irpin, aflată în vecinătatea Kievului.
Un grup de civili, evacuați pe data de 7 martie din localitatea Irpin, aflată în vecinătatea Kievului.

23:03 14.3.2022

Ministrul Transporturilor din Marea Britanie va găzdui o familie de refugiați ucraineni

Ministrul Transporturilor din Marea Britanie, Grant Shapps, a anunțat că intenționează să găzduiască o familie de refugiați ucraineni ca parte din noua schemă de ajutor anunțată mai devreme de Guvernul de la Londra, potrivit BBC.

Potrivit Ministrului Locuințelor și Comunităților din Regatul Unit, Michael Gove, Marea Brtanie le va oferi șansa locuitorilor din Regatul Unit să găzduiască familii de Ucraineni la ei în casă. Cei care se decid să primească familii de refugiați la ei în casă vor trebui să le ofere acestora o cameră pe gratis timp de cel puțin 6 luni. În schimb, Guvernul britanic îi va ajuta pe cei care iau parte la program cu un ajutor în valoare de 350 de lire pe lună. Mai multe detalii despre schema de ajutor pot fi găsite aici.

22:32 14.3.2022

Curtea Internațională de Justiție se va pronunța miercuri în dosarul introdus de Ucraina împotriva Rusiei

Rusia și-a justificat invazia printr-un așa-zis genocid pe care Ucraina l-ar fi făcut în Donbas. Kievul a depus dosarul la CIJ, instanța supremă a Națiunilor Unite, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, cerând tribunalului să dispună încetarea ofensivei, relatează Agence France-Presse.

Ucraina spune în plângerea sa că ​Rusia că a încercat în mod ilegal să-și justifice războiul în baza unei convenții internaționale, pretinzând în mod fals că Ucraina ar fi comis genocid în regiunile deținute de separatiștii proruși din Luhansk și Donețk (Donbas).

Rusia a refuzat să se prezinte la audierea de pe 7 martie în fața tribunalului ONU.

Instanța de la Haga/Țările de Jos a anunțat că își va anunța hotărârea miercuri, la ora 15:00 (GMT).

CIJ a fost înființată după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a se pronunța asupra disputelor dintre statele membre ONU, în principal pe baza tratatelor și convențiilor.

Deși hotărârile sale sunt obligatorii, nu are și mijloacele pentru a le pune în aplicare.

21:57 14.3.2022

O jurnalistă de la televiziunea Kremlinului a protestat în direct

O jurnalistă de la canalul de propagandă al Kremlinului, Pervîi Kanal (Canal 1), Marina Ovsiannikova, a întrerupt o emisiune live, afișând o pancartă pe care scria „Nu războiului! Opriți războiul!”, scrie BBC.

Editor la televiziunea de stat și nu o „necunoscută” care a intrat în studioul de televiziune, cum a încercat să o prezinte agenția rusă de știri TASS, fata a scandat „Fără război! Opriți războiul”, timp în care afișa și mesajul scris pe care se străduia să-l încadreze cât mai bine în spatele colegei sale care prezenta știrile în direct. Producătorii au schimbat imediat cadrul.

„Nu credeți propaganda! Vă mint chiar acum! Rușii împotriva războiului!”, se arată în continuarea mesajului.

Imaginile au devenit imediat virale pe social media, inclusiv pe platforma Telegram.

Înainte de a organiza acțiunea, Ovsiannikova a înregistrat un mesaj video în care spunea următoarele: „Din nefericire, în ultimii ani, am lucrat la Canal 1 și am fost implicată în propaganda Kremlinului, iar acum îmi este foarte rușine de asta”.​

„Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este o crimă, Rusia fiind țara agresoare, iar aceasta agresiune este pe conștiința unui singur om. Acest om este Vladimir Putin. Tatăl meu este ucrainean iar mama mea este rusoaică, iar ei niciodată nu au fost dușmani. Această bijuterie de pe gâtul meu este un simbol al faptului că Rusia trebuie să oprească imediat acest război fratricid. Popoarele noastre frățești încă se vor putea împăca. Din păcate, în ultimii ani am lucrat la Canal 1 și m-am ocupat de propaganda Kremlinului și mie, acum, îmi este foarte rușine pentru acest lucru. Mi-e rușine pentru că am permis să se spună minciuni pe ecranul televizorului. Mi-e rușine pentru că am permis ca rușii sa fie zombificati. Am tăcut în 2014, când toate acestea abia începeau. Nu am ieșit la mitinguri când Kremlinul l-a otrăvit pe Navalnîi și am urmărit acest regim antiuman fără a schița nimic și acum toată lumea ne-a întors spatele. Și încă 10 generații de acum încolo nu se vor putea spăla de rușinea acestui război fratricid”,​

Tânăra este editor în programul Vremya și este mamă a doi copii spune ​Radio Svoboda care a anunțat că, imediat după acțiune, femeia a fost arestată și dusă la poliție pentru interogatoriu.

Agenția de presă rusă Tass.com a transmis deja că televiziunea Rusia 1 face verificări cu privire la incidentul în care ”o necunoscută” a intrat în cadrul unei transmisii live.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG