Linkuri accesibilitate

R.Moldova: Președinta Curții Constituționale revocată de proruși. UE și SUA denunță atacul


Republica Moldova - Susținători ai PAS și PPDA protestează în fața Curții Constituționale pentru revocarea ilegală a judecătorului Domnica Manole, președinte al Curții - 23 aprilie 2021
Republica Moldova - Susținători ai PAS și PPDA protestează în fața Curții Constituționale pentru revocarea ilegală a judecătorului Domnica Manole, președinte al Curții - 23 aprilie 2021

Majoritatea prorusă din parlamentul Republicii Moldova a revocat-o vineri pe Domnica Manole, judecător al Curții Constituționale și președinte al instanței constituționale.

UPDATE - Ambasada României la Chișinău a reacționat vineri seară: „Toate aceste demersuri denotă o lipsă de respect față de prevederile constituționale și afectează direct independența Curții Constituționale. Reamintim tuturor actorilor politici de la Chișinău importanța consolidării statului de drept și necesitatea evitării în consecință a oricăror decizii de natură să afecteze principiile democratice”, se arată în comunicatul Ambasadei României.

Manole a jucat un rol cheie în decizia Curții care a dat săptămâna trecută undă verde președintelui Maia Sandu de a dizolva parlamentul.

Socialiștii fostului președinte Igor Dodon au spus că aceste planuri echivalează cu o tentativă de lovitură de stat, dar și ei se confruntă cu acuzații la fel de grave după votul de vineri din parlament.

Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru a examina „riscul de subminare a ordinii constituționale”.

Sandu a condamnat „atacul fără precedent” la ordinea constituțională și a spus că parlamentul nu are voie să scoată din funcție înainte de termen judecători ai instanței constituționale.

„Revocarea unui judecător al Curții Constituționale de către legislative este ilegală și nulă, iar încercarea de a numi un alt judecător atentează la ordinea constituțională din țară. Am solicitat de la conducătorii afacerilor de forță, ministerul afacerilor interne, inspectoratul general de poliție, inspectoratul național de patrulare, armata națională să nu se lase antrenați în acțiuni neconstituționale și să nu îndeplinească ordine ilegale, am solicitat procuraturii generale să investigheze acțiunile de astăzi sub aspectul uzurpării puterii în stat”, a spus Maia Sandu la încheierea ședinței consiliului.

Votul de neîncredere dat de majoritatea parlamentară prorusă față de trei judecători ai Curții Constituționale care au sprijinit decizia de dizolvare a parlamentului și revocarea președintei Curții, Domnica Manole, au fost condamnate de ambasadorul UE și de cel american.

Dereck Hogan a numit „neconstituțională” revocarea președintelui Curții și „nelegitimă” înlocuirea sa.

„Instituțiile cu adevărat independente sunt un bastion împotriva derapajului democratic și Moldova nu ar trebui să se întoarcă într-un climat de frică și intimidare”, mai spune comunicatul ambasadei SUA.

Peter Michalko a scris pe pagina sa de Facebook că: „acțiunile de astăzi din Parlament împotriva CC, inclusiv încercarea de a schimba componența CC, reprezintă un atac clar asupra Constituției și asupra independenței instanței”.

Socialiștii, pe de altă parte, spun că Domnica Manole nu trebuia să ajungă magistrată la curte, pentru că nu întrunește criteriile de integritate.

„Dna Domnica Manole nu a întrunit criteriile de integritate – de reputație ireproșabilă – din acest considerent dânsa nu a fost admisă la concursul organizat de guvernul R. Moldova în persoana prim-ministrului de atunci, dna Maia Sandu. Parlamentul adoptă prezenta hotărâre: anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrative individual ilegal favorabil și anume hotărârea parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea dnei Domnica Manole în calitate de judecător al Curții Constituționale”, a explicat șeful socialist al comisiei juridice din parlament, Vasile Bolea.

Oponenții deciziilor socialiste spun că magistrații curții - inamovibili și care pot fi demiși doar de instanța constituțională însăși - nu produc efecte juridice, iar socialiștii nu vor decât să o împiedice pe președintele Maia Sandu să convoace alegeri parlamentare anticipate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG