Linkuri accesibilitate

O școală pusă la pământ de rachetele rusești în apropiere de Nicolaev (Foto Reuters)
O școală pusă la pământ de rachetele rusești în apropiere de Nicolaev (Foto Reuters)

Războiul din Ucraina | Atac rusesc cu rachete în apropiere de Nicolaev, în sudul țării. SUA: Peste 75.000 de ruși, uciși sau răniți

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 155-a zi. Surse militare occidentale afirmă că armata ucraineană este pe cale să reia controlul asupra regiunii Herson, capturată de ruși încă de la începutul războiului.

23:49 28.7.2022

 Locuitorii din zonele ocupate de ruși în estul Donbasului cer să fie evacuați

Locuitorii din zonele ocupate de ruși din regiunea Donbas din estul Ucrainei au fost îndemnați să evacueze zona.

Viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Vereșciuk, a declarat că oamenii riscă să fie tăiați de la „energie, apă, alimente și materiale medicale, încălzire și comunicare” dacă rămân în zonă.

„Fii înțelept și pregătește-te pentru evacuări!” a spus ea într-o postare pe Telegram.

Liderul separatiștilor proruși din estul Ucrainei a cerut Moscovei să cucerească orașele cheie din întreaga țară.

„Astăzi a venit momentul eliberării orașelor rusești, fondate de ruși: Kiev , Cernigov, Poltava, Odesa, Dnipro, Harkov, Zaporojie, Luțk ”, a spus Denis Pușilin pe Telegram.

23:39 28.7.2022

Viktor Orban: Ucraina nu poate câștiga războiul

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a avertizat că Ucraina nu poate câștiga războiul împotriva Rusiei în baza strategiei actuale de sprijin a NATO.

Vorbind la Viena după discuții bilaterale cu cancelarul austriac, Karl Nehammer, el a spus: „Acest război, sub această formă, nu poate fi câștigat”, adăugând că strategia actuală a NATO de a furniza Ucrainei arme și antrenament „a arătat până acum că nu va conduce la reușită”.

Ungaria s-a opus sancțiunilor UE care interzic importurile de petrol rusesc în UE până la sfârșitul anului.

Orbán a spus că nu va exista pace fără schimbarea strategiei, adăugând că se teme că Uniunea Europeană ar putea fi „împinsă într-o situație de război”.

„Nu este clar cum putem evita recesiunea în UE dacă războiul continuă”, a spus el.

23:04 28.7.2022

Două persoane ucise la Torețk, în atacul rusesc cu rachete asupra unui bloc de locuințe

Cel puțin două persoane au fost ucise joi în orașul Torețk, din Donețk, din estul Ucrainei, după ce o clădire cu cinci etaje s-a prăbușit în urma unui atac cu rachete rusești.

„Astăzi, salvatorii garnizoanei Toretsk, în timpul operațiunilor de salvare de urgență din partea distrusă a unei clădiri rezidențiale cu cinci etaje din orașul Toretsk, au descoperit și scos cadavrele a două persoane moarte (un bărbat și o femeie)”, a declarat Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei.

22:53 28.7.2022

SUA: Cel puțin 75.000 de ruși au fost uciși sau răniți

Oficialii americani estimează că numărul rușilor morți în războiul din Ucraina este de câteva zeci de mii, transmite The Guardian.

„Am fost informați că peste 75.000 de ruși au fost fie uciși, fie răniți, ceea ce este enorm”, a declarat pentru CNN Elissa Slotkin, un reprezentant al Camerei Democrate care a participat anterior la un briefing secret al guvernului american.

Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Vladimir Putin , a respins cifrele spunând că ar fi „false” și a susținut că acestea sunt date de presă, nu constatări ale guvernului SUA.

Nu există informații actuale de la autoritățile oficiale din Rusia cu privire la numărul deceselor, cel mai recent număr oficial de decese fiind încă de 1.351.

CIA a estimat recent că 15.000 de oameni au murit de partea rusă.

Pierderile din partea ucraineană sunt, de asemenea, neclare. Consilierul prezidențial Alexei Arestovici a estimat pierderile la „până la 10.000” la începutul lunii iunie, relatează dpa.

Săptămâna trecută, Richard Moore, șeful MI6, a declarat că crede că invazia rusă va începe să-și piardă din avânt în săptămânile următoare, pentru că trupele sale au fost semnificativ diminuate.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG