Linkuri accesibilitate

O școală pusă la pământ de rachetele rusești în apropiere de Nicolaev (Foto Reuters)
O școală pusă la pământ de rachetele rusești în apropiere de Nicolaev (Foto Reuters)

Războiul din Ucraina | Atac rusesc cu rachete în apropiere de Nicolaev, în sudul țării. SUA: Peste 75.000 de ruși, uciși sau răniți

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 155-a zi. Surse militare occidentale afirmă că armata ucraineană este pe cale să reia controlul asupra regiunii Herson, capturată de ruși încă de la începutul războiului.

07:36 28.7.2022

Zelenski: Ucraina va crește exportul de energie electrică către Uniunea Europeană

Ucraina se pregăteşte să-şi majoreze exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană pentru a ajuta Europa să "reziste presiunii energetice" a Moscovei, a declarat preşedintele ucrainean într-un nou discurs către națiune.

„Vom creşte exporturile noastre de energie electrică către consumatorii din Uniunea Europeană", a declarat Volodimir Zelenski în discursul său zilnic.

Aceste declaraţii au fost făcute la o zi după un acord al ţărilor membre ale Uniunii Europene de a reduce în mod coordonat consumul de gaze şi de a ajuta astfel Germania după o scădere drastică a livrărilor ruse.

Kievul şi europenii acuză Moscova ca foloseşte gazul ca armă economică şi politică.

„În pofida războiului, am asigurat integrarea în timp record a reţelelor ucrainene în sistemul european", a subliniat preşedintele ucrainean.

„Exporturile noastre ne permit nu numai să ne majorăm veniturile în valută, dar şi să-i ajutăm pe partenerii noştri să reziste presiunii energetice ruse. Vom face treptat din Ucraina o ţară garant al securităţii energetice a Europei", a continuat el.

07:39 28.7.2022

Ucrainenii sunt pe cale să preia controlul în Herson

Trupele rusești din regiunea Herson din sudul Ucrainei par „din ce în ce mai vulnerabile” după ce artileria ucraineană cu rază lungă de acțiune a lovit un pod esențial din regiune, a declarat un oficial occidental, scrie BBC.

Oficialul a declarat că bombardarea podului Antonivski, lung de peste1.000 de metri – care a urmat unui alt contraatac săptămâna trecută – l-a lăsat „complet inutilizabil” pentru moment.

Herson a fost cucerit fără prea multă luptă de invadatorii ruși în primele zile ale războiului, dar acum este văzut ca un „flanc vulnerabil al operațiunilor Rusiei”, a declarat oficialul occidental.

„La fel ca în cazul atâtor războaie, o temă centrală a campaniei se reduce la o cursă pentru capturarea și distrugerea podurilor”, a declarat oficialul.

„Din punct de vedere militar, prezența Rusiei la vest de [râul] Nipru pare din ce în ce mai vulnerabilă”.

07:45 28.7.2022

Antony Blinken declară că intenționează să discute cu Serghei Lavrov

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a anunţat miercuri că intenţionează să discute în curând cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru prima data de la invazia rusă a Ucrainei la sfâşitul lui februarie, relatează Agerpres, conform AFP.

Această conversaţie telefonică, prevăzută „în următoarele zile (…), nu va fi o negociere pe tema Ucrainei”, ci ar trebui să se concentreze asupra americanilor închişi în Rusia şi reluării exporturilor ucrainene de cereale, a precizat secretarul de stat american în cursul unei conferinţe de presă.

„Plănuiesc să evoc un subiect care este o prioritate pentru noi: eliberarea lui Paul Whelan şi a lui Brittney Griner care au fost arestaţi pe nedrept şi cărora ar trebui să li se permită să se întoarcă acasă.Am pus o ofertă rezonabilă pe masa negocierilor în urmă cu câteva săptămâni pentru a facilita aceste eliberări”, a declarat Antony Blinken.

07:54 28.7.2022

Forţele ruse au preluat controlul asupra centralei electrice Vuhlehirsk

Forţele ruse au preluat controlul asupra celei de-a doua mari centrale electrice din Ucraina (Vuhlehirsk) şi fac o „redesfăşurare masivă" de trupe în trei regiuni din sud, a afirmat un consilier prezidenţial ucrainean, relatează Reuters.

Forţele sprijinite de Rusia au declarat miercuri că au capturat intactă centrala electrică Vuhlehirsk, care datează din perioada sovietică şi este alimentată cu cărbune, în ceea ce reprezintă primul câştig semnificativ al Moscovei în mai bine de trei săptămâni.

Oleksei Arestovici, un consilier al preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, a confirmat capturarea centralei din estul regiuniii Doneţk, dar a spus că este doar „un avantaj tactic micuţ" pentru Rusia.

Redesfăşurarea de trupe ruseşti în sud pare să fie o schimbare de la ofensivă la apărare strategică, a adăugat el, trupele fiind trimise spre zonele Melitopol, Zaporojie şi Herson.

Reuters precizează că nu a putut verifica aceste informaţii de pe câmpul de luptă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG