Linkuri accesibilitate

O școală pusă la pământ de rachetele rusești în apropiere de Nicolaev (Foto Reuters)
O școală pusă la pământ de rachetele rusești în apropiere de Nicolaev (Foto Reuters)

Războiul din Ucraina | Atac rusesc cu rachete în apropiere de Nicolaev, în sudul țării. SUA: Peste 75.000 de ruși, uciși sau răniți

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 155-a zi. Surse militare occidentale afirmă că armata ucraineană este pe cale să reia controlul asupra regiunii Herson, capturată de ruși încă de la începutul războiului.

10:11 28.7.2022

Mai mult de 20 de rachete care ar fi fost lansate din Belarus au lovit regiunea Cernihiv în această dimineață, potrivit The Guardian.

Guvernatorul regional Viacheslav Chaus a declarat că „mai mult de douăzeci” de rachete au fost lansate de pe teritoriul Belarusului, lovind zona Goncharivska în jurul orei 5 dimineața.

„Astăzi ne-am trezit cu toții foarte devreme și această trezire a fost foarte deranjantă, am putut auzi explozii. După ora 5 dimineața, lansări de rachete pe scară largă de pe teritoriul Belarusului. Există informații preliminare despre o lovitură în apropiere de Goncharivska”.

„Simți fiecare metru de pământ pe care îl pierzi”. Mărturii din tranșeele ucrainene de lângă Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:23 0:00

08:34 28.7.2022

Zelenski: Vom face totul până vom ajunge la graniţele legale ale Ucrainei

După ce ucrainenii au avariat podul Antonivsky din Herson, cel mai lung pod, preşedintele Zelenski afirmă că ucrainenii fac totul pentru a se asigura că forţele de ocupaţie nu au „oportunităţi logistice".

„În fiecare săptămână, ne întărim statul, în fiecare săptămână facem lucruri care ne aduc mai aproape de Uniunea Europeană şi în fiecare săptămână asigurăm forţe suplimentare pentru a înfrunta Rusia", a spus președintele.

„Desigur, toate vor fi reconstruite, dar de către noi. Facem totul pentru a ne asigura că ocupanţii nu au oportunităţi logistice pe pământul nostru. Orice planuri ar avea, noi le vom strica. Şi ne vom elibera teritoriul prin mijloace militare, diplomatice şi de orice alt fel, până vom ajunge la graniţele legale ale Ucrainei", a afirmat preşedintele ucrainean.

Zelenski a menţionat că în a doua parte a săptămânii sunt programate evenimente importante pe plan politic şi diplomatic.

„În primul rând, este vorba despre sărbătorirea, mâine (joi - n.r.), a Zilei statalităţii Ucrainei. Dar nu doar asta. Vor mai fi evenimente, vor mai fi veşti. În fiecare săptămână, ne întărim statul, în fiecare săptămână facem lucruri care ne aduc mai aproape de Uniunea Europeană şi în fiecare săptămână asigurăm forţe suplimentare pentru a înfrunta Rusia", a subliniat el.

07:54 28.7.2022

Forţele ruse au preluat controlul asupra centralei electrice Vuhlehirsk

Forţele ruse au preluat controlul asupra celei de-a doua mari centrale electrice din Ucraina (Vuhlehirsk) şi fac o „redesfăşurare masivă" de trupe în trei regiuni din sud, a afirmat un consilier prezidenţial ucrainean, relatează Reuters.

Forţele sprijinite de Rusia au declarat miercuri că au capturat intactă centrala electrică Vuhlehirsk, care datează din perioada sovietică şi este alimentată cu cărbune, în ceea ce reprezintă primul câştig semnificativ al Moscovei în mai bine de trei săptămâni.

Oleksei Arestovici, un consilier al preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, a confirmat capturarea centralei din estul regiuniii Doneţk, dar a spus că este doar „un avantaj tactic micuţ" pentru Rusia.

Redesfăşurarea de trupe ruseşti în sud pare să fie o schimbare de la ofensivă la apărare strategică, a adăugat el, trupele fiind trimise spre zonele Melitopol, Zaporojie şi Herson.

Reuters precizează că nu a putut verifica aceste informaţii de pe câmpul de luptă.

07:45 28.7.2022

Antony Blinken declară că intenționează să discute cu Serghei Lavrov

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a anunţat miercuri că intenţionează să discute în curând cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru prima data de la invazia rusă a Ucrainei la sfâşitul lui februarie, relatează Agerpres, conform AFP.

Această conversaţie telefonică, prevăzută „în următoarele zile (…), nu va fi o negociere pe tema Ucrainei”, ci ar trebui să se concentreze asupra americanilor închişi în Rusia şi reluării exporturilor ucrainene de cereale, a precizat secretarul de stat american în cursul unei conferinţe de presă.

„Plănuiesc să evoc un subiect care este o prioritate pentru noi: eliberarea lui Paul Whelan şi a lui Brittney Griner care au fost arestaţi pe nedrept şi cărora ar trebui să li se permită să se întoarcă acasă.Am pus o ofertă rezonabilă pe masa negocierilor în urmă cu câteva săptămâni pentru a facilita aceste eliberări”, a declarat Antony Blinken.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG