Linkuri accesibilitate

Cadavrele persoanelor ucise de un atac rusesc cu rachete asupra unei stații de autobuz din orașul Torețk/regiunea Donețk
Cadavrele persoanelor ucise de un atac rusesc cu rachete asupra unei stații de autobuz din orașul Torețk/regiunea Donețk

Războiul din Ucraina | Nou pachet militar al SUA pentru Ucraina de 1 mld de dolari. Întâlnire Putin - Erdogan: gaz rusesc plătit în ruble

Războiul Rusiei în Ucraina a ajuns în cea de-a 163 a zi. În timp ce NATO vrea să se asigure că Ucraina primește mai multe provizii de arme și echipamente, armata rusă atacă în continuare estul Ucrainei, unde au ucis opt persoane și au rănit patru oameni dintr-o stație de autobuz din Torețk.

00:02 6.8.2022

SUA pregătește un nou pachet militar pentru Ucraina de un miliard de dolari

Următorul pachet de asistență de securitate al administrației Biden pentru Ucraina este de așteptat să fie de 1 miliard de dolari, unul dintre cele mai mari de până acum, și să includă muniții pentru arme cu rază lungă de acțiune și vehicule de transport medical blindate, au declarat trei surse pentru Reuters.

Se așteaptă ca pachetul să fie anunțat chiar luni și s-ar adăuga la aproximativ 8,8 miliarde de dolari ajutor pe care Statele Unite l-au acordat Ucrainei de la invazia Rusiei din 24 februarie.

Dacă ar fi semnat în forma sa actuală, pachetul de 1 miliard de dolari ar include muniții pentru HIMARS, muniția pentru sistemul de rachete sol-aer NASAMS și până la 50 de transporturi medicale blindate M113.

Noul pachet vine după o decizie recentă a Pentagonului de a le permite ucrainenilor să primească tratament medical la un spital militar american din Germania, lângă baza aeriană Ramstein.

Luni, Pentagonul a anunțat un pachet separat de asistență de securitate pentru Ucraina, în valoare de până la 550 de milioane de dolari, inclusiv muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS).

22:41 5.8.2022

Ucraina ar putea începe să exporte grâu din recolta sa din acest an

Ucraina ar putea începe să exporte grâu din recolta din acest an din porturile sale maritime în septembrie, în cadrul unui acord de referință intermediat de Turcia și Națiunile Unite, a declarat vineri prim-viceministrul ucrainei al agriculturii.

Ucraina speră în câteva luni să mărească transporturile de cereale pe această rută la între 3 și 3,5 milioane de tone pe lună de la 1 milion de tone preconizată în august, a declarat oficialul Taras Visoțki, relatează Reuters.

Astfel de volume vor permite Ucrainei să primească suficiente fonduri, astfel încât să nu fie nevoită să-și reducă planurile de semănat, a spus oficialul.

21:56 5.8.2022

Forțele ruse, acuzate de atacuri în apropierea unui reactor nuclear la centrala electrică Zaporojie

Ucraina a acuzat forțele ruse de atacuri în apropierea unui reactor nuclear la centrala electrică Zaporojie, din sud-estul țării, care a fost ocupată încă de la începutul invaziei.

„Trei atacuri au fost înregistrate pe locul centralei, în apropierea unuia dintre blocurile de energie unde se află reactorul nuclear”, transmis Energoatom, operatorul de stat al centralelor nucleare din Ucraina, într-un comunicat.

„Există riscuri de scurgere de hidrogen și de pulverizare radioactivă. Pericolul de incendiu este mare”, se mai spune în comunicat.

Organismul global de supraveghere nucleară AIEA încearcă de săptămâni întregi să trimită o echipă care să inspecteze centrala.

Ucraina a respins până acum eforturile, despre care spune că ar legitima ocuparea sitului de către Rusia în ochii comunității internaționale, relatează AFP.

Uzina Zaporojie, din sud-estul Ucrainei este cea mai mare din Europa. Trupele ruse au preluat controlul asupra acesteia în martie, după ce invazia a început la sfârșitul lunii februarie.

Luni, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a acuzat Moscova că folosește centrala ca „bază militară pentru a trage împotriva ucrainenilor, știind că aceștia nu pot și nu vor trage înapoi pentru că ar putea lovi accidental un reactor nuclear sau deșeurile radioactive din depozit”.

Armata dronelor. Noul echipament folosit de ucraineni împotriva rușilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:28 0:00

21:37 5.8.2022

Putin și Erdogan au convenit să schimbe o parte din plățile pentru gazul rusesc în ruble

Vladimir Putin s-a întâlnit cu Recep Tayyip Erdogan pentru discuții care se așteptau să se concentreze asupra războiului Rusiei în Ucraina și despre care se zvonește că vor include eforturile Kremlinului de a ocoli sancțiunile occidentale.

Putin l-a întâmpinat pe Erdogan la Soci, un oraș stațiune de la Marea Neagră, mulțumindu-i președintelui turc pentru ajutorul acordat în obținerea unui acord internațional care a reluat exporturile de cereale din Ucraina, care au fost perturbate de mașina de război de la Kremlin, precum și de produse alimentare și îngrășăminte rusești.

Vladimir Putin și președintele turc Tayyip Erdogan au convenit să intensifice cooperarea în industria transporturilor, agriculturii, finanțelor și construcțiilor, au declarat aceștia într-o declarație comună după o întâlnire de patru ore.

Turcia a intermediat luna trecută un acord semnat de Ucraina , Rusia și Națiunile Unite la Istanbul, prin care exporturile de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost reluate după luni de blocare, relatează Reuters.

În declarație, Putin și Erdogan au subliniat necesitatea „implementarii integrale a acordului de la Istanbul, inclusiv exportul nestingherit de cereale, îngrășăminte și materii prime Rusiei pentru producția lor”.

Cei doi lideri au convenit, de asemenea, să schimbe o parte din plățile pentru gazul rusesc în ruble, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak reporterilor după discuții.

De asemenea, cei doi „și-au reafirmat hotărârea de a acționa în coordonare și solidaritate în lupta împotriva tuturor organizațiilor teroriste” din Siria.

Ankara a desfășurat mai multe operațiuni în nordul Siriei începând cu 2016, confiscând sute de kilometri de pământ și țintind miliția kurdă YPG, în ciuda opoziției din partea Moscovei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG