Ucraina: 13 civili ucişi în bombardamentele ruseşti în apropiere de centrala nucleară din Zaporojie
Treisprezece civili au fost ucişi în noaptea de marţi spre miercuri în bombardamente ruseşti în regiunea Dnipropetrovsk (centru-est), care au vizat o localitate situată în apropiere de centrală nucleară din Zaporojie, a anunţat şeful administraţiei militare regionale ucrainene Valentin Reznicenko, citat de Reuters şi Ukrinform.
Atacul cu lansatoare de rachete multiple Grad a vizat în principal micul oraş industrial Marganeţ, situat pe malul opus al fluviului Nipru, vizavi de centrala nucleară din Zaporojie, care săptămâna trecută a fost ţinta unor lovituri de care Ucraina şi Rusia se acuză reciproc.
Localitatea Vîsşetarasovka, unde o femeie a fost ucisă şi un cuplu rănit, a fost de asemenea vizată de bombardamentele ruseşti.
Două persoane au decedat din cauza rănilor în spitalul din Marganeţ, adăugându-se bilanţului de 11 morţi anunţat în cursul dimineţii de către şeful administraţiei militare regionale ucrainene Valentin Reznicenko pe Telegram.
Potrivit ultimului bilanţ, atacul din cursul nopţii a făcut de asemenea cel puţin 11 răniţi dintre care cinci sunt în stare gravă în această regiune vastă considerată relativ sigură, unde de obicei sunt evacuaţi civilii din Donbas, mai la est, epicentrul ofensivei ruse.
'Am avut o noapte oribilă (...) Este foarte dificil de scos cadavrele de sub dărâmături', subliniază Reznicenko în mesajul său, în care s-a adresat locuitorilor din zonă: 'Vă implor, mergeţi în locuri sigure în timpul raidurilor aeriene (...). Nu-i lăsaţi pe ruşi să vă omoare'.
Ucraina sugerează că partizanii se afă la originea exploziilor de la baza aeriană rusă din Crimeea
Un înalt oficial ucrainean a sugerat că o serie de explozii la o bază aeriană rusă din Crimeea ar fi putut fi opera unor partizani, întrucât Kievul a negat orice responsabilitate pentru incidentul din teritoriul controlat de ruși.
Consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski a sugerat şi incompetenţa Rusiei ca posibilă cauză a exploziei de marţi. În urma exploiziei un civil a murit, iar alte opt persoane au fost rănite, potrivit Departamentului de sănătate din Crimeea anexată de Rusia.
Mykhailo Podolyak, întrebat de postul de televiziune online Dojd dacă Kievul este responsabil, a răspuns: „Desigur că nu. Ce legătură avem noi cu asta?"
„Oamenii aflaţi sub ocupaţie încep să înţeleagă că ocupaţia se aporpie de sfârşit”, a adăugat el.u incidentul din adâncul teritoriului ocupat de ruşi, conform Reuters.
Zelenski vrea interdicţii de călătorie pentru ruşi, pentru o perioadă de un an
Preşedintele Ucrainei a cerut Occidentului să impună ruşilor o interdicţie generală de călătorie, idee care a găsit sprijin în rândul unor state europene, dar a înfuriat Moscova, care a continuat cu o ofensivă militară dură în estul Ucrainei, comentează Reuters.
Ideea preşedintelui Volodymir Zelenski părea de natură să divizeze Uniunea Europeană, unde diferenţele cu privire la modul de a trata Moscova persistă de mult timp între unii membri din est şi vest.
Zelenski a făcut propunerea într-un interviu acordat Washington Post.
Volodimir Zelenski doreşte o interdicţie de un an de călătorie şi expulzarea ruşilor care trăiesc în Occident, astfel încât aceştia să poată trăi „în propria lume până când îşi schimbă filosofia”.
El a reclamat că sancţiunile impuse până acum Rusiei pentru a o pedepsi pentru invadarea ţării sale pe 24 februarie sunt prea slabe.
Premierul Nicolae Ciucă: Nu avem motive să ne îngrijorăm cu privire la situația de la Zaporojie
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că, până în acest moment, Guvernul nu are date care să justifice îngrijorarea privind situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina, adăugând că autorităţile de la Bucureşti monitorizează permanent datele legate de mediu în acest caz.
„În ultimele zile, pe fondul evenimentelor din Ucraina din zona centralei nucleare de la Zaporojie, au existat o serie întreagă de date şi informaţii referitoare la pericolul pe care îl poate reprezenta un eveniment la această centrală. Până în acest moment vreau să asigur şi să dau, de asemenea, garanţii cetăţenilor că nu avem date care să justifice niciun fel de îngrijorare. Monitorizăm permanent toate datele legate de mediu şi suntem în permanentă legătură cu autorităţile europene de specialitate precum şi cu partenerii noştri din Ucraina", a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.
El a adăugat că instituţiile statului au luat toate măsurile pentru a informa în timp util şi pentru protejarea populaţiei.