Antonio Guterres a vizitat Universitatea Națională din Liov
Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, s-a declarat „încântat” să viziteze Universitatea Națională din Liov din Ucraina.
„Am fost încântat să accept invitația decanului acestei facultăți de relații internaționale de la Universitatea din Liov”, a declarat Guterres jurnaliştilor, scrie CNN.
„Această școală a adus contribuții foarte importante la Carta Națiunilor Unite. Unul dintre membri a făcut parte dintre cei care au lucrat elaborarea cartei și aici s-au discutat valorile acesteia”, a continuat Guterres.
„De asemenea, în cercetările despre Holocaust și în contribuții în legătură cu câteva aspecte foarte importante ale analizei încălcărilor drepturilor omului și genocidului”, a adăugat el.
Turcia cere Suediei să extrădeze „terorişti''
Suedia trebuie să extrădeze '„terorişti'' dacă vrea să adere la NATO, a susţinut joi ministrul turc al justiţiei Bekir Bozdag, după anunţul, considerat dezamăgitor de către Ankara, cu privire la o primă extrădare către Turcia a unui cetăţean turc condamnat pentru fapte de drept comun, transmite France Presse, preluat de Agerpres.
'„Dacă ei cred că pot să facă Turcia să creadă că şi-au ţinut promisiunile extrădând infractori de drept comun, atunci se înşală'', a declarat Bekir Bozdag într-un interviu publicat joi de cotidianul turc Milliyet.
La scurt timp după Summitul NATO de la Madrid (28-30 iunie), Suedia şi Finlanda au ajuns la un acord cu Ankara; cele două ţări nordice şi-au exprimat sprijinul pentru Turcia în combaterea ameninţărilor la adresa securităţii sale naţionale şi au promis că vor facilita expulzarea suspecţilor urmăriţi de autorităţile turce.
Ulterior, Turcia le-a prezentat celor două ţări nordice cereri de extrădare pentru 33 de persoane, majoritatea considerate ''terorişti'' de către Ankara.
„Noi nu am primit niciun răspuns cu privire la extrădarea membrilor FETO (acronimul pe care Ankara îl utilizează pentru desemnarea mişcării imamului Fethullah Gülen, care trăieşte în exil în SUA şi este acuzat de Turcia de organizarea puciului eşuat din iulie 2016), ai PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) şi ai altor organizaţii teroriste'', a afirmat ministrul turc.
Harta cu situația localităților cucerite de ruși
Ministerul Apărării din Marea Britanie a publicat o nouă hartaactualizată cu privire la situația din Ucraina:
Rusia trimite arme hipersonice în Kaliningrad
Rusia a trimis 3 avioane de luptă înarmate cu rachete hipersonice Kinzhal în exclava rusă Kaliningrad, situată între Polonia și Lituania, a declarat Ministerul Apărării pentru agenția de presă rusă RIA Novosti, citată de CNN.
„Trei avioane MiG-31 cu rachete hipersonice Kinzhal au fost desfășurate în regiunea Kaliningrad, ca parte a măsurilor strategice suplimentare de descurajare”, a explicat ministrul rus al Apărării.
Potrivit RIA, rachetele hipersonice Kinzhal sunt nedetectabile în zbor și invulnerabile în fața oricărui mijloc de apărare anti-aerian din Occident. Rusia s-a folosit de rachetele hipersonice pentru prima dată în războiul din Ucraina în luna martie 2022.
Cu toate acestea, experții militari din Occident au încercat să minimizeze riscul impus de rachetele Kinzhal, explicând că ele sunt, de fapt, doar o versiune a rachetei balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander, ce poate fi, însă, lansată din aer - ci nu de la sol, precum rachetele Iskander.