Linkuri accesibilitate

Românii vor putea munci până la 70 de ani, fără a cumula salariul cu pensia


Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că pensia nu mai poate fi cumulată cu salariul obținut de la stat.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că pensia nu mai poate fi cumulată cu salariul obținut de la stat.

Românii care au ajuns la vârsta legală de pensionare vor putea să opteze să muncească până la 70 de ani, a anunțat, joi, ministrul Muncii. Pensia nu va putea fi cumulată cu salariul, iar cei care optează pentru pensie și vor totuși să lucreze, cum e cazul profesorilor sau al medicilor, vor putea fi plătiți cu ora.

Raluca Turcan a anunțat și propunerea de creștere a stimulentului de reinserţie profesională pentru părinţii care se întorc la muncă mai repede de 6 luni. Acesta ar urma să crească de la 650 de lei la 1.500 de lei.

Declarațiile ministrului Muncii:

  • Unul dintre obiectivele importante ale Ministerului Muncii este să creştem gradul de ocupare, în condiţiile în care multe domenii de activitate au avut de suferit pe perioada pandemiei.
  • Ne-am propus să elaborăm o serie de măsuri active care să sprijine, deopotrivă, şi angajaţii şi angajatorii.
  • Astăzi am finalizat şi vom pune în transparenţă decizională două astfel de acte normative – un proiect de lege pentru continuare activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi care introduce posibilitatea ca cei cu vârsta de pensie îndeplinită să poată să opteze să muncească până la 70 de ani şi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care modificăm carul legal pentru concediul şi indemnizaţia lunară de creştere a copiilor, în sensul în care creştem stimulul de reinserţie pentru că părintele care se întoarce la muncă înainte de 6 luni, acesta fiind în concediu de creştere a copilului.
  • Stimulentul de reinserţie va ajunge la 1.500 de lei, faţă de 650 de lei cât era acum. Aşa, se poate apela la servicii profesionale de îngrijire a copilului.
  • Aceste două proiecte intră astăzi în transparenţă decizională şi care vor face subiectul unor dezbateri publice, sunt convinsă, urmând ca după îndeplinirea termenului legal să mergem cu aceste proiecte în şedinţa de Guvern pentru a fi adoptate”.

Raluca Turcan a precizat că în sectorul public, pentru continuarea activității nu este necesar acordul prealabil al angajatorului.

Raluca Turcan a anunțat că persoanele care au optat pentru continuarea activității pot reveni asupra deciziei. Conforma acesteia, proiectul se adresează celor care au contract individual de muncă sau raport de serviciu, „așadar și pentru sistemul public, și pentru sistemul privat”.

Pentru a opta să lucreze până la 70 de ani este suficient să depună o cerere la angajator cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de pensionare”, a mai precizat ministrul Muncii.

Opțiunea continuării activității după împlinirea vârstei legale de pensionare are drept consecință suspendarea plății pensiei și este o măsură de echitate socială și juridică”, a mai spus Raluca Turcan.

Pentru persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, ai sistemului de pensii militare de stat sau ai beneficiarilor pensiilor de serviciu, aceștia se pot încadra pe durată nedeterminată sau nedeterminată până la vârsta de 70 de ani”, a mai spus Rurcan.

Care sunt excepțiile de la cumulul salariului de la stat cu pensia

Noi am plecat în acest demers cu dorința de a face o lege constituțională și atunci, în mod evident, trebuie să fie exceptate de la aplicarea acestei reguli persoanele alese, care se află în mandate pe o perioadă definită de Constituție. De asemenea, vor fi exceptate de la suspendarea dreptului pensiei în momentul în care optează pentru activitate până la 70 de ani persoanele care beneficiază de drepturi de autor, în condițiile Legii 8/1996, personalul didactic prevăzut de Legea Educației Naționale, persoanele încadreate în gradul 3 de invaliditate pentru că există o decizie a Curții Constituționale, membrii Academiei Române și de asemenea persoanele din cadrul autorităților administrative autonome sau instituțiilor publice care, la data intrării în vigoare a acestei legi, sunt în exercitarea unui mandat cu o durată prevăzută de lege. Aceasta este o măsură necesară astfel încât norma legală să fie constituțională”, a declarat Turcan.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG