Linkuri accesibilitate

Raportul din procedura de demitere a președintelui Donald Trump a fost finalizat, încep dezbaterile din Comisia juridică


Adam Schiff, președintele Comisiei de informații a Camerei Reprezentanților
Adam Schiff, președintele Comisiei de informații a Camerei Reprezentanților

Comisia pentru informații a Camerei Reprezentanților din SUA, condusă de democrați, a aprobat un raport de 300 de pagini, ale cărui concluzii arată că președintele Donald Trump a abuzat de puterea și prerogativele sale, făcând presiuni asupra Ucrainei să investigheze un adversar politic.

Documentul a fost trimis Comisiei juridice, care va începe, miercuri, să examineze probele conținute în raport, urmând să decidă dacă va formula acuzații împotriva președintelui Trump.

Dovezile sunt clare că președintele Trump a folosit puterea funcției pentru a pune presiune pe Ucraina să anunțe investigații față de rivalul său politic, fostul vicepreședinte Joe Biden, și o teorie a conspirației, infirmată între timp, cum că Ucraina, și nu Rusia ar fi fost implicată în alegerile din 2016 ", se spune într-o declarație a Comisiei. „Investigațiile erau concepute pentru a beneficia de ele în campania din 2020 de realegere a sa ca președinte”.

Parlamentarii s-au concentrat asupra evenimentelor care au avut loc înainte, în timpul și după convorbirea telefonică, din 25 iulie, între președintele american Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Șeful de la Casa Albă a refuzat să acorde un ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 391 milioane de dolari înainte de convorbirea telefonică și, în timpul discuției, l-a îndemnat pe Zelenski să-l cerceteze pe Biden și pe fiul său, Hunter, printre alte concesii solicitate.

Președintele american a catalogat cercetarea sa drept o „farsă”.

Raportul democraților este împărțit în două secțiuni - una este denumită „schema” afacerii din Ucraina și cealaltă „obstrucția”.

Potrivit raportului, „schema” ar fi fost pusă în aplicare cu „știința și aprobarea” persoanelor din conducerea administrației, inclusiv secretarul de stat Mike Pompeo, secretarul demisionar pentru energie, Rick Perry, și șeful de personal al Casei Albe, Mick Mulvaney.

A doua parte acuză administrația Trump că nu a furnizat Congresului mii de pagini de documente solicitate. De asemenea, Casa Albă nu a permis martorilor, în special celor care aveau informații la prima mână despre acțiunile lui Trump, să depună mărturie.

Într-o declarație, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Stephanie Grisham, a respins atât raportul, cât și ancheta condusă de președintele Comisiei de Informații, Adam Schiff. „La sfârșitul unui proces sfidător, președintele Schiff și democrații nu au reușit să producă nicio dovadă că președintele Trump a comis vreo infracțiune", a spus ea.

Trump a refuzat să participe în mod direct sau indirect, prin intermediul unui avocat, la a doua fază a procedurii de punere sub acuzare.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG