Linkuri accesibilitate

Rareș Bogdan, argumente pro și contra candidaturii lui Chirica


Rareș Bogdan spune că partidul nu a luat încă o decizie privitoare la candidatura lui Mihai Chirica, din partea PNL, la Primăria Iașiului
Rareș Bogdan spune că partidul nu a luat încă o decizie privitoare la candidatura lui Mihai Chirica, din partea PNL, la Primăria Iașiului

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan spune că nu a fost luată încă o decizie la nivelul partidului cu privire la eventuala candidatură a lui Mihai Chirica, fost PSD, la primăria Iașiului. Pentru cooptarea lui Chirica în partid, actualul primar al Iașiului, și candidatura sa la primărie din partea PNL există, în egală măsură, argumente pro și contra, spune numărul doi în PNL.

  • „Decizia nu este luată (...). Vorbim de o decizie care se va lua în forul de conducere al Partidului Naţional Liberal, una dintre decizii până la sfârşitul lunii (...) februarie, iar apoi până pe 10 martie vom stabili candidatul pentru fiecare municipiu reşedinţă de judeţ”, a declarat Rareș Bogdan pentru Radio Iași.
  • „Testăm mai mulţi candidaţi, nu mai puţin de cinci candidaţi. După ce vom vedea cum stă fiecare dintre aceştia, cum este poziţionat, cum este îngurgitat, cum este susţinut, cum este simpatizat de electoratul nostru tradiţional, captiv, după asta vom lua o decizie”, a adăugat el.

Bogdan spune că interesul PNL este să câștige și primăria Iașiului și pe cea a Constanței, alături de cele pe care deja le-a câștigat la alegerile anterioare de la Cluj, Oradea, Braşov, Sibiu, Alba Iulia, Deva şi Timişoara, Arad.

„Sunt două dintre bornele noastre pentru aceste alegeri locale. Deci, vom face tot ce ne stă în putinţă, vom susţine cea mai bună soluţie pentru ca Partidul Naţional Liberal să înfigă steagul la Primăria din Iaşi şi la Primăria din Constanţa. Sunt două puncte nodale, două pariuri pentru noi”, a spus Rareș Bogdan.

În ceea ce-l priveşte pe Mihai Chirica, a cărui posibilă cooptare în PNL a inflamat spiritele, dată fiind apartenența sa în trecut la PSD, Bogdan spune că două sunt argumentele care-l favorizează.

Primul este faptul că Mihai Chirica este omul care, „în 2017, atunci când eu, dumneavoastră şi oameni din societatea civilă şi reprezentanţi ai partidelor de opoziţie la acea vreme, dar nu foarte mulţi, se opuneau regimului Dragnea şi Ordonanţei 13, domnul Chirica a fost primul om din PSD care a avut curajul să se delimiteze de conducerea partidului creând la momentul respectiv un adevărat cutremur în PSD. Lucrul ăsta noi nu o să-l uităm (...). A avut un discurs extrem de ferm, extrem de dur, extrem de radical împotriva lui Liviu Dragnea”, a amintit Rareș Bogdan.

Și el a uzat de argumentul folosit de liderul PNL, Ludovic Orban, care a amintit că Mihai Chirica a plecat din PSD în urmă cu trei ani, sugerând astfel că acesta nu a fost complice cu derapajele făcute de partidul care în tot acest timp s-a aflat la guvernare.

Al doilea argument care atârnă în favoarea lui Chirica are legătură cu susținerea publică afirmată pentru preşedintele Klaus Iohannis încă din primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2019, spune Bogdan.

Ambele argumente, spune el „i-ar da paşaportul de intrare în Partidul Naţional Liberal, dacă stă şi bine în sondaje.”

Pe de altă parte, PNL nu poate ignora informațiile apărute în presa locală de investigații cu privire la legăturile dintre Chirica și mafia imobiliară, a mai spus Bogdan, care a invocat backgroundul său jurnalistic și creditul pe care, ca fost jurnalist, îl acordă informațiilor de acest tip.

„(...) tot ceea ce a apărut în ultimul timp despre domnul Chirica şi mafia imobiliară trebuie luate în considerare ca posibil potenţial de explozie în următoarea perioadă, în ceea ce priveşte viitorul primar al municipiului Iaşi (...). Aseară am stat cu Ludovic (Orban n.r.) două ore în biroul său de la Guvern. Deci, decizia în ceea ce-l priveşte pe domnul Chirica nu este luată, va fi o decizie colectivă, va fi un vot în BPN unde, dacă domnul Chirica în urma sondajelor de opinie stă foarte bine - şi colegii mei vor prezenta argumente pro şi contra intrării domniei sale în partid - cu siguranţă va exista un vot. Un vot care-l va putea aduce pe domnul Chirica în partid, dacă îşi exprimă şi dorinţa de a veni, sau care îl va respinge, chiar dacă domnia sa stă bine în sondaje. Deci cred că ne grăbim în momentul în care vorbim despre candidatul la Primăria Iaşi, Chirica”, a încheiat Rareș Bogdan.

Deschiderea liderilor de la centru față de Mihai Chirica nu este împărtășită tocmai de liderii locali ai partidului.

Prim-vicepreședintele PNL Iași, Alexandru Muraru, consideră că eventuala primire în PNL a primarului Mihai Chirica, fost membru PSD, este „o eroare politică majoră'', făcând referire la dosarul penal pe care acesta îl are, la faptul că nu-și poate justifica averea, că a fost sancționat pentru declarații rasiste și că a eșuat în mandatul de primar.

„Universul politic al lui Chirica arată exact ca cel al lui Radu Mazăre, al Gabrielei Firea sau al Olguței Vasilescu: clanuri, rețele, clientelă cotropitoare. Un asemenea personaj nu va fi niciodată un liberal!'', a scris Muraru pe Facebook, joi dimineață.​

Liberalul Muraru susține că o eventuală candidatură a lui Mihai Chirica din partea PNL va decredibiliza pentru mulți ani organizația.

„Se va termina prost, în oricare scenariu. Una este să susții un proiect politic sau o oportunitate de moment și alta este să primești în rândul Partidului Național Liberal un fost vicepreședinte național PSD. O ipostaziere a Gabrielei Firea și a Olguței Vasilescu la Iași, un personaj crescut de baronul Gheorghe Nichita, validat de protipendada PSD'', a mai scris Alexandru Muraru.

El reamintește că Mihai Chirica a fost parte a echipei cu care Liviu Dragnea a ajuns președinte PSD, fiind de partea celor care „ticluiau în laboratoarele PSD cum să destructureze justiția, statul de drept, să modifice legi care să-i grațieze, să scoată România din Uniunea Europeană''.

Prim-vicepreședintele PNL Iași mai spune că mandatul de primar al lui Chirica nu este unul eficient și că este un personaj politic controversat.

„Actualul primar este implicat în numeroase scandaluri imobiliare și financiare, are o avere pe care nu o poate justifica, este inculpat într-un dosar penal pe rolul Parchetului Iași, iar recent a fost condamnat pentru declarații rasiste de către CNCD. Insultele, jignirile, răfuielile cu presa, intimidarea oamenilor de afaceri sunt la ordinea zilei'', a mai scris Muraru.

Și consilierul judeţean PNL Iaşi, Vasile Cotiugă, este împotriva cooptării lui Mihai Chirica în partid și a unei candidaturi la primăria Iași susținute de liberali.

Cotiugă a afirmat că asocierea cu fostul pesedist este o greşeală cât „o gaură neagră” din partea PNL Iaşi și că unii liberali s-au lăsat păcăliți de sondajele de opinie care îl dau câștigător al primăriei Iași pe Chirica.

Cotiugă susține că „cea mai mare greseala” a PNL Iași este că „nu își respectă oamenii și crezul politic”.

Primarul Mihai Chirica, fost PSD, a anunțat, pe 19 februarie, că va candida la primăria Iași „alături de președintele Klaus Iohannis și de parteneri onorabili”.

Anunțul lui Mihai Chirica a venit după ce deputatul de Iași Marius Bodea a confirmat cooptarea lui Chirica la PNL.

Bodea se pregătea pentru nominalizarea în cursa pentru primăria Iași. Într-o declarație pentru Ziarul de Iași, Bodea afirmă: „conducerea centrală a PNL, în prezenţa domnului Costel Alexe, preşedintele PNL Iaşi, mi-a prezentat decizia de a-l aduce în PNL Iaşi pe domnul Mihai Chirica şi de a-l desemna candidat pentru un nou mandat de primar”.

XS
SM
MD
LG