Linkuri accesibilitate

Rata inflației a fost 5,1% în august. Biletele de avion și cartofii s-au scumpit cel mai mult


Rata anuală a inflaţiei în luna august a scăzut la 5,1%, după ce în luna iulie aceasta crescuse la 5,42%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Serviciile s-au scumpit cel mai mult. În general, alimentele s-au scumpit cu 4,25% iar mărfurile nealimentare cu 4,35%.

Cele mai mari scumpiri din ultimele 12 luni a fost la serviciile poștale (+ 26,61%) urmate de transportul aerian (+ 22,48%) și la cartofi (+ 18,78%). Alte creşteri accelerate de preţuri au fost la detergenți (+16,95%) şi la serviciile de apă, canal și salubritate (15,51%), arată un comunicat INS.

Dintre produsele alimentare, s-au mai scumpit semnificativ legumele și conservele de legume (14,13%), la conservele din fructe (9,50%), la zahăr, produse zaharoase și miere de albine (6,91%).

Prețul berii a crescut, față de perioada similară din anul anterior cu 7,49%, iar cel al vinului cu 7,94%.

Ieftiniri de alimente au fost la făină (-16,56%), mălai (-14,9%) și la unt (-12,05%).

La categoria mărfurilor nealimentare, tricotajele s-au scumpit în ultimul an cu 6,81%, încălțămintea cu 7,31% iar articolele de igienă și cosmetice și-au majorat prețurile cu 9,16%.

Prețurile la energie electrică, gaze și încălzire centrală au avut o scăder de 4,34% comparativ cu august 2023.

Combustibilii s-au scumpit cu 2,56%.

În luna iulie, România a fost țara membră UE cu a doua cea mai ridicată rată a inflației, după Belgia, potrivit Eurostat.

În luna iunie, conform celor mai recente actualizări Eurostat, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Finlanda (0,5%), Letonia (0,9%) și Danemarca (1%).

La extrema cealaltă, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Belgia (5,4%), România (5,3%) şi Ungaria (4,1%).

Banca Națională a României (BNR) estimează că rata anuală a inflației va continua să scadă în 2024, dar într-un ritm mult încetinit față de 2023.

Specialiștii spun că inflația din România e în scădere și din cauza plafonării prețurilor la energie, gaze naturale și alimente. Ei atrag atenția că plafonarea pe termen lung poate avea un efect de invers scăderii ratei inflației.

Instituțiile financiare consideră că stabilitatea prețurilor este atinsă la o inflație anuală de aproximativ 2%.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG