Linkuri accesibilitate

O rachetă lansată de ruși în centrul orașului Zaporojie a rupt un bloc în două. Trei persoane au murit
O rachetă lansată de ruși în centrul orașului Zaporojie a rupt un bloc în două. Trei persoane au murit

Război în Ucraina | Noi atacuri ale forțelor rusești la Zaporojie. Liderii europeni se reunesc la Praga

O persoană și-a pierdut viața și un imobil rezidențial a fost puternic avariat în orașul Zaporojie, ca urmare a unui atac cu rachete al armatei ruse, spune guvernatorul ucrainean al regiunii.

Principalele evenimente:

22:15 6.10.2022

Întâlnirea de la Praga, summit simbolic despre izolarea Moscovei

Prime Minister Dimitar Kovacevski with the EU leaders at the Forum in Prague, October 6
Prime Minister Dimitar Kovacevski with the EU leaders at the Forum in Prague, October 6

Liderii Uniunii Europene și vecinii din Marea Britanie până în Turcia s-au întâlnit joi pentru a discuta despre crizele de securitate și energie rezultate din invazia Ucrainei de către Rusia, într-un summit simbolic văzut ca subliniind izolarea Moscovei.

Întâlnirea de la Praga a fost reuniunea inaugurală a Comunității Politice Europene (EPC), o creație a președintelui francez Emmanuel Macron și are ca scop unirea celor 27 de state membre ale UE cu alte 17 țări europene.

Întâlnirea de la vechiul Castel din Praga a fost percepută ca o mare demonstrație de solidaritate pentru un continent care se confruntă cu crize multiple - de la implicațiile de securitate ale războiului din Ucraina până la penuria de energie și o recesiune care se profilează.

„Această întâlnire este o modalitate de a căuta o nouă ordine fără Rusia”, a spus șeful UE pentru politică externă Josep Borrell, adăugând că Moscova nu poate fi exclusă întotdeauna, dar deocamdată Rusia președintelui Vladimir Putin „nu are un loc”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a adresat reuniunii printr-o legătură video, a cerut liderilor să transforme noua comunitate politică într-o „comunitate europeană de pace”.

„Să fie astăzi punctul de plecare. Punctul de la care Europa și întreaga lume liberă se vor îndrepta către pacea garantată pentru noi toți. Este posibil”, a spus el, cerând liderilor să „direcționeze toate puterile posibile ale Europei pentru a pune capăt războiului” din Ucraina.

20:16 6.10.2022

Liz Truss: Putin este dușmanul Europei dar Macron îi este prieten

Liz Truss a spus că îl consideră pe Vladimir Putin dușmanul comun al Europei pentru amenințarea pe care o reprezeintă la adresa democrației și creșterea prețurilor la energie, în timp ce omologul său francez, președintele Emmanuel Macron, este un „prieten”, scrie The Guardian.

Comentariile ei din timpul cursei pentru conducerea conservatorilor, când a refuzat să spună dacă domnul Macron era „prieten sau dușman”, au fost criticate pe scară largă.

Ea le-a spus radiodifuzorilor din Praga, unde participă la summitul Comunității Politice Europene și unde se va întâlni cu președintele francez:

„Lucrez foarte, foarte strâns cu președintele Macron și guvernul francez și despre ce vorbim este despre modul în care Regatul Unit și Franța pot colabora mai strâns pentru a construi mai multe centrale nucleare și pentru a se asigura că ambele țări au securitate energetică în viitor. Știm amândoi foarte clar că inamicul este Vladimir Putin, care, prin războiul său îngrozitor din Ucraina, a amenințat libertatea și democrația în Europa și a crescut prețurile energiei cu care trebuie să ne confruntăm acum cu toții.”

Întrebată dacă atunci era un prieten, Truss a spus: „Este un prieten”.

20:13 6.10.2022

Joe Biden nu exclude o întâlnire cu Vladimir Putin la summitul G20, unde cere să participe și Zelenski

Președintele american Joe Biden a declarat că nu exclude o întâlnire cu liderul rus Vladimir Putin în timpul summitului G20 de luna viitoare în Asia.

„Rămâne de văzut”, a spus liderul american reporterilor, citat de The Guardian, când a fost întrebat dacă ar folosi adunarea G20 din Bali, Indonezia, ca o oportunitate de a discuta direct cu Putin.

Cu toate acestea, planurile de călătorie pentru ambii bărbați rămân neconfirmate, iar Casa Albă a spus că, dacă Putin va participa la summitul G20, atunci ar trebui să participe și președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, chiar dacă Ucraina nu este membră a grupului.

Nu este clar dacă Putin va participa la summit.

19:56 6.10.2022

Zelenski le spune liderilor europeni că Ucraina trebuie să câștige pentru a proteja UE

Volodimir Zelenski a vorbit joi la prima reuniune a Comunității Politice Europene.

El le-a spus șefilor de stat europeni că Ucraina trebuie să câștige pentru ca Rusia să nu „avanseze spre Varșovia sau din nou spre Praga”, potrivit Agence France-Presse.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG