Putin ordonă guvernului rus să preia controlul asupra centralei de la Zaporojie
Președintele Vladimir Putin a semnat miercuri un decret prin care ordonă guvernului rus să preia controlul asupra centralei nucleare Zaporojie din Ucraina și să o facă „proprietate federală”, transmite Reuters.
Centrala, cea mai mare din Europa, este controlată de trupele ruse, dar a fost operată până acum de personalul ucrainean. Apropierea sa de prima linie a luptei a stârnit temeri internaționale cu privire la un dezastru nuclear.
Ucraina a recucerit trei noi localități în estul țării
Armata ucraineană a reeușit să cucerească trei noi localități în Estul țării, a transmis miercuri preșeintele Volodimir Zelenski.
Este vorba despre Novo-Voskresenske, Novo Grigorivka şi Petropavlivka, din regiunea Herson. Ofensiva trupelor ucrainene va continua și în perioada următoare, a susținut șeful statului vecin.
Marți, el transmisese că în decurs de o săptămână armata a reușit să preia control în zeci de localități din zonele de est, nord-est și sud.
Progresele trupelor ucrainene au fost notate și de Serviciile de Informații ale Marii Britanii care au notat că acestea au cucerit anumite poziții strategice în ultimele zile și vor continua cel mai probabil să o facă.
Pe de altă parte, președintele rus Vladimir Putin pare să recunoască gravitatea recentelor pierderi militare ale Kremlinului în Ucraina, insistând că Rusia va „stabiliza” situația în patru regiuni ucrainene pe care le-a revendicat ilegal ca fiind propriul teritoriu săptămâna trecută, scrie The Guardian.
Liderii europeni discută astăzi și mâine la Praga problema războiului din Rusia
Lideri a peste 40 de țări europene se vor întâlni astăzi și mâine la Praga pentru discuții legate de războiul din Rusia și criza energetică.
Pe lângă șefii de stat sau premierii celor 27 de țări membre UE, la întâlniri urmează să fie reprezentate și alte 17 țări care nu sunt membre ale Uniunii, precum Marea Britanie, Turcia și Ucraina, dar și Serbia, Bosnia, Elveția, sau Norvegia.
Prima zi, joi 6 octombrie, este dedicată lansării Comunității Politice Europene (EPC), idee promovată prima dată, în primăvară, de președintele francez Emmanuel Macron.
Intenția Consiliului Europei este de a crea o platformă de coordonare politică, în cadrul căreia discuțiile se vor axa pe teme precum securitatea, politici sociale și economice europene.
Cea de doua zi, vineri 7 octombrie, este dedicată unei întâlniri informale a șefilor de stat și / sau de Guverne, în cadrul căreia vor fi abordate cele mai presante teme de actualitate: războiul declanșat de Rusia în Ucraina, energia și situația economică din Europa.
Două persoane au murit și mai multe clădiri au fost avariate în urma unui bombardament al armatei ruse în regiunea Zaporojie
Două persoane și-au pierdut viața și mai multe clădiri au fost avariate și distruse în regiunea Zaporojie, ca urmare a unui bombardament al armatei ruse, spune guvernatorul ucrainean al regiunii.
O femeie ar fi murit în timpul bombardării regiunii, în timp ce a doua victimă și-ar fi pierdut viața în drum spre spital, scrie Reuters.
Potrivit guvernatorului regional ucrainean Oleksandr Starukh, care a făcut anunțul pe canalul său de Telegram, cel puțin cinci persoane s-ar afla sub dărâmături, în timp ce numeroase alte persoane au fost evacuate.
Zaporojie este una din cele patru regiuni pe care Rusia le-a „anexat”, demers considerat ilegal de organismele europene, în urma unor pretinse referendum-uri contestate de asemenea de comunitatea internațională.
Guvernatorul regiunii Nikolaev, Vitaliy Kim, a declarat că în zona respectivă nu s-au înregistrat victime de-a lungul nopții. În schimb, regiunea ar fi fost atacată din nou cu drone de tip „kamikaze”, scrie The Guardian.
La rândul lor, autoritățile impuse de Rusia în Donețk - una din cele patru regiuni pretinse a fi anexate de Rusia - susțin că trei persoane ar fi murit și șase civili ar fi fost răniți ca urmare a bombardamentelor operate de armata ucraineană. De asemenea ar fi fost afectate și case și infrastructură civilă, conform publicației citate.