Rusia a înaintat obiecţii preliminare la cazul de genocid deschis împotriva sa la Curtea Internațională de Justiție
Curtea Internațională de Justiție (CIJ), care este cea mai înaltă instanță a Națiunilor Unite pentru litigiile dintre state, a postat pe Twitter că a primit obiecțiile Rusiei pe 3 octombrie, dar acestea nu au fost făcute publice.
Părțile pot depune obiecții preliminare dacă consideră că instanța nu este competentă într-un caz.
Într-o scrisoare adresată în luna martie Națiunilor Unite, Moscova a susținut că CIJ nu are jurisdicție deoarece convenția de genocid nu reglementează utilizarea forței între state.
Demersul Rusiei arată o schimbare în atitudinea Moscovei față de cazul CIJ, remarcă The Guardian.
Rusia se angajează acum într-o relația cu instanța, pentru că până acum a omis audierile și a refuzat să depună vreun document în instanță.
Ucraina a depus un dosar la CIJ la scurt timp după începerea invaziei Rusiei, spunând că justificarea Moscovei, că acționează pentru a preveni un genocid în estul Ucrainei, este nefondată.
Următorul pas în cauză va fi o audiere cu privire la obiecțiile împotriva competenței instanței. Încă nu a fost stabilită o dată, dar se preconizează că va fi în câteva luni.
Reuters: 200.000 de ruși au intrat în țară de la anunțul lui Putin, iar de atunci aproximativ 147.000 au plecat.
Rușii care au fugit în Kazahstan pentru a fugi din calea războiului sau de încorporare nu sunt puține, scrie Reuters într-o analiză publicată joi.
„Îngrijorările legate de bani, creșterile bruște mari ale costurilor locuințelor ca răspuns la afluxul rusesc și locurile de muncă limitate sunt agravate de presiunile din partea familiei de acasă - unii au fost chiar acuzați de rude că și-au trădat țara.
Iar amploarea exodului a dat naștere la îngrijorări din partea unor kazahi care văd rușii veniți ca o povară economică potențială și chiar un risc de securitate.
Chiriile au crescut în Kazahstan și alte țări din Asia Centrală - precum și în Georgia, unde unii proprietari au început să adauge o clauză „fără ruși” la anunțurile lor de închiriere.
Guvernul kazah a declarat săptămâna aceasta că peste 200.000 de ruși au intrat în țară de la anunțul lui Putin, iar de atunci aproximativ 147.000 au plecat.
Nu sunt disponibile date despre destinațiile lor finale, deși se crede că unii s-au îndreptat către fostele republici sovietice vecine.
Aproximativ 77.000 s-au înregistrat în sistemul național de identitate al Kazahstanului, o condiție prealabilă pentru a obține un loc de muncă sau un cont bancar.
Guvernul Uzbekistanului a declarat marți că întărește controalele la frontieră, trupele de grăniceri urmând să fie implicate în controalele vehiculelor și mărfurilor alături de oficialii vamali.
Unele companii din Kazahstan au anunțat public oferte de locuri de muncă pentru cei care fug de proiectul rusesc, dar unele dintre aceste oferte au declarat în mod explicit că vizează doar etnicii kazahi.”
ONU: Anexarea regiunilor ucrainene agravează încălcarea drepturilor omului
ONU a avertizat că pretinsa anexare de către Rusia a teritoriului Ucrainei nu va face decât să agraveze încălcarea de până acum a drepturilor omului.
Christian Salazar Volkmann, citat de The Guardian, a spus că experții ONU au documentat „o serie de încălcări ale drepturilor la viață, libertate și securitate” și a avertizat că situația se va agrava doar pe măsură ce Rusia va avansa în anexarea unor regiuni ucrainene.
Gropi comune și peste 50 de morminte, din care unele doar cu numere, în zonele eliberate de sub ocupația rusească
Forțele Moscovei au lăsat în urmă orașe distruse cândva sub ocupație și, pe alocuri, locuri de înmormântare în masă și dovezi ale camerelor de tortură.
În Lîman, care a fost preluat duminică de forțele ucrainene, au fost găsite peste 50 de morminte, unele marcate cu nume, altele cu numere, a informat miercuri postul Hromadske din Kiev, transmite The Guardian.