Linkuri accesibilitate

Militari ucraineni la Soledar, 11 ianuarie 2023
Militari ucraineni la Soledar, 11 ianuarie 2023

Război în Ucraina | Kievul afirmă că luptele continuă în Soledar. Rusia a anunțat că ar fi preluat controlul asupra localității

Sute de civili au rămas prinși în Soledar în timp ce luptele sângeroase pentru controlul orașului continuă. Președintele Zelenski a declarat că trupele vor fi înarmate cu tot ce le trebuie pentru a-i respinge pe ruși la Soledar și Bahmut. Comandantul forțelor terestre rusești a vizitat joi Belarus.

08:10 14.1.2023

Zelenski: Lupta pentru Soledar continuă

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat vineri seară că luptele „dure” pentru regiunea Donețk continuă.

„Luptele pentru Bahmut și Soledar, pentru Kreminna, pentru alte orașe și sate din estul țării noastre continuă”, a transmis Zelenski în mesajul obișnuit de vineri seara.

Vineri, Rusia anunțase că forțele sale au preluat controlul asupra localității Soledar, în ceea ce Reuters a descris drept un succes rar pentru Moscova după luni de pierderi importante pe front.

20:17 13.1.2023

O explozie a lovit o conductă între Lituania și Letonia

Deflagrația a avut loc în nordul Lituaniei, potrivit operatorului de transport de gaze al țării, Amber Grid.

Radiodifuzorul public lituanian, LRT, a prezentat imagini cu un incendiu în zonă.

Poliția se pregătea să evacueze un sat din apropiere, a relatat agenția de știri baltică BNS.

Nu au fost raportate răniți sau decese, a adăugat BNS.

15:06 13.1.2023

Soledar este "Verdun pentru secolul XXI", spune un înalt oficial ucrainean, care neagă că rușii dețin controlul


Ucraina a negat oficial declarația Ministerului rus al Apărării privind capturarea orașului Soledar.

„Declarațiile Ministerului rus al Apărării despre capturarea orașului nu sunt adevărate. În Soledar se duc lupte", a declarat Serhiy Cherevaty, purtătorul de cuvânt al grupului estic al armatei ucrainene.


Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Ucrainei, a descris situația din Bakhmut și Soledar ca fiind "bătălia de la Verdun în secolul 21".Bătălia de la Verdun a fost cea mai lungă bătălie din primul război mondial și a dus la pierderi uriașe.

„Situația este dificilă, chiar foarte dificilă. Aceasta este bătălia de la Verdun în secolul XXI. Luptele durează de câteva luni, dar luptătorii noștri reușesc să își mențină pozițiile”, a declarat Yermak

Rușii eliberează din închisori criminali care mor imediat ce ajung pe front. Cadavrele lor sunt lăsate pe loc, nici măcar nu sunt îndepărtate, sunt multe pierderi umane de partea rușilor, mult mai multe decât ale noastre. Este clar că noi prețuim mai mult viețile soldaților noștri.

Dar în fața noastră se află o masă umană care atacă, atacă, atacă, atacă în mod constant. Soledar este un loc al luptelor de stradă, ori de câte ori una dintre părți nu controlează orașul. Rușii sunt acolo, dar nu controlează orașul. Situația este complicată, dar obiectivul nostru este să ne eliberăm teritoriile, să restabilim pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei.

14:54 13.1.2023

Șeful Dumei de Stat propune confiscarea bunurilor „canaliilor” care au plecat din țară și „denigrează” Rusia

Preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară), Viaceslav Volodin, a propus vineri modificarea Codului Penal al Rusiei pentru a putea să fie confiscate bunurile ruşilor care au părăsit ţara sub acuzaţiile de incitare la extremism, reabilitarea nazismului sau `discreditarea’ armatei ruse, relatează Reuters.

„Obiectivul acestor oameni este să câştige bunăvoinţă şi să încerce să-şi păstreze starea de bunăstare în străinătate”, susţine Volodin, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o postare pe Telegram.

Coadă lungă de mașini la punctul de control Verkhny Lars de la granița ruso-georgiană. Pe 21 septembrie 2022, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind mobilizarea militară parțială în Rusia.
Coadă lungă de mașini la punctul de control Verkhny Lars de la granița ruso-georgiană. Pe 21 septembrie 2022, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind mobilizarea militară parțială în Rusia.

Volodin a mai declarat că unii dintre ruşii care au părăsit ţara după declanşarea campaniei în Ucraina „denigrează Rusia, pe locuitorii şi soldaţii săi şi îi susţin în mod deschis pe răufăcători, nazişti şi ucigaşi”.

El subliniază că declaraţiile împotriva ţării şi a militarilor săi pot fi considerate „apeluri la extremism, reabilitarea nazismului sau discreditarea forţelor armate”, delicte prevăzute de Codul penal rus.

„După cum arată practica, măsurile de răspuns existente (la aceste infracţiuni) sunt insuficiente”, consideră Volodin, potrivit căruia „canaliile care au plecat trăiesc confortabil ” în afara ţării datorită Rusiei şi a veniturilor pe care le primesc din ţară, „permiţându-şi în acelaşi timp să denigreze public Rusia” şi să-i insulte pe soldaţii şi ofiţerii acesteia.

„În această situaţie ar fi oportun să fie inclusă în articolele respective din Codul penal confiscarea bunurilor pe care ticăloşii le deţin în Rusia, suficiente pentru a compensa prejudiciul cauzat”. a declarat preşedintele Dumei de Stat.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG